Te is így mosogatsz otthon? Sokan nem is sejtik, mekkora hibát vétenek

HelloVidék   
  Megosztom
Te is így mosogatsz otthon? Sokan nem is sejtik, mekkora hibát vétenek

Nem mindig van kedve mosogatni az embernek, ilyenkor sokszor megtörténik, hogy gyorsan hidegvízben elmossuk a poharakat, tányérokat. Ugyan az edényeket így is elmoshatjuk, hogy viszonylag tiszták legyenek, de mégis jobb, ha meleg mosogatóvizet használunk a művelethez. A forró víz jobban tisztítja és fertőtleníti az edényeket, mint a hideg víz, de persze több más dolog miatt is érdemes inkább meleg, mintsem hideg vízben mosogatni. Hogy miért? Most kiderül! 


 

Még akkor is, ha van mosogatógépünk, néha megesik, hogy a poharakat vagy edényeket kézzel kell elmosogatnunk. Bár a legtöbb ember nem élvezi ezt a munkát, háztartásunk és egészségünk szempontjából szükséges és fontos a baktériumokkal teli felületek megfelelő tisztítása. Egyszerű feladatnak tűnik elmosni néhány edényt, mégis, sokan nem végzik hatékonyan. Sőt van, amikor ilyenkor keletkeznek a legnagyobb károk a serpenyőkben, tálcákon, fazekakban.

Mire figyeljünk mosogatást során? Milyen hibákat követnek el a legtöbben? Ennek jártunk most utána.

  1. A forró víz feloldja a zsírt:

    Az egyik sarkalatos pont, hogy miért érdemes meleg vízben mosogatni az az, hogy a meleg jobban oldja az olajokat, zsírokat, mint a hideg. Mikor ezek kihűlnek, nehezebb őket eltávolítani, hideg vizes mosás esetén csak szétkenődnek az edényen, maszatos, csúszós érzetet hagyva. Éppen ezért a zsíros serpenyőket és más edényeket hagyjuk egy kicsit ázni forró vízben (plusz lehetőleg zsíroldó mosogatószerben), és várjuk, hogy a zsír feloldódjon.
  2. A hő csökkenti a száradási időt:

    Miután az összes szennyeződést eltávolítottuk, az edényeket meleg vagy hideg vízben is leöblíthetjük. Érdemes azonban szem előtt tartani, hogy a forró víz általában gyorsabban szárad az edényeken, mint a meleg vagy hideg víz. Ezzel is felgyorsítható tehát a száradási idő. Ha pedig mosogatás után hamar fel kell használni vagy el kell tenni az edényeket, akkor a forró víz a legjobb megoldás a szárazság biztosítására.
  3. Csökkenti a vízfoltok kialakulását:

    Mivel a forró víz gyorsabban szárad, kisebb valószínűséggel lesznek vízfoltok és csíkok az edényeken és poharakon. A vízfoltok mögött gyakran a kemény víz áll, mivel száradáskor ásványi lerakódásokat hagy maga után. Minél kevesebb ideig van a víz az edényen vagy az üvegen, annál világosabb lesz a folt. Ha túl sok mosogatószert használunk a mosogatóvízben, akkor a poharak és az edények zavarossá válhatnak. A hő lebontja a mosogatószert, így könnyebben leöblíthető. A lényeg, hogy az ételfoltos edényt mielőbb forró vízbe tegyük. Ez segíthet minimalizálni a szükséges mosogatószer mennyiségét.
  4. A hő elpusztítja a baktériumokat:

    A forró víz elpusztíthatja a baktériumokat és más mikroorganizmusokat. De jellemzően a kórokozók elpusztításához szükséges hőmérséklet túl meleg ahhoz, hogy a kezünk mosogatóvízként kezelje. Az FDA szerint legalább 160 Fahrenheit-fok ( 71,1 C°) a legalkalmasabb az edények mosogatására, ha az a cél, hogy fertőtlenítsük őket a hővel. Ezt leginkább mosogatógéppel érhetjük el.
  5. A mosogatószer jobban működik forró vízben:

    Sok mosogatószer jobban működik forró vízben. Ez különösen igaz a por alakú mosószerekre. A hő segít feloldani a szappant, így hatékonyabban vonhatja be az edényeket súrolás közben.
  6. Kevesebb mosogatószert kell így használni:

    Mivel a forró víz hatékonyabbá teheti a mosogatószert, ez azt jelenti, hogy kevesebbet használhatunk belőle. Éppen ezért csak néhány cseppre van szükség belőlük. Pénzt takaríthatunk meg ezzel a termékeken, miközben az edényeink ugyanolyan szinten tisztíthatjuk.
  7. A forró víz segít feloldani az ételmaradékokat:

    Az olajokhoz és zsírokhoz hasonlóan a ragadós ételek, például a zselé és a méz is keményebbé válnak hidegben. Így jobban tapadhatnak az edényhez. De, ha forró mosogatóvizet használunk a mosáshoz, ezek az anyagok lazulnak és könnyebben eltávolíthatók.
  8. Kevesebb az esély, hogy megrongáljuk az edényeket:

    Ahelyett, hogy a makacs foltokat és a ráragadt ételeket dörzsölnénk és kaparnánk, a forró víz elvégezheti a munka egy részét. Ezért kevésbé valószínű, hogy megkarcoljuk vagy más módon megrongáljuk az edényeket a folyamat során.
  9. Több vizet takaríthatunk meg

    Mivel a forró víz hatékonyan tudja eltávolítani a zsírt és az élelmiszer-részecskéket – és javíthatja a mosogatószer működését –, valószínűleg gyorsabban végzünk a mosogatással is. Így némi vizet takaríthatunk meg ahhoz képest, mintha hideg mosogatóvizet használtunk volna.
  10. Ügyeljünk a lefolyóra:

    Ha nem tervezzük, hogy étkezés vagy uzsonna után azonnal elmosogatjuk az edényeket, szánjunk egy percet arra, hogy lekaparjuk a tányérokról, edényekről vagy serpenyőkről maradt darabokat, és ezt a szemetet a szemetesbe tegyük. Használjunk gumis spatulát a karcolódás elkerülése érdekében, és ne hagyjuk eltömődve a mosogató lefolyóját vagy a szemétgyűjtőt. Használja a legjobb eszközöket a munkához.
  11. Figyelj a részletekre:

    Vegyél olyan szivacsot, amelynek a lágyabb oldala mellett van valamilyen súrolófelület, például háló vagy nylon sörte. Szükséged lesz rá. És bármilyen márkát is választasz, gyakran tisztítsa meg fertőtlenítő oldattal, és gyakran cseréld ki. A szivacsok baktériumok szaporodóhelyei nem csak gyakran kell tisztítani, de sürven kell cserélni is.
  12. Mosogassunk a jó sorrendben:

    A mosogatást mindig a legkevésbé piszkos és legzsírosabb darabokkal kezdjük el. Először, általában üvegedényekkel. Ezután készítsd elő az evőeszközöket, tányérokat és tálalóedényeket, a fazekakat és serpenyőket pedig hagyjuk meg a végére.
  • +1 Amire még mindenképp figyelj:

    Ne hagyd, hogy az ételek megszáradjanak és megkeményedjenek az edényeken. Vagy azonnal mossuk el, vagy hagyjuk mosogatószeres vízben ázni.

    Töltsd meg mosogatód a legforróbb vízzel és egy kis zsíroldó mosogatószerrel. Tedd be az edényeket ázni. Amikor a víz annyira lehűl, hogy elviselhető legyen, a ráragadt élelmiszerek és zsírok nagy része már lekerült az edényekről.

    Vegyél fel két pár gumikesztyűt, ha különösen érzékeny vagy a víz hőmérsékletére.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

pazarlás

vízpazarlás

mosogatás

mosogatási tippek

tanácsok

koszos edények