Átverte a természetet az élelmes gazda: így kaszál télen a tavasz slágerzöldségén

Liszkai Attila   
  Megosztom
Átverte a természetet az élelmes gazda: így kaszál télen a tavasz slágerzöldségén

Robert Tomlinson egy negyedik generációs rebarbara termesztő Yorkshire-ben, Nagy Britanniában. A birtok 140 éve a családjáé, és Robert elmondása szerint 1880 óta termesztenek rebarbarát . A farm különlegessége, hogy itt nem csak tavasszal, hanem télen is learatják a zöldséget. Ezt úgy érik el, hogy tavaszt mímelő környezetet alakítanak ki, amivel átverik a növényeket. A módszer jól működik: 40-50 tonna zöldséget termesztenek minden idényben.

Bár sokan a rebarbarát gyümölcsnek hiszik, valójában egy savanykás ízű zöldség, aminek rózsaszín szárát fogyasztjuk. A rebarbarát alapvetően gyógyításra használták, mivel nagyon egészséges, a zöldséget csak később kezdték el ételekben felhasználni. A rebarbara gazdag növényi rostokban és ásványi anyagokban, valamint megtalálható benne az A-, B1-, B2- és C-vitamin is. Napjainkban, első sorban ételekben találkozhatunk vele, illetve a fogyókúrázók használják előszeretettel, mivel 100 gramm rebarbara csupán 16 kalóriát tartalmaz. Fontos, hogy csak a zöldség szárát fogyasszuk, mivel levelei mérgezőek.

Robert Tomlinson, negyedik generációs angol farmer egész évben termeszti a rebarbarát, ehhez azonban át kell verni a növényt: a farmernek el kell hitetnie vele, hogy tavasz van, mivel a növény csak ekkor virágzik, ennek érdekében Robert folyamatosan melegen tartja a téli szezonban termesztett rebarbara ültetvényt. A téli hónapokban learatott rebarbarának fényes, rózsaszín árnyalata van, zsengesége és különleges, éles íze igazi csemegévé teszi.

Roberték a családi birtokon termesztik a rebarbara gyökereket két évig, aztán a második év őszén a növények egyfajta nyugalmi állapotba kerülnek, nevezhetjük úgy is, hogy téli álmot alszanak. Amíg a növények „alszanak” csak tárolják az addig felhalmozott energiát, de nem használják fel azt egészen kora decemberig, amikor a gyökerek „felébrednek” és újra nőni kezdenek. Ekkor Robert a gyökereket kiemeli a földből, és egy külön erre létrehozott, elsötétített épületben helyezi el őket. A sötét és meleg helyen a rebarbara gyors növekedésnek indul, felhasználva a két éven keresztül elraktározott energiát.

Az 1980-as években Robert édesapjának, David-nek kezdetben 12 ilyen melegházként funkcionáló épülete volt, ezek száma 1-re csökkent az évek során. Yorkshire-ben a ’80-as években 200 ember foglalkozott rebarbara termesztéssel, de azóta sokan feladták: napjainkban már csak tízen maradtak a szakmában. Robertnek ahhoz, hogy ki tudja elégíteni a piaci igényeket most négy épülete van, ezek összesen 30 hektár területet tesznek ki. Az épületek ugyan azok, mint amit családja használt 100 éve, de néhány fejlesztést azért végrehajtottak rajtuk, például a tetőt szigetelték és a fűtést korszerűsítették, így már nem szenet, hanem paraffin alapú folyékony üzemanyagot használnak az épületek melegen tartásához. Az aratás a fejlesztések ellenére ugyan úgy zajlik, mint a ’80-as években: gyertyafényben. Bár furcsának tűnhet ez az eljárás, a farmereknek megvan rá az okuk, ugyanis a sötét megakadályozza a rebarbara fotoszintézisét, ami keserűvé teszi a növényt. Robert a Második Világháború előtti rebarbara fajtákat termeszti, mint például a Victoria, Stockbridge Arrow és a Harbinger.

A globális felmelegedés megváltoztatta az évszakokat, Robert elmondása szerint néhány évvel ezelőtt még minden épület megtelt rebarbarával karácsonyig, így december közepén kezdték el összeszedni a rebarbara gyökereket, most azonban nem kezdenek hozzá január közepéig, mivel csak hidegben szabad elkezdeni a munkát. Robert tapasztalatai szerint a felmelegedés miatt 40 év alatt körülbelül 2-3 héttel tolódott ki a termesztési idő.

A Tomlinson család rebarbaráihoz hozzá lehet jutni a tenger túloldalán, New Yorkban is, de általában az egész terményt Nagy Britanniában adják el, 90 százalékát éttermeknek és hoteleknek, a maradék tízet pedig helyi üzleteknek.

Via: Modern Farmer

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

rebarbara

zöldség

mezőgazdaság