Ezért ne rakd soha a hűtőajtóba a tejet: veszélyes lehet!

HelloVidék   
  Megosztom
Ezért ne rakd soha a hűtőajtóba a tejet: veszélyes lehet!

Rendkívül bosszantó, amikor romlott, vagy penészes ételt találunk a hűtőnkben. Ha ez rendszeresen megesik - pedig a hűtőszekrény kifogástalanul működik -, biztosak lehetünk benne, hogy mi csinálunk rosszul valamit. A HelloVidék azokat a gyakran elkövetett tárolási hibákat gyűjtötte össze, amiket egy kis odafigyeléssel kiküszöbölhetünk, és így elkerülhetjük az élelmiszerek gyors megromlását, illetve óvatlan elfogyasztásukkal az esetleges betegségeket.

Tej

Szinte mindenki elköveti azt a hibát, hogy a tejet a hűtőszekrény ajtajában tartja, hiszen így a legkényelmesebb. Minden alkalommal, amikor kinyitjuk a hűtő ajtaját, a szobában lévő hőmérséklet kicsit felmelegíti a tejet, ami ezáltal hamarabb megromlik. Amennyiben nem iszunk minden nap tejet, érdemes a hűtőszekrény egyik polcára tennünk az ajtón lévő tároló helyett.

Nyers hús

A nyers húst sokszor csak betesszük a hűtő valamelyik polcára, pedig ez nem feltétlen jó megoldás. A nyers hús csomagolása, vagy a nejlonzacskó, amiben a piacon adják ereszthet, ilyenkor a húslé kifolyik és megrohaszthatja a mellette tárolt élelmiszereket, épp ezért a húst célszerűbb a csomagolásával együtt egy tálba, vagy tányérra tennünk, és úgy betenni a hűtőbe. A legkönnyebb takaríthatóság miatt érdemes a hűtőszekrény alsó polcán tárolnunk a húst, ha mégis kifolyna csomagolásából a húslé.

Gyümölcsök és zöldségek

A legtöbben egy helyre szeretik tenni a gyümölcsöket és a zöldségeket, ez a hely általában a hűtőszekrény alsó tárolója, vagy egy tál. Egyik megoldás sem jó, mivel sok gyümölcs és zöldség bocsát ki, vagy lép reakcióba az etilén gázzal, ez pedig gyors romláshoz vezet. A legcélszerűbb, ha a gyümölcsöket és a zöldségeket fajtánként külön tároljuk.

Dió

A legtöbben a diót automatikusan nejlonzacskóba teszik, és a kamrában tárolják, pedig a diót a legjobb hűtőben tartani, mivel hidegben a dió sokkal tovább friss marad.

Avokádó

Sokan hűtőszekrényben tartják az avokádót, hogy lelassítsák az érési folyamatot, ez a módszer tényleg működik, az egyetlen hátránya az, hogy az avokádó túl kemény lesz tőle. Amennyiben tökéletesen krémes avokádót szeretnénk, jobb, ha a konyhapulton, vagy egy szekrényben tároljuk szobahőmérsékleten egészen addig, míg az avokádó felülete kissé puhává nem válik.

Saláta

Nem mindegy, hogy hogyan tároljuk a salátát. Ha túl sokáig vizes marad, mint mikor a bolti nejlon zacskóban hagyjuk, a salátalevelek gyorsan puhává és nyálkássá válnak. Annak, hogy minél tovább frissen és ropogósan tartsuk a salátát, a legjobb módja az, ha perforált zsákocskában, vagy tárolóban tartjuk. Ha tud szellőzni a saláta, akkor szabadon el tud párologni a felesleges víz, és a levelek szárazak maradnak.

Hagyma

Ahelyett, hogy a hagymát a konyhai polcon, vagy a hűtőszekrényben tárolnánk, inkább tegyük hálós zsákba egy hűvös és száraz helyre, például a kamrába. A hálós zacskóban, esetleg ládában a hagyma jól tud szellőzni, és így nem romlik meg. Amennyiben a hagymát már felvágtuk, tartsuk a felhasználásig a hűtőszekrényben.

Burgonya

A burgonyát a legjobb a kamrában tartani, és véletlenül sem a hűtőszekrényben, mivel szobahőmérsékleten a krumli tovább eláll. Érdemes jól szellőző ládába, vagy kosárba tenni a burgonyát, hogy a felesleges nedvesség távozni tudjon belőle. A krumplit zárjuk el a napfénytől, így kiküszöbölhetjük a kicsírázását.

Fűszernövények

A fűszernövényeket semmiképp se tároljuk hűtőszekrényben és nejlonzacskóban, mert úgy veszítenek az ízükből. A legcélszerűbb száraz helyen, szobahőmérsékleten tartani fűszernövényeinket, ízüket tovább megőrzik, ha papírtörlő kendőkbe csomagolva tesszük őket műanyag zacskóba.

Via: Family Handyman

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

hűtőszekrény

kamra

konyha

gasztro

zöldség-gyümölcs

fűszernövény

hűtőgép

hűtő