Agymosás a szupermarketek húspultjain: ez lehet a magyarok nemzeti ételének veszte

Jeki Gabriella   
  Megosztom
Agymosás a szupermarketek húspultjain: ez lehet a magyarok nemzeti ételének veszte

Egész nap kitartott a jókedv a hétvégén a Somogy megyei Darányban, ahol már a kilencedik alkalommal szerveztek böllérversenyt. A hagyományőrző, kulturális és gasztronómiai ínyencségekben bővelkedő rendezvényen látszólag senkit sem zavartak túlzottan a mínuszok: a tizenöt böllértanyán már hajnali hat óra előtt elkezdődött a serénykedés, ahol szépen, sorjában dolgozták fel a sertéseket, de csakis úgy, ahogy egykor nagyapáink. A HelloVidék élménybeszámolója.

Vidám beszélgetés, kedélyes nevetgélés és némi zeneszó is hallatszott délelőtt nyolc óra körül már szinte mindenhol a darányi böllérverseny helyszínén. A disznókat már hajnalban égi útra küldték, és a hangulat is lassan a tetőfokára hágott. A kis somogyi faluban idén már a kilencedik alkalommal szervezték meg a megmérettetést, egykor a hagyományok szeretete, egy igazán közösségi program és a kulturális kincsek megcsillogtatása hívta életre az azóta messze földön híressé vált böllérversenyt. A rendezvény azóta szépen kinőtte magát, és ma már határon túlról is szép számban képviseltetik magukat a versenyzők.

Ezúttal összesen tizenöt csapat nevezett a versenyre, köztük felvidéki magyarok Búcs településről, az erdélyi testvértelepülés böllérjei Székelymuzsnáról, valamint a budakovaci horvátok. Elsősorban barátok, civil szervezeti és önkormányzati kapcsolatok révén gyarapodik évről-évre a létszám, és nem feltétlenül a csapatok, hanem az azokban részt vállaló böllérsegédek és látogatók száma. A rendezvény sikere nem véletlen: hóban, fagyban, mínuszokban és jeges időben is garantálják a finomságokat, fűszerezve némi humorral, kreativitással, házi készítésű itókákkal, fúvós zenével és hagyományőrzéssel, valamint igazi vidéki hangulattal.

Egyre inkább a háttérbe szorul manapság a sertéstartás, és a vidéki falvakban is csupán a lakosság mintegy tíz százaléka foglalkozik ezzel, nem is beszélve a városok lakóival, akik talán még nem is láttak közelről disznót. Fontos, hogy megmutassuk nekik és a jövő generációjának, hogy a hús honnan érkezik. Hogy nem az áruházak húsos-pultja termeli azt, hanem meg kell dolgozni érte. Hogy micsoda vérrel és verejtékkel jár egy disznóvágás, de közben milyen hatalmas közösségi élmény

– mondta Villányi László polgármester a HelloVidéknek.

A darányi böllérkedés a disznóvágás igazi, hagyományos módjait mutatta be, amely a szúrástól az esti disznótorosig tart. Állítják, hogy egy vérbeli böllér akár egyes egyedül is képes leszúrni egy három mázsás sertést, ehhez csak a megfelelő technikára és erőnlétre van szükség. Itt azért persze többen is segédkeztek a művelet során: a tizenöt disznót kábítással, mindenféle fájdalom okozása nélkül segítették át a sertések mennyországába. Előbb azonban...

Fontos somogyi népszokás, hogy a disznóvágások kezdetén hangolódásként és a hideg ellen a résztvevők legurítanak egy pohárka jóféle, házi jellegű pálinkát (akadt ezúttal szilva-, körte- és vegyes gyümölcsből készült párlat is). Az elsőt Dezső egészségére: a név bizonyára mindenki számára igen ismerős lehet a kuriózumnak számító Tanú című filmből. A második kupica pálinkát a böllér és a böllérsegédek egészségére isszák. A vérbeli böllérek azonban megválogatják a poharukat is, és legszívesebben a disznó körmét hurcolják magukkal a nap folyamán, hogy abból húzzák le a pálinkát.

A szúrás után több szempontból is fontos a vér felfogása: egyrészt a reggelinek kiváló hagymás vérnek, másrészt a véres hurkába való alapanyagnak. Ezután jöhet a perzselés, de ennek is több, hagyományos módja létezik: egyesek a szalmás módszert választották, mások a fával fűtött, kézi hajtású perzselőt, de egy csapat forró vízzel és láncokkal oldotta meg a feladatot. És bár napjainkban szinte minden, gyakran még a fűrész is elektromos, itt minden egyes munkafolyamatot kézi erővel végezték a résztvevők – mesélte Máj Péter, hagyományőrző, aki egész nap a böllérkedés hangulatát osztotta meg a látogatókkal, miközben folyamatosan mesélt az aktuális feladatokról, eseményekről.

"Jó, ha egy csapat sokoldalú és minden feladatra van egy igazi szakembere. Leginkább ezért tudunk jól haladni, hiszen mi egy összeszokott, a közös munkában más területeken is összeszokott közösséget alkotunk" – mutatott rá Kozma László, a szintén somogyi Vízvár település polgármestere. A vízvári böllértanyán a falu horvát nemzetiségű hagyományaihoz híven rotyogott a kondérban az abalé, és az apróra sütött húst ropogós fehér kenyérrel és pogácsával tálalták.

Mellettük érdekes egyveleget választottak a tiszacsegei csapat tagjai, akik a halat keverték a disznóságokkal. A különös párosítás nem véletlen: a népviseletbe öltözött böllérsegédek között akadt egy helybéli, egykori darányi lakos is. "Mindig is fontosak voltak számomra a hagyományok, a barátság és a finom ételek. Amikor évekkel ezelőtt elkerültem Darányból, már tudtam, hogy egy saját éttermet szeretnék nyitni. Egy ideig a Balaton partján éltem, majd elköltöztem ebbe a közel ötezer lelkes településre, ahol szívemet és lelkemet is bele tudom adni a főzőtudományomba. Egy halászcsárdát nyitottam, és most onnan hoztunk egy kis halat is a sertéshúsok mellé, hogy ezzel is kimutassam hálámat a gyerekkori falum felé. A gyökereimet soha nem fogom elfelejteni, és ezúttal már a harmadik alkalommal jöttünk vissza a tiszacsegei csapattal" – mesélte Szalai János.

A somogyi déli határszélhez közel több sváb falu is található, így ők sem maradhattak ki a böllérverseny izgalmaiból. A sváb hagyományőrzők sátorában krumplis kolbász, kódis kása és húsos hurka csalogatta a látogatókat. Hamarosan az is kiderült, hogy milyen egy igazi, sváb menü. A HelloVidéknek elárulták: orjaleves, tepsis burgonya és sült hús, majd este a klasszikus disznótoros, desszertként hurkával és kolbásszal.

És hogy melyek egy igazán jó disznóvágás kellékei? Nem, nem a hagyományos eszközök, amelyeket a darányi rendezvényen is megmutattak a résztvevők. Egy valamirevaló böllérkedés jóval több, mint munka és feladatok egész álló nap. "Ünnep, családi együttlét, munkamegosztás és hangulat" – jelentette ki Máj Péter hagyományőrző, akivel szinte mindenki azonnal egyetértett.

Egy jó disznóvágáshoz hozzátartozik emellett a hangulat, amit a folyamatos fúvószene, a népviseletek, a népi táncok és énekek tesznek még inkább emelkedetté. Így lesz a darányi böllérverseny a régi és az új, a hagyományok és a jelen generációinak finom ötvözete, ahol a végén az ízlelőbimbók sem csalódtak.

A csokonyavisontai csapat kenyértésztából sütött malaccal rukkolt elő, a ladiak krumplit tettek a kolbászba és gerslit a hurkába, a székelymúzsnaiak gömböc levest készítettek, a darányi betyárok pedig abalével készült savanyúlevest kínáltak. A böllértanyák végül egyetértettek abban, hogy a legjobb ételek fűszere a szeretet, az odaadás és a szívből jövő jókívánság.

Fotók: Jeki Gabriella

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

somogy

somogy megye

darány

böllér

böllérverseny

hellovidék

hurka

kolbász

disznóvágás