5 alig ismert almás süti recept: pofon egyszerű elkészíteni, és nagyon finom

HelloVidék   
  Megosztom
5 alig ismert almás süti recept: pofon egyszerű elkészíteni, és nagyon finom

Az alma nem csak az ősz legfinomabb gyümölcse, de a 19. századig meghatározta a karácsonyi ünnepkört is. Frissen, sülve, aszalva ették eleink, hogy megőrizzék az egészségüket, talán innen ered a mondásunk: „napi egy alma az orvost távol tartja”.

Egyedül az alma az a fajta gyümölcs, amit más ételekkel is együtt ehetünk, anélkül, hogy erjedés lépne fel, ezt már az ókorban is tudták, ráadásul egész évben elérhető és a legolcsóbb gyümölcs a mai napig. A HelloVidék bejárta a világot és elhozta nektek az 5 legjobb almás süti receptet.

1. Fordított almatorta

Kezdjük a franciákkal. Ők azok, akik szeretnek játszani az ízekkel, formákkal, akik szeretik a nem szokványos dolgokat. Itt van a fordított almatorta vagy Tatin-torta. A recept jóval régebbre nyúlik vissza, mint az 1900-as évek. Számos mendemonda szól e sütemény eredetéről, de az bizonyos, hogy egy közép-franciaországi családi szálloda szakácsához, Stephanie Tatin nevéhez fűződik. Van, aki azt tartja, hogy a nagy sietségben elfelejtette az almás réteg alá tenni a tésztát, amit így utólag pótolt, majd a fordított sorrend miatt, kiborította a végeredményt. De sokak szerint egy balesetnek köszönhető, mert véletlenül leejtették az elkészült tortát, ami így fejre állt.

Mielőtt bármibe is belekezdünk, melegítsük elő a sütőt 190 celsius fokra.

Hozzávalók:

  • kb. 1 kg savanykásabb fajta alma (pl. granny smith zöldalma) negyedekbe, vagy nyolcadokba vágva (mérettől függően)
  • 7 dkg vaj
  • 185 g cukor

Az omlós vajas tésztához

  • 200 g finomliszt
  • egy nagy csipet só
  • 150 g hideg vaj kockákra vágva
  • 1 tojássárgája
  • ha szükséges pár ek. hideg víz (ez a tojás méretétől is függ)

a tálaláshoz édes tejszínhab, vagy vaníliafagyi

A tésztához a lisztben elkeverjük a sót és az ujjbegyeinkkel elmorzsoljuk benne a hideg vajat (nem szabad sokat tapizni, mert akkor elolvad a vaj és nem lesz omlós a tészta), ezt a műveletet egy késes betétű robotgépre is bízhatjuk. Utána a tojássárgájával és szükség esetén pici hideg vízzel, gyors mozdulatokkal tésztát gyúrunk belőle és folpackba csomagolva a hűtőbe tesszük.

Egy kb. 25 cm átmérőjű serpenyőben (amit sütőbe is lehet tenni, ha műanyag nyele van, akkor vonjuk be pár réteg alufóliával) mérsékelt lángon összeolvasztjuk a vajat és a cukrot. Majd az almagerezdeket szépen körberakjuk a serpenyőben. Fontos, hogy szép legyen, mert a végén ez lesz a torta teteje. Minél szorosabban tegyük a gyümölcsöket, mert picit összeesnek majd a sülés során, és akkor is szép maradjon a minta, ne legyenek hézagok.

Az almát kis lángon puhára pároljuk, közben egy szilikon ecsettel néha megkenegetjük a gyümölcsök tetejét, hogy felül is egyenletesen karamellizálódjanak. Bő fél óra alatt az alma megpuhul és a fölösleges leve elpárolog. Ekkor kör alakúra nyújtjuk a tésztát és beborítjuk vele az almát, a széleit betömködjük.

190 fokra előmelegített légkeveréses sütőben kb. fél óra alatt megsütjük, míg a tészta aranybarna nem lesz. Ha kész pár percig pihentetjük, majd egy hirtelen mozdulattal egy nagy lapos tálra borítjuk (a tálat ráborítom, majd egy gyors mozdulattal átfordítom az egészet).

2. Amerikai almatorta

Az amerikai almás pite vagy alma torta egészen más, mint a mi almás piténk. Egyáltalán nem bonyolult, annak ellenére sem, hogy mutatós és ünnepi desszertnek is ideális.

Az eredeti amerikai almatorta receptjét honnan máshonnan kaptuk volna, mint Georgia államból. Olvasónk szomszéd néni receptjét osztotta meg velünk:

Hozzávalók a tésztához:

  • 25 dkg liszt
  • 15 dkg lágy vaj
  • 5 dkg cukor
  • 5 dkg darált mandula
  • 1 tojás
  • csipet só

A töltelékhez:

  • 4-5 alma
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg barna cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2,5 dkg étkezési keményítő
  • 0,5 dl víz
  • kevés őrölt fahéj

Elkészítés: A tésztához a vajat a liszttel elmorzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot, a csipet sót, a mandulát, valamint a tojást, és gyors mozdulatokkal összedolgozzuk, majd gombóccá formázzuk, fóliába csomagoljuk, és 1 órát a hűtőben pihentetjük.

A pihentetett tésztát 3/4-1/4 részben kettéosztjuk, a nagyobbat vékony lappá nyújtjuk, és egy pitetálat vagy kapcsos tortaformát kibélelünk vele úgy, hogy a peremre is jusson. Az almát meghámozzuk, kicsumázzuk, felkockázzuk, és a tésztára halmozzuk egyenletesen, majd a maradék tésztát vékonyra nyújtjuk, csíkokra vágjuk, és a tetejét berácsozzuk, a széleken finoman lenyomkodjuk ujjbeggyel vagy egy villával.

A töltelékhez a vajat egy kis lábasba tesszük, felolvasztjuk, hozzáadjuk az étkezési keményítőt, kézi habverővel simára keverjük, majd felöntjük a vízzel, hozzáadjuk a kétféle cukrot és a fahéjat, és folyamatosan kevergetve pár perc alatt sűrű sziruppá főzzük. A szirupot szép lassan és egyenletesen a rácsos pitére öntjük körkörösen, hogy mindenhova jusson, majd 1 evőkanálnyi cukorral meghintjük.

180 fokos sütőbe toljuk, és légkeverés mellett kb. 45 perc alatt megsütjük. Ezt is vanília fagyival eszik.

3. A klasszikus angol almás pitét Jamie Olivertől hoztuk.

Hozzávalók:

  • 230 g liszt
  • 140 g hideg vaj
  • 90 g porcukor
  • 1 citrom lereszelt héja
  • 2 tojássárga
  • pár csepp víz

Töltelékhez:

  • 1 kg alma (többféle fajtát vegyesen használva a legfinomabb)
  • 3 ek barna cukor
  • 1/2 citrom lereszelt héja
  • 1/2 kk őrölt gyömbér
  • maréknyi mazsola

Kenéshez:

  • 1 tojásfehérje

Elkészítés

A tésztához valókat robotgép dagasztókarjával (vagy kézzel) jól összedolgozzuk.

A tésztát megfelezzük, az egyik felét lisztezett felületen akkorára nyújtjuk, hogy egy 20 cm-es kivajazott piteformát ki tudjunk bélelni vele. Fóliával letakarjuk, a maradék tésztát is folpackba csomagoljuk és betesszük a hűtőbe, míg a tölteléket készítjük.

A töltelékhez az almákat meghámozzuk, magházukat kivágjuk és a kisebbeket négybe, a nagyobb almákat pedig nyolc cikkre vágjuk.

Lábasba tesszük, hozzáadjuk a cukrot, a citromhéjat, a gyömbért és a mazsolát. Kevés vizet öntünk alá és közepesnél kissé mérsékeltebb tűzön, lefedve puhára pároljuk az almát. Hagyjuk teljesen kihűlni.

A kihűlt tölteléket a tésztával bélelt piteformába tesszük. A tészta peremét megkenjük tojásfehérjével.

A tészta másik felét is kinyújtjuk, betakarjuk vele a pitét, a széleit összenyomkodjuk.

A tetejét tojásfehérjével megkenjük, villával néhány helyen megszúrkodjuk és mehet is a 150 fokos sütőbe, légkeverésen. 40-50 perc alatt aranyszínűre sütjük.

Vanília fagyival tálaljuk.

4. Hémangi dévi dászi morzsás alma sütije sült tejföllel sem maradhat ki.

Hozzávalók:

  • 10 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 10 dkg zabkorpa
  • 10 dkg barna cukor
  • 10 dkg vaj
  • 2-3 alma
  • egy marék dió
  • egy csipet őrölt fahéj
  • egy nagy pohár tejföl
  • 1 ek barna cukor

A lisztből, a zabkorpából a cukorból és a vajból gyorsan morzsát gyúrunk. Az almát meghámozzuk és szeletekre vágjuk. Egy kisebb sütőtál aljába simítjuk a morzsát, rátesszük az almaszeleteket, megszórjuk a durvára vágott dióval és az őrölt fahéjjal. A tejfölt elkeverjük a cukorral, és az alma tetejére simítjuk. Előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük.

5. Citromos almás süti

Hozzávalók:

  • 20 dkg liszt
  • 20 dkg cukor
  • 20 dkg margarin
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 1 egész citrom reszelt héja és leve (akár kettő is)
  • 4 tojás
  • 4 savanykás alma vékony szeletekre vágva
  • fahéj, szeletelt mandula

A lisztet összekeverjük a sütőporral; a margarint kikeverjük a cukorral és hozzáadjuk a kicsavart citrom levét, a tojássárgákat. A tojásos részhez hozzászitáljuk a lisztes keveréket, majd a felvert tojásfehérjéket, hogy könnyed tésztát kapjunk. A massza felét egy 26 cm-es kerek forma aljába önjük, a vékony szeletekre vágott almát ráhalmozzuk, és megszórjuk egy kis fahéjjal. Jöhet a tészta másik fele és a tetejére a szeletelt mandula. 180 fokosra előmelegített sütőben kb. 45 percig sütjük.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

alma

pite

sütemény

hellovidék

karácsony

ünnepi süti