Sokkoló számok: ennyien fagytak halálra itthon egyetlen hónap alatt, ez várható még télen

HelloVidék   
  Megosztom
Sokkoló számok: ennyien fagytak halálra itthon egyetlen hónap alatt, ez várható még télen

Hiába az enyhe tél, január közepe és február közepe között 75 ember fagyott halálra Magyarországon. Így a tavaly ősz óta bekövetkezett rendkívüli kihűléses esetek száma 173-ra emelkedett. A helyzet sokat romlott az egy évvel korábbihoz képest, akkor még csak 118 haláleset történt ősz és február közepe között. Sokan saját, fűtetlen otthonukban haltak meg, ők jellemzően idős, beteg emberek.

Egy hónap alatt 75-en fagytak meg az országban a Magyar Szociális Fórum friss adatközlése szerint. A tavaly ősz óta bekövetkezett rendkívüli kihűléses esetek száma ezzel 173-ra emelkedett. Hozzátették, január közepéig 98 áldozatot szedett a hideg, írja a Pénzcentrum.

A szervezet adatai szerint ezzel a tömeges fagyhalál jelentősen meghaladta az előző év azonos időszakában mértet. Ugyanis tavaly február közepéig 118-an lelték halálukat a hideg miatt.

Az elmúlt egy hónapban nőtt a szabad ég alatt elhunytak száma, bár továbbra is fűtetlen helyiségekben hűlnek ki a legtöbben

- tették hozzá. Korábban kérdésünkre azt közölték, hogy a fűtetlen helyeken elhunytak túlnyomó többsége idős, beteg ember, a szabad ég alatt megfagyottak között viszont vannak 40-50 évesek is.

Megint jön a lehűlés, figyeljünk egymásra!

Korábban a Magyar Máltai Szeretetszolgálat is felhívta a figyelmet arra, hogy mennyire fontos, hogy a hidegben odafigyeljünk egymásra, főképp az idősekre:

A hidegben bármilyen szokatlan jelenség árulkodó lehet. Bajt jelenthet, ha nem füstöl a kémény, ha nappal is égve marad a villany, ha nincsenek lábnyomok az udvaron a hóban, vagy ha a kerítésen maradt az ételhordó. A téli tragédiák nagy része fűtetlen lakásokban történik, ezek megelőzése közös felelősségünk.

A szervezet arra kér mindenkit, aki bajban lévő emberrel találkozik, hogy hívja a 112-es segélyhívót vagy a hajléktalan ellátó diszpécserszolgálatot (Budapesten 06 1 338 41 86, Bács-Kiskun, Csongrád, Békés megye: 06 70/505-8080; Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye: 06 42/504-618).

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

fagyhalál

fagy

tél

halálozás

kihűlés

idősek