Óvatosan a boltban: nagyon nem mindegy, milyen citromot veszel!

HelloVidék   
  Megosztom
Óvatosan a boltban: nagyon nem mindegy, milyen citromot veszel!

Citromokat vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Szupermenta programjában. A szakemberek 10 különböző, hálós kiszerelésű déligyümölcsöt vontak komplex ellenőrzés alá. A növényvédőszer-maradékokon túl megmérték a termékek C-vitamin tartalmát, valamint ellenőrizték azok jelölését is. Egy citromnál megtévesztő jelölés miatt kellett intézkedni, míg egy másik gyümölcsnél hiányos címkét találtak a szakemberek.

A laboratóriumban több mint 300 növényvédő szerre vizsgálták a hivatal szakemberei a citrusokat. Az eredmények alapján egy citrom bizonyult problémásnak, amelyet a címkéjén kezeletlennek tüntettek fel, a laboratórium azonban kismértékű növényvédőszer-maradékot mutatott ki a termékben. Ez jóval határérték alatti mennyiségben volt jelen, de a megtévesztő jelölés miatt eljárás indult a felelős vállalkozóval szemben. A többi 9 citrom e tekintetben megfelelt az előírásoknak.

A Nébih növényvédelmi felügyelői még a kereskedelemben, a helyszínen ellenőrizték a nyomon követhetőségi dokumentációkat, és a jelölések vizsgálata sem maradt el. A jelölésre vonatkozó jogszabályoknak egy termék nem felelt meg, mivel a gyümölcs fajtáját nem tüntették fel a csomagolásán, pedig ez az információ a citrusfélék esetében kötelező. A Nébih figyelmezteti a felelős vállalkozót a hibára, és kötelezi annak javítására.

Kedveltségi vizsgálatot is elvégeztek a szakemberek. A tesztelők a külső megjelenés, szín, állag, illet és íz szempontok szerint értékelték a citromokat. Egyöntetűen a Horeca Select spanyol citrom nyerte el a kóstolók tetszését, második lett a Menas török citrom, míg harmadikként a Carrisol spanyol citrom végzett.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

citorm

egészség

vizsgálat

ellenőrzés

nébih

hellovidék