Tudtad? Ezért nem ehetünk soha pulykatojást

HelloVidék   
  Megosztom
Tudtad? Ezért nem ehetünk soha pulykatojást

Még mielőtt bárki azt gondolná, hogy egészségügyi kockázat vagy bármilyen veszély miatt nem lehet sehol sem pulyatojással találkozni, gyorsan eloszlatnánk a kételyeket: a pulykatojás teljesen ehető. Sőt, állítólag nem is rossz az íze.

Akinek vannak otthon pulykái, biztosan megkóstolta már a rút baromfi tojását: bár kissé nagyobb, pöttyösebb, valamint a héja és a membránja vastagabb, de az íze elvileg ugyanolyan, mint a tyúktojásé.

Okkal merülhet fel a kérdés, hogy akkor miért nem lehet kapni sehol? Főleg, hogy rengeteg pulyka van szerte a világban: a Modern Farmer szerint csak az USA-ban több mint 233 millió pulykát vágnak le évente, a pulyka pedig a tengerentúli ország negyedik legnépszerűbb húsa a csirke, a sertés és a marha után. Magyarországon évről-évre egyre kevesebb pulykát fogyasztunk, azonban még mindig a magyarok egyik legkedveltebb húsfajtája maradt.

Több oka is van, amiért a pulykatenyésztők nem akarnak belépni a tojáspiacra. A pulykák sokkal ritkábban raknak tojásokat, mint más szárnyasok: míg a tyúk és a kacsa naponta egy tojást ad, addig a pulyka hetente legfeljebb kétszer tojik.

A pulykák emellett sokkal később jutnak el arra az érettségi szintre, hogy tojást adjanak, mivel hosszabb az életciklusuk. Körülbelül 7 hónapos koruk körül kezdenek el tojást rakni, a csirkék esetében ez csak 5 hónap. Bár a különbség nem tűnik soknak, a takarmányozás és a tartástechnológia miatt ez a néhány hónap is sok pluszköltséggel járhat, mivel a pulyka – méreteiből adódóan – több helyet és eledelt igényel.

A tartás költségei és a ritka tojáshozam úgy megnyomja az árakat, hogy a gazdaságosság szempontjából legalább 2-3x annyiba kerülne egy pulykatojás, mint egy tyúktojás. Egyszerű matekozással bárki rájöhet, hogy ez a fogyasztóknak sem érné meg: mégis ki adna ki kétszer-háromszor annyit egy pulykatojásért, ha az csak másfélszer nagyobb?

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

tojás

pulyka

pulykatojás

tyúk

állattartás