Megdöbbentő, mit rejtett a föld: 4000 éves piramisra bukkantak a Hortobágyon

HelloVidék   
  Megosztom
Megdöbbentő, mit rejtett a föld: 4000 éves piramisra bukkantak a Hortobágyon

Közös vizsgálat tárgyává vált egy kurgán (földpiramis, kunhalom) Kengyel határában, amelyen a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság és a szolnoki Damjanich János Múzeum kollégái vettek részt. A halomra megközelítően 2 éve bukkant rá az illetékes természetvédelmi őr, tekintve, hogy az nem szerepelt sem régészeti, sem egyéb természetvédelmi nyilvántartásban, adatbázisban. Sajnos a kurgán állapota az évek során folyamatosan romlott, a környékre jellemző kiváló termőképességű talaj miatt azt több mint 50 %-ban elhordták. A vizsgálat indokát is ez adta, a további roncsolás, bolygatás megakadályozása, számolt be a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság.

A beavatkozás során a cél egy függőleges falfelület létrehozása volt a kurgán megbontott oldalán, ahol a felhordott talajrétegeket azonosítani lehet. A közös munka sikerrel járt, mert a talajszelvény látványosan mutatta a korok lenyomatát, valamint leletként cserépdarabok is előkerültek.

Nagyon nagy jelentősége van annak, hogy a földtulajdonosok és földhasználók ismerjék területükön ezeket a földműveket, mert csak így őrizhetőek meg. Egy, talán a piramisoknál is idősebb halomra, amely a szántóföldön hever, büszkének kell lenni tulajdonosának, és foggal-körömmel védeni a jövő generációi számára. A mezőgazdasági támogatási rendszer is erre ösztönzi a gazdálkodókat.

A szántóföldi gazdálkodás mint veszélyeztető tényező az elsők között szerepel a nyilvántartásban nem szereplő halmok kapcsán és az alföldi megyéket érinti főképpen. Nagyságrendileg ez azt jelenti, hogy kb. 600 halom van közvetlenül kitéve az említett kockázatnak.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

kunhalom

földpiramis

kurgán

kengyel

hortobágyi nemzeti park

régészek

damjanich jános múzeum