Robban a pollenbomba Magyarország felett: brutális hetek várnak az allergiásokra

HelloVidék   
  Megosztom
Robban a pollenbomba Magyarország felett: brutális hetek várnak az allergiásokra

Az allergiások száma évtizedek óta folyamatosan nő. Hazánkban mintegy 2,5 millió ember szenved allergiás megbetegedésekben. Az allergia nemcsak megnehezíti a mindennapokat, de emellett komoly társadalmi probléma is. Megterheli az egészségügyi ellátórendszert, a gyógyszerkasszát és a pollenszezonban egyre többen esnek ki a munkából. Az előrejelzések szerint érdemes most felkészülnie az allergiától szenvedőknek, mert a szezon elkezdődött. Mit tehetnek? Mire számíthatnak? Ennek jártunk most utána. 

Mikor üt be az allergia?

A szezonális szénanátha akkor jelentkezik, amikor a növények (fák, füvek, egyéb növények) virágoznak, pollenjüket szórják. Az enyhe időjárás miatt elkezdődött az idei pollenszezon, a mogyoró virágpora már eléri az allergiás tüneteket kiváltó közepes szintet – közölte a napokban a Nemzeti Népegészségügyi Központ. Mint írták, arra kéri a pollenallergiás betegeket, hogy fordítsanak gondot a megelőzésre és a tünetek enyhítésére. Azt javasolják, hogy a mogyoró, az éger, a kőris, illetve a ciprus- és tiszafafélék pollenjére allergiások készüljenek fel a tünetek megjelenésére, illetve erősödésére, kérjenek tanácsot kezelőorvosuktól.

Az NNK friss adatai szerint a pollenszezon már elkezdődött. Legutóbbi közleményükben azt írták,

Az enyhülés hatására az allergén növények pollenszórása várhatóan fokozatosan erősödik. A mogyoró, valamint a ciprus- és tiszafafélék pollenkoncentrációja országosan közepes, a kőrisé, továbbá az égeré jellemzően az alacsony-közepes tartományban alakulhat. Alacsony koncentrációban jelen van még a levegőben a szil, a juhar, a nyár, továbbá a fűz pollenje is. A kültéri allergén gombák spóraszáma jellemzően alacsony.

Mit érdemes az allergiásoknak tenni?

Az allergiás tünetek erőssége a megfelelően beállított gyógyszeres kezelés mellett mérsékelhető számos, egyszerű cselekedettel is. Megmutatjuk ezeket:

  • keresd fel szakorvosod
  • figyeld a pollennaptárt
  • időben kezdj el gyógyszert szedni
  • magas pollenterhelés esetén kevesebb időt tölts szabadban
  • éjszaka szellőztess
  • reggel vagy este menj ki a szabadba
  • viselj FFP 2-es vagy FFP 3-as maszkot
  • az autóban rendszeresen cseréld a pollenszűrőt
  • naponta moss hajat, tisztítsd meg a cipődet
Forrás: NNK
Forrás: NNK

A pollennaptár segítségével tájékozódhat, hogy az év egyes szakaszaiban mely allergén növények szórják virágporukat:

Forrás: NNK
Forrás: NNK

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

pollen

pollenszezon