Búcsút inthetünk a reggeli kávézásnak? Őrületes tempóban pusztulnak a cserjék

Liszkai Attila   
  Megosztom
Búcsút inthetünk a reggeli kávézásnak? Őrületes tempóban pusztulnak a cserjék

A kávéfajták 60 százalékát kihalás veszélyezteti. A kutatók azt vizsgálták, hogy a klímaváltozás, az erdőirtás és a különféle szennyezések milyen hatással vannak a kávécserjékre.

A Kew Royal Botanic Gardens az egyik legnagyobb és legjelentősebb botanikai kutatóintézet. Egy friss kutatásuk szerint a kávéfajták 60 százalékát kihalás veszélyezteti. Nem kell azonnal megijedni, nem valószínű, hogy néhány év múlva már szűkölködnünk kell a kávéban; a kutatás a vadon élő kávéfajtákat tanulmányozta, és hosszú távon vizsgálta meg a kérdést. A kutatók azt vetítették előre, hogy mi fog történni a kávécserjékkel a klímaváltozás, az erdőirtás és a szennyezések hatására.

Bár a legtöbben nem is gondolnák, valójában a kávécserjék igencsak különböznek egymástól. A két legismertebb fajta – az arab kávé és a robuszta kávé – mindenki számára ismert, de ezeken kívül még körülbelül 120 fajta létezik Afrikában, az Indiai-óceán szigetein, valamint Ázsia és Óceánia különböző területein. Ezeknek a nagy többségét nem kereskedelmi mennyiségben termesztik, sokat közülük helyben értékesítenek és használnak fel, de rengeteg olyan fajta is létezik, ami csak a vadonban él, és nem termeszti őket senki.

A kávé csak egy bizonyos éghajlaton él meg, épp ezért a klímaváltozás halállal fenyegeti a legtöbb vadonélő fajtát. Az erdőirtás a trópusi területeken nagy pusztítást végez, köszönhetően az egyre növekvő emberi fejlesztéseknek, a pálmaolaj gyártásnak, és a fát elégető mezőgazdaságoknak. A fák kiirtásával sok – kevésbé ismert - kávéfajta veszélybe kerül, mivel ezek sok esetben elszigetelt közösségekben élnek, és egy erdőirtás végzetes lehet számukra. Ezeknek a fajtáknak szükségük van az egészséges élőhelyre és az erdős területekre; legtöbbjük nem ültethető át más környezetbe.

A tanulmány csak a vadonélő kávéfajtákra terjed ki; ezek a különleges aromájú kávék vannak veszélyben, míg a teljes kávéipart lefedő arabica és robusta nem fog kipusztulni. Habár a kávéfogyasztókat nem fogja megrázni, ha a kevésbé ismert fajták kihalnak, ökológiai szempontból azonban nagy károkat okozhat a vad cserjék kipusztulása, mivel ezek a növények fontos szerepet játszanak a trópusok ökoszisztémájában. A vad kávéfajták árnyékkal és élelemmel látják el az állatokat, nem beszélve arról, hogy a növények megvédik a talajt az eróziótól.

A kutatók úgy vélik, hogy a kávégyártás szempontjából is fontos a vad fajták megőrzése, mivel így lehetőség nyílik a különböző kávéfajták keresztezésére, amivel a termékek tulajdonságait tudják megváltoztatni az elvárásoknak megfelelően. Keresztezéssel elérhető például az is, hogy a cserjék szárazságtűrő képességét, kártevők vagy betegségek elleni védelmét megnöveljék.

Via: Modern Farmer

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

kávé

klímaváltozás

erdőirtás

szennyezés

növénytermesztés