Ezért ne rakd soha a hűtőajtóba a tejet: veszélyes lehet!

HelloVidék   
  Megosztom
Ezért ne rakd soha a hűtőajtóba a tejet: veszélyes lehet!

Rendkívül bosszantó, amikor romlott, vagy penészes ételt találunk a hűtőnkben. Ha ez rendszeresen megesik - pedig a hűtőszekrény kifogástalanul működik -, biztosak lehetünk benne, hogy mi csinálunk rosszul valamit. A HelloVidék azokat a gyakran elkövetett tárolási hibákat gyűjtötte össze, amiket egy kis odafigyeléssel kiküszöbölhetünk, és így elkerülhetjük az élelmiszerek gyors megromlását, illetve óvatlan elfogyasztásukkal az esetleges betegségeket.

Tej

Szinte mindenki elköveti azt a hibát, hogy a tejet a hűtőszekrény ajtajában tartja, hiszen így a legkényelmesebb. Minden alkalommal, amikor kinyitjuk a hűtő ajtaját, a szobában lévő hőmérséklet kicsit felmelegíti a tejet, ami ezáltal hamarabb megromlik. Amennyiben nem iszunk minden nap tejet, érdemes a hűtőszekrény egyik polcára tennünk az ajtón lévő tároló helyett.

Nyers hús

A nyers húst sokszor csak betesszük a hűtő valamelyik polcára, pedig ez nem feltétlen jó megoldás. A nyers hús csomagolása, vagy a nejlonzacskó, amiben a piacon adják ereszthet, ilyenkor a húslé kifolyik és megrohaszthatja a mellette tárolt élelmiszereket, épp ezért a húst célszerűbb a csomagolásával együtt egy tálba, vagy tányérra tennünk, és úgy betenni a hűtőbe. A legkönnyebb takaríthatóság miatt érdemes a hűtőszekrény alsó polcán tárolnunk a húst, ha mégis kifolyna csomagolásából a húslé.

Gyümölcsök és zöldségek

A legtöbben egy helyre szeretik tenni a gyümölcsöket és a zöldségeket, ez a hely általában a hűtőszekrény alsó tárolója, vagy egy tál. Egyik megoldás sem jó, mivel sok gyümölcs és zöldség bocsát ki, vagy lép reakcióba az etilén gázzal, ez pedig gyors romláshoz vezet. A legcélszerűbb, ha a gyümölcsöket és a zöldségeket fajtánként külön tároljuk.

Dió

A legtöbben a diót automatikusan nejlonzacskóba teszik, és a kamrában tárolják, pedig a diót a legjobb hűtőben tartani, mivel hidegben a dió sokkal tovább friss marad.

Avokádó

Sokan hűtőszekrényben tartják az avokádót, hogy lelassítsák az érési folyamatot, ez a módszer tényleg működik, az egyetlen hátránya az, hogy az avokádó túl kemény lesz tőle. Amennyiben tökéletesen krémes avokádót szeretnénk, jobb, ha a konyhapulton, vagy egy szekrényben tároljuk szobahőmérsékleten egészen addig, míg az avokádó felülete kissé puhává nem válik.

Saláta

Nem mindegy, hogy hogyan tároljuk a salátát. Ha túl sokáig vizes marad, mint mikor a bolti nejlon zacskóban hagyjuk, a salátalevelek gyorsan puhává és nyálkássá válnak. Annak, hogy minél tovább frissen és ropogósan tartsuk a salátát, a legjobb módja az, ha perforált zsákocskában, vagy tárolóban tartjuk. Ha tud szellőzni a saláta, akkor szabadon el tud párologni a felesleges víz, és a levelek szárazak maradnak.

Hagyma

Ahelyett, hogy a hagymát a konyhai polcon, vagy a hűtőszekrényben tárolnánk, inkább tegyük hálós zsákba egy hűvös és száraz helyre, például a kamrába. A hálós zacskóban, esetleg ládában a hagyma jól tud szellőzni, és így nem romlik meg. Amennyiben a hagymát már felvágtuk, tartsuk a felhasználásig a hűtőszekrényben.

Burgonya

A burgonyát a legjobb a kamrában tartani, és véletlenül sem a hűtőszekrényben, mivel szobahőmérsékleten a krumli tovább eláll. Érdemes jól szellőző ládába, vagy kosárba tenni a burgonyát, hogy a felesleges nedvesség távozni tudjon belőle. A krumplit zárjuk el a napfénytől, így kiküszöbölhetjük a kicsírázását.

Fűszernövények

A fűszernövényeket semmiképp se tároljuk hűtőszekrényben és nejlonzacskóban, mert úgy veszítenek az ízükből. A legcélszerűbb száraz helyen, szobahőmérsékleten tartani fűszernövényeinket, ízüket tovább megőrzik, ha papírtörlő kendőkbe csomagolva tesszük őket műanyag zacskóba.

Via: Family Handyman

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

hűtőszekrény

kamra

konyha

gasztro

zöldség-gyümölcs

fűszernövény

hűtőgép

hűtő