Megmenekülhet a 2023-as balatoni szezon: remek hírt közöltek a szakemberek

HelloVidék   
  Megosztom
Megmenekülhet a 2023-as balatoni szezon: remek hírt közöltek a szakemberek

A Medárd időszakban hulló csapadéknak köszönhetően valószínű eléri a Balaton a 120 centiméteres szabályozási szintjét, akár napokon belül, sőt egy-két centivel felül is múlhatja azt, de jelentős többletvízkészlet keletkezése nem várható – szögezte le Varga György, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szakembere, egyetemi docens egy tudományos előadóülésen.


 


 

Többletvízkészlet esetén nyitható a Sió-zsilip, és történhet vízeresztés a Balatonból, amire két éve volt utoljára példa – írja a hirbalaton.hu. (A Sió-csatorna siófoki szakaszának öblítésért főként nyaranta történik időnként kisebb zsilipnyitás, de ez minimális vízvesztést jelent.)

Varga György a Balaton vízháztartásának alakulásáról szólva közölte, sosem volt nagy vízpótláspárti, de a vízpótlás nem ördögtől való dolog. Bizonyos tóhasználati igények kielégítése, fenntartása érdekében nagy eséllyel szükség lesz – ha rövidtávon nem is, de közép- és hosszú távon igen – vízpótlásra.

A szakember azt is elmondta, hogy a Balaton átlagmélysége a 120 centiméteres, siófoki mércéhez viszonyított szabályozási szint esetén 3,8 méter. Egy tipikusan sekély tóról van szó, amelynek vízmennyisége és vízminősége is rendkívül érzékeny a környezeti hatásokra. Az elmúlt 20-23 évben a hőmérséklet emelkedés miatt megnőtt az aszályos évek gyakorisága, megváltoztatva a párolgási viszonyokat a tó egész vízgyűjtő területén, ahonnan kevesebb víz érkezik a Balatonba.

Az 1990-es évek elejéig a Balaton vízszintjének emelkedését körülbelül 60 százalékban a hozzáfolyások, 40 százalékban a csapadék határozta meg, azóta azonban összekuszálódtak ezek az arányok. Nem a párolgás és a csapadékviszonyok alakulásának, hanem a hozzáfolyás csökkenésének van a legnagyobb szerepe abban, hogy egyre gyakrabban negatív a Balaton vízmérlege: vagyis több a tóból eltűnő víz (párolgás, vízhasználat), mint a beérkező csapadék, (hozzáfolyás).

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

balaton

vízszint

sió

sió-zsilip