Jó éve lehet a borászoknak: bőséges termés várható

MTI   
  Megosztom
Jó éve lehet a borászoknak: bőséges termés várható

Remek szőlőtermést, vidám szüretet jósoltak a Kárpát-medencei borrendek és a környékbeli hegyközségek gazdái az Ópusztaszeri Nemzeti Történelmi Emlékparkban a Szent Vince napjához kapcsolódó ünnepségen vasárnap.

Levágva néhány szőlővesszőt a skanzenben álló Szegedi tanya kertjében, Kalmár István mórahalmi hegybíró elmondta, a növény egészséges, a szőlő rügyei és a mellékrügyek szép zöldek. A szőlővesszők rugalmasak, beértek, a háncs és a bél aránya megfelelő.

A szőlőtermelők a rügykezdemények állapotából nemcsak a jövendő termésre következtetnek, a hagyományoknak megfelelően a levágott vesszőket meleg szobában vízbe állítják, és a hajtások alapján azt is megmondják hamarosan, mikor érdemes elkezdeni a növények metszését. A rendezvényt a környékbeli szőlősgazdák új borainak kóstoltatása zárta.

Már több mint negyedszázada szokás, hogy a Kárpát-medencei borrendek, a környék borosgazdái és a borkedvelő közönség találkozik Szent Vince ünnepe alkalmából Ópusztaszeren. Az idén 24 borrend képviselője vonult föl az emlékparkban.

A néphagyomány szerint Szent Vince vértanú napján - január 22. - tájegységenként különbözőképpen jósolják meg a várható szőlőtermést. Ha megcsordul a Vince, tele lesz a pince, vagyis ha enyhe az idő és olvad ezen a napon, akkor jó bortermésre lehet számítani.

A szeri monostor gazdasági épületei között tárták fel az Alföld egyik legnagyobb borospincéjét, ami azt bizonyítja, hogy már a középkorban jelentős szőlőtermesztés folyhatott a területen.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

népi jóslás

ópusztaszer

szőlőtermés

szüret