Ingyen teremnek a tavasz fiatalító szépítőszerei: csak le kell hajolni értük

Pais-Horváth Szilvia   
  Megosztom
Ingyen teremnek a tavasz fiatalító szépítőszerei: csak le kell hajolni értük

Ilyenkor tavasszal nemcsak immunrendszerünkre és hangulatunkra van hatással a vitaminhiány, de a téli időjárás nyomot hagy nemcsak bőrünkön és hajunkon is: fakóbbá, fénytelenebbé és szárazzá válik. A természet azonban kárpótol bennünket, ingyen teremnek a hasznosabbnál hasznosabb gyógynövények, amikkel újra csúcsformába hozhatjuk magunkat!

Megérkezett a tavasz, aminek nemcsak mi, hanem bőrünk is nagyon örül. Tél végén ugyanis az egyik legfontosabb dolog a bőrápolás szempontjában a téli vitaminhiány pótlása akár a megfelelő táplálkozással, akár kiegészítő vitaminokkal. A vitaminhiány miatt ugyanis a bőr nemcsak sápadtabb, hanem ellenállóképessége is alacsonyabb lesz.

De elérkezett az idő arra is, hogy megfelelő ápolással helyreállítsuk a hajunk és bőrünk szerkezetét: visszaadjuk természetes fényét, selymességét, puhaságát, valamint felkészítsük a nyári hónapokra.

A méregdrága, több ezer forintos hajsamponok és balzsamok, arc- és hajápoló szérumok helyett mi magunk is készíthetünk otthon hajápolókat. Dédanyáink se csinálták másként, ismerték már ők is a csalán és rozmaring hajnövesztő hatását, vagy tudták, ilyenkor tavasszal, ha friss csalánból készített főzettel öblítik le, akkor a haj nyárra erősebbé és fényesebbé válik. A TikTokon is számtalan „hajnövesztő és hajregeneráló” tippet, vagy tavaszi bőrfiatalító arcpakolásokat osztanak meg, amikből mi is hozunk majd párat.

Erre azért figyelj oda!

Az arcpakolást, fürdősókat, testápolókat és hajbalzsamokat házilag készíteni könnyű, és rengeteg kreativitásra ad lehetőséget, azonban a házi kozmetikum készítésének is vannak szabályai. Fontos viszont, hogy csak egészséges bőrre alkalmazzuk, sérült bőrön soha! Mielőtt először elkészítünk egy házi kozmetikumot, végezzünk hatóanyagpróbát, nehogy allergiás reakciót váltson ki. Egy kis darab házi pakolást vigyünk fel a bőrre egy nem szembetűnő helyre, például a felkarra. Ha bőrpír jelentkezik, vagy viszketni kezd, ne használjuk, tanácsolja Varga-Darabos Andrea.

1. Csalán, a csodaszer, amit ültetni kéne, nem írtani

Habár a medvehagymaszezon is csak most indult be, márciusban már kihajtott a közönséges csalán is, ami annak ellenére, hogy „megcsípi” az arra járókat, rendkívül egészséges gyógynövény és konyhai alapanyag. A csalán (egészen pontosan a nagy csalán) egy egész Európában elterjedt, közönséges gyógy- és gyomnövény, melynek fiatal hajtásait évezredek óta gyűjtik az emberek. Habár rengeteg kiránduló messzire elkerüli, ha teheti, hiszen a csalánlevél érintésre fájdalmas, viszkető, égő kiütéseket okoz, sokan kifejezetten azért látogatják az erdőket és a mezőket, hogy begyűjthessék ezt a növényt. Habár a csalán magasra nő - akár 50-150 cm is lehet a számára kedvező, nedves talajú erdőkben, mocsarak környékén (gyakran akácosok aljnövényzetében) -, március-áprilisban még alacsony termetű, fiatal hajtásokkal találkozhatunk, amelyeknek a legkedvezőbbek az élettani hatásai.

A csalán A-, C-, D és K-vitaminban, kalciumban, vasban, mangánban, káliumban és proteinben gazdag csalánt évszázadok óta gyűjtik a magyar erdőkön és mezőkön. A régi időkben gyakran használták a reumások kezelésére (nemes egyszerűséggel friss csípős csalánnal csapkodták a reumás végtagokat), emellett a csalán teáját gyakran használták ízületi bántalmak kezelésére és vízhajtásra is. A csalántea erős vizelethajtó, vértisztító és tejelválasztást serkentő gyógynövény, gyulladáscsökkentő leveleit gyakran alkalmazták epe- és májbántalmak ellen, prosztataproblémákra, magas vérnyomás ellen, illetve a cukorbetegség kezelésére is.

A csalánból remek főzelék is készíthető, beleapríthatjuk még a spagettibe is, de a kozmetikaiparban is hasznosítják: a csalángyökérből olyan alkoholos kivonatot készítenek, amelyeket hajhulláscsökkentő, korpásodást és zsírosodást gátló hatásuk miatt kiváló alapanyagai a különféle gyógynövényes samponoknak, balzsamoknak és más hajápoló készítményeknek. A csalánlevélből készített kenőcsöt alkalmazzák ekcéma ellen, csalánfürdőt és csalános arcgőzölést pedig javallhatnak pattanásos bőrre.

A friss tavaszi csalánlevelek leforrázása, majd a főzet hajra való használata hozzájárul a haj erősítéséhez, csillogóbbá tételéhez, annak ápolásához és a fejbőr pórusainak szabályozásához is. A csalán C-vitamint, ecetsavat, kovasavat is tartalmaz. Szóval, elő a csalánnal, főzzük meg, és mehet is a hajra öblítőként. A csalán jótékony hatásairól a HelloVidék ITT írt!

@greens_of_daisy Válasz @melindakarsai részére #csalán #gyógynövény #haj #zsíroshaj #korpásodás #hajhullás #hajápolás #haircare #természetes #természet #natural #tea ♬ Geronimo - Sheppard

2. Hej, rozmaring! Ezt tedd, hogy újra egészséges legyen a hajad

Az interneten egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a házilag elkészíthető, olcsó szépségápolási cikkek. Erre a percek alatt elkészíthető rozmaringos főzetre nők ezrei esküsznek, mivel csodálatos hatásai vannak. Állítólag nem csak fényesebb lesz tőle a haj, hidratálja is a fejbőrt, véget vet a korpásodásnak, segít a keringést a fejbőrben, így, ha rendszeresen bevetjük a fürdőszobában, hamarabb fog nőni tőle a haj is. Arról, hogy a kolostorok egykori gyógynövénye, a rozmaring nemcsak fűszerként hatásos, a HelloVidék már korábban ITT írt.

@rebekarpati Elkészítettem a hajnövesztő rozmaring vizemet, amit legalább annyira hatásosnak tartanak mint a minoxidilt. ??‍♀️ Ha te is elkészítenéd itt a recept, ahogy én csinálom: 3-5 rozmaring ágat alapos tisztítás után felteszek forrni 15-20 percig. Utána leveszem, hagyom egy kicsit állni, majd mehet bele a hajspricnis üvegedbe. Használd naponta 1-2x a hajtőre fújva és bemasszírozva. Próbáljuk ki együtt, hogy működik-e!:) Véleményeket és tapasztalatokat szívesen fogadok kommentben. ? #rosemary #rosemarywater #rozmaring #rozmaringvíz #hairgrowth #hajnövesztés #hajnövesztő #minoxidil #rogaine #hairgrowthtips ♬ Sure Thing Sped up Version - Stoci

3. Arcápolás gyógynövényekkel

@pitypangkalandok Arcápolás gyógynövényekkel! Hasonló posztokért kukkantsd meg az insta oldalamat is?? #arcápolás #szépségápolás #szépség #nekedbe #agyag #agyagpakolás #zöldagyag #cickafark #gyógynövény #tisztító #gyulladáscsökkentő #nekedbelegyen #greenclay #claymask #arcpakolás #pakolás #természetes #csináldmagad #házi #házilag ♬ I Love It (feat. Charli XCX) - Icona Pop

4. Gyógynövényes fürdősók házilag

Házilag is készíthetsz fürdősót, szinte bármilyen gyógynövényből, mutatjuk is, hogyan állj neki!

@gyomberliliom Készíts velem egy nyugtató, kamillás fürdőt. Magnéziumos sóval extrán segít egy nehéz nap végén kisimítani az idegeket. #kamilla #gyógynövény #fürdősó #csináldmagad #egészségeséletmód #magyartiktok #házilag #gyogynoveny ♬ Alice in Wonderland - Joanna Wang

@tinuu.farkas az első fürdősóm #kézzelkészült #kézműves #fürdősó #naturkozmetikum #bőrápolás ♬ Say So (Instrumental Version) [Originally Performed by Doja Cat] - Elliot Van Coup

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

csalán

rozmaring

fürdősó

arctisztító

arcpakolás