Világhírű a magyar mangalica: Szingapúrtól Kanadáig mindenki ezt eszi

MTI   
  Megosztom
Világhírű a magyar mangalica: Szingapúrtól Kanadáig mindenki ezt eszi

A magyar mangalicatermékek meghódították a világpiacot Szingapúrtól Kanadáig, jelen vannak többek között Japánban, az Egyesült Államokban, Brazíliában, de a mi életünkben is kedves szerepet töltenek be - mondta Nagy István agrárminiszter a 12. Budapesti Mangalicafesztivál hivatalos megnyitóján, szombaton.

Kiemelte, a magyar állattenyésztésnek nagy lehetősége a mangalica fajta, mutatva azt is, hogy mennyire fontos a magyar genetikai állomány megőrzése. Nagy István hangsúlyozta, hogy az állatainkban rejlő genetikai kincsek pótolhatatlanok. Meg kell becsülni azokat a genetikai örökségeket, amelyekkel rendelkezünk.

A miniszter úgy fogalmazott, mindnyájan büszkék vagyunk a mangalicatermékekkel megújuló magyar gasztronómiára, emlékeztetve, hogy harminc évvel ezelőtt a mangalica sertésfajta majdnem eltűnt Magyarország területéről.

Tóth Péter, a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete elnöke az elmúlt huszonöt évet a mangalica újjászületése történetének nevezte. Az egyesület azon dolgozik, hogy ez a tendencia folytatódjon. A fesztiválok megrendezésével szeretnék elősegíteni, hogy minél több gazda kerüljön helyzetbe, közelebb a piachoz - mondta Tóth Péter.

A Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete rendezésében 12. alkalommal nyílt meg pénteken a Budapesti Mangalicafesztivál.

A fesztiválon díjazták a rendezvényen árusító egyesületi tagok termékeit öt kategóriában. A szárazáru kategória első helyezettje lett Tóth László túrkevei tenyésztő. Zsiradékáru kategóriában első lett a badacsonytomaji Istvándi és Társa Kft., a disznósajt kategória győztese a Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági Iskola. A kenőmájas kategória első helyezettje a megyaszói Harangod-Mag Kft., az érlelt-füstölt nemes húsrészek kategóriájában első lett a Harangod-Mag Kft. A zsűri az összesített pontszám alapján a fesztivál Termék Nagydíj elismerését a Kaba településhez tartozó Kövér-tanya termékeinek adta.

Az egyesület adatai szerint 2019 januári adatok alapján Magyarországon megközelítőleg 200 mangalica tenyészet működik, számuk folyamatosan változik, az elmúlt öt év átlagában növekvő tendenciát mutat. A termékkínálat folyamatosan bővül, például kapható már két éven át tokaji aszúborban érlelt mangalica sonka is.

A Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete 2019-ben ünnepli fennállásának 25. évfordulóját. Az egyesület tagjainak létszáma 200-220 között mozog, így ők eredetigazolt és hitelesített mangalica állománnyal rendelkeznek.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

mangalica

gasztro

gasztronómia

állattenyésztés

agrár

mezőgazdaság