Új gasztronómiai irányzat: növelnék a nyúlfogyasztást Magyarországon

HelloVidék   
  Megosztom
Új gasztronómiai irányzat: növelnék a nyúlfogyasztást Magyarországon

A nyúlhús ízletes és egészséges, alacsony koleszterintartalmú, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, éppen ezért kiváló állati fehérjeforrás, mondta Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár a IX. Országos Nyúlkiállításon, Mosonmagyaróváron.

Az államtitkár szerint a nyúlhús nem csupán a boltok polcairól származhat, mivel a nyúl könnyen tartható gazdasági állat, így otthoni körülmények között is lehet egészséges, tökéletes fehérjeforrást jelentő nyúlhúst előállítani, derült ki az Agrárminisztérium közleményéből.

A hazai gasztronómiában még nem túl elterjedt a nyúlhús és a nyúl belsőség, ezért a kormány promóciós, kóstoltatási és gasztronómiai kampányokat indított a hazai nyúlhús-fogyasztás növelésére. A cél az idei (fejenkénti 20 dekagrammos) fogyasztás legalább 50 dekagrammosra növelése. A kampány segít a nyúltenyésztőknek és –tartóknak, és támogatást ad a tenyész-növendék nyulak beállításához, vagy a vakcinázás költségeinek csökkentéséhez.

Külön kihívást jelent a hobbinyúl-tartóknak a küllem és a termelési tulajdonságok összehangolása, hiszen a mosonmagyaróvárihoz hasonló kiállításokon az is megmérettetik, hogy sikerül-e a sztenderdekhez igazodó, a szemnek is tetszetős állatokat tenyészteni.

A IX. Országos Nyúlkiállítás méltó kereteket jelent a hazai és külföldi nyúltenyésztők számára kedvenceik bemutatására, a magyar nyúltenyésztés népszerűsítésére – nyilatkozta Feldman Zsolt.

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. KATTINTS!
  Megosztom

nyúl

állattenyésztés

állattartás

agrárminisztérium

mosonmagyaróvár