4+1 egyszerű tipp az otthoni spóroláshoz: nagyon megéri, tízezreket takaríthatunk meg

HelloVidék   
  Megosztom
4+1 egyszerű tipp az otthoni spóroláshoz: nagyon megéri, tízezreket takaríthatunk meg

Ha megbízható és takarékos háztartási gépeket, elektronikai készülékeket használunk, az jelentős szerepet játszhat ökológiai lábnyomunk csökkentésében, hiszen a hosszú élettartam és az energiatakarékos működés elengedhetetlen az otthonunk fenntartható működésének kialakításában. A ma elérhető készülékek egyre okosabban és költségtakarékosabban működnek, de a régebbi berendezések megfelelő használatával is könnyedén spórolhatunk. A június 5-i Környezetvédelmi Világnap alkalmából az LG szakértői összegyűjtötték azokat a legfontosabb tudnivalókat, amelyekkel mi is sokat tehetünk az otthoni életünk zöldítéséért.


 

Az EU-ban a teljes energiafogyasztás negyedéért, míg Magyarországon harmadáért a háztartások felelnek. Ha itthon az összes, 8 évnél idősebb, korszerűtlen mosógépet, hűtőt és fagyasztót modern készülékre cserélnék a háztartások, összesen évi több mint 1,2 millió tonnával lenne csökkenthető hazánk CO2-kibocsátása.1 Ezért sem mindegy, hogy milyen háztartási készülékeket választunk és azokat hogyan használjuk, mivel komoly összegeket spórolhatunk a rezsiköltségeinken, ezáltal pedig a környezetet is jobban óvhatjuk.

1. Általában elegendő a 30-40 fokos mosás

A mosógépek a legtöbb energiát a víz felmelegítéséhez használják, ezért átlagosan szennyezett ruhák esetén elegendő 30-40 fokos programot választani. Ha a mosógépünk rendelkezik gyorsmosás, vagy TurboWash™ funkcióval, akkor annak használatával nem csak energiát, de időt is megtakaríthatunk. Fontos, hogy 1-2 ruhadarab miatt ne indítsuk el a gépet, ugyanakkor túlzsúfolni sem célszerű, mert az a mosás és az öblítés hatékonyságának kárára megy. Célszerű emiatt nagyobb kapacitású mosógépet használni, így kevesebb használat is elegendő ugyanakkora ruhamennyiség tisztán tartására. Amennyiben szárítógépet is használunk, érdemes a ruhákat a szárítás előtt minél nagyobb fordulatszámon centrifugálni - kivéve persze az igényes anyagú vagy vasalást igénylő ruhadarabokat.

2. Sokak szerint még ma is a kézi mosogatás a víztakarékosabb

Manapság is sokakban él az a tévhit, hogy a kézi mosogatás víztakarékosabb és rezsibarátabb, mint a mosogatógép használata. Ehhez képest, ha az egész Európai Unió átállna a gépi mosogatásra, évente összesen 92 terawattóra energiát2 és több mint hatmilliárd liter ivóvizet lehetne megtakarítani. Ez akkora vízmennyiség, ami elegendő lenne 2,5 millió olimpiai úszómedence feltöltéséhez.

A mosogatógépek esetében is érdemes megvárni, míg megtelik a készülék, és fontos a megfelelő program kiválasztása. Kevéssé vagy átlagosan szennyezett edények esetén elegendő alacsonyabb hőfokú tisztításra állítani. Nincs szükség vízpazarló kézi előmosogatásra vagy előöblítésre, mivel a maradékot könnyedén eltávolíthatjuk használt papírszalvétával. A legjobb eredmény elérése érdekében a bepakoláshoz kövessük a gyártó utasításait a használati kézikönyvben.

3. Szűk kamrába, tűzhely közelébe nem való hűtőszekrény

A hűtőt nem szabad sem a tűzhely közelébe állítani, sem közvetlen napsugárzásnak kitenni. A készülék hátulján lévő kondenzátorrácsnak a jó szellőzéshez tér kell, így a faltól tartsunk legalább 5 cm távolságot, de ne helyezzük a gépet szűk kamrába sem, félévente pedig portalanítsuk a rácsot. Rendszeresen ellenőrizzük, hogy jól zár, illetve szigetel-e az ajtó, a nem No Frost rendszerű készülékeket pedig évente kétszer olvasszuk le, mert az eljegesedett belső tér növeli az energiafogyasztást. Ha a hűtőnk rendelkezik energiatakarékos (Eco Friendly) üzemmóddal, 1-2 napnál hosszabb távollét esetén kapcsoljuk át erre a készüléket.

4. A klíma is rendszeres törődést igényel

Bár a forró nyári napokon nagy kísértés lehet a légkondicionálót jéghidegre állítani, ez sem a rezsiszámlának, sem az egészségünknek nem kedvez. A belső hőmérsékletet mindig a külsőhöz mérten állítsuk be: maximum 8-10 fok különbség legyen a kettő között, hogy a szervezetünknek legyen ideje alkalmazkodni ha ki- vagy bemegyünk. Kerüljük a közvetlen légáramot is, tehát ne tartózkodjunk hosszabb ideig azon a helyen, ahová a klíma hideg levegőt fúj. Figyeljünk oda a klímaberendezés rendszeres karbantartására: minden szezon előtt tisztítsuk meg, igény esetén pedig cseréljük benne a szűrőket. Időnként szenteljünk figyelmet a kültéri egységnek is, amire ha nagymennyiségű kosz rakódik, megnőhet az energiafelvétel.

4+1 Ha nem nézzük, kapcsoljuk ki a tévét

Fedezzük fel és használjuk ki a beépített, energiatakarékosságot szolgáló funkciókat a tévén, mint például egyes modelleken a környezeti fénytől függő automatikus fényerőszabályozást, az energiatakarékos üzemmódot, zenehallgatás esetén a képernyőkímélőt, illetve az időzített kikapcsolást. Ha senki nem nézi épp a tévét, kapcsoljuk ki.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

energia

takarékoskodás

energiamegtakarítás