Robban a pollenbomba Magyarország felett: brutális hetek várnak az allergiásokra

HelloVidék   
  Megosztom
Robban a pollenbomba Magyarország felett: brutális hetek várnak az allergiásokra

Az allergiások száma évtizedek óta folyamatosan nő. Hazánkban mintegy 2,5 millió ember szenved allergiás megbetegedésekben. Az allergia nemcsak megnehezíti a mindennapokat, de emellett komoly társadalmi probléma is. Megterheli az egészségügyi ellátórendszert, a gyógyszerkasszát és a pollenszezonban egyre többen esnek ki a munkából. Az előrejelzések szerint érdemes most felkészülnie az allergiától szenvedőknek, mert a szezon elkezdődött. Mit tehetnek? Mire számíthatnak? Ennek jártunk most utána. 

Mikor üt be az allergia?

A szezonális szénanátha akkor jelentkezik, amikor a növények (fák, füvek, egyéb növények) virágoznak, pollenjüket szórják. Az enyhe időjárás miatt elkezdődött az idei pollenszezon, a mogyoró virágpora már eléri az allergiás tüneteket kiváltó közepes szintet – közölte a napokban a Nemzeti Népegészségügyi Központ. Mint írták, arra kéri a pollenallergiás betegeket, hogy fordítsanak gondot a megelőzésre és a tünetek enyhítésére. Azt javasolják, hogy a mogyoró, az éger, a kőris, illetve a ciprus- és tiszafafélék pollenjére allergiások készüljenek fel a tünetek megjelenésére, illetve erősödésére, kérjenek tanácsot kezelőorvosuktól.

Az NNK friss adatai szerint a pollenszezon már elkezdődött. Legutóbbi közleményükben azt írták,

Az enyhülés hatására az allergén növények pollenszórása várhatóan fokozatosan erősödik. A mogyoró, valamint a ciprus- és tiszafafélék pollenkoncentrációja országosan közepes, a kőrisé, továbbá az égeré jellemzően az alacsony-közepes tartományban alakulhat. Alacsony koncentrációban jelen van még a levegőben a szil, a juhar, a nyár, továbbá a fűz pollenje is. A kültéri allergén gombák spóraszáma jellemzően alacsony.

Mit érdemes az allergiásoknak tenni?

Az allergiás tünetek erőssége a megfelelően beállított gyógyszeres kezelés mellett mérsékelhető számos, egyszerű cselekedettel is. Megmutatjuk ezeket:

  • keresd fel szakorvosod
  • figyeld a pollennaptárt
  • időben kezdj el gyógyszert szedni
  • magas pollenterhelés esetén kevesebb időt tölts szabadban
  • éjszaka szellőztess
  • reggel vagy este menj ki a szabadba
  • viselj FFP 2-es vagy FFP 3-as maszkot
  • az autóban rendszeresen cseréld a pollenszűrőt
  • naponta moss hajat, tisztítsd meg a cipődet
Forrás: NNK
Forrás: NNK

A pollennaptár segítségével tájékozódhat, hogy az év egyes szakaszaiban mely allergén növények szórják virágporukat:

Forrás: NNK
Forrás: NNK

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

pollen

pollenszezon