Szörnyű kórság terjed vidéken: parazita támadhatja meg házikedvencük szemét

Pais-Horváth Szilvia   
  Megosztom
Szörnyű kórság terjed vidéken: parazita támadhatja meg házikedvencük szemét

Varjú Gábor, a szombathelyi Állatkórház orvosa tette közzé az alábbi videót, amiben egy egyre gyakrabban előforduló szembetegségre hívja fel a figyelmet, amit egy parazita okoz. Régebben csak mediterrán területeken volt elterjed, azonban az utóbbi pár évben nálunk is megjelent. A légy a kutya könnyéből táplálkozva juttatja rá a féreg petéket a szemre.


 

Ezt a parazitát( Thelazia callipaeda) a gyümölcslégy terjeszti. Régebben csak mediterrán területeken volt elterjed, azonban az utóbbi pár évben nálunk is megjelent. A légy a kutya könnyéből táplálkozva juttatja rá a féreg petéket a szemre, ahol ezután a kötőhártya és a pislogóhártya alatt élősködik. Tünetei közé tartozik a szem váladékozása és könnyezése.

- írta a posztjában Varjú Gábor, a szombathelyi Állatkórház orvosa.

A férgek eltávolítása altatásban egyébként történik, ezáltal megszűnik a szem irritációja, ezután 6 hónapon keresztül féreghajtó cseppel (Advocate) kell kezelni az állatot.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? IGEN, VAN! MEGÉRI VÁLTANI

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes szémlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

szembetegség

kutya

parazita