Hihetetlen: gengszter rapre érlelt sajt lett a legfinomabb

HelloVidék/MTI   
  Megosztom
Hihetetlen: gengszter rapre érlelt sajt lett a legfinomabb

Svájci kutatók szerint bársonyosabb és nagyobb lyukú az az ementali sajt, amelyet folyamatosan zenén érlelne. Most azt fogják kutatni, mitől jobb Eminem a sajtoknak, mint Mozart.

A Berni Művészeti Egyetem Kutatói kilenc darab tízkilós ementali sajtkorongot érleltek különállóan faládákban szeptembertől fél éven át, hogy teszteljék, miként hat a zene ízük és állaguk alakulására. Az egyetem hallgatói és Beat Wampfler állatorvos és sajtkészítő dolgoztak együtt a kísérleten. Az utóbbi meggyőződése volt, hogy a zenének szerepe van az érlelésben, mivel az emberek, a növények és az állatok is reagálnak a dallamokra. "Miért lenne ez más a baktériumok esetében?" – érvelt az állatorvos.

A sajtfélék íze köztudottan a baktériumok számlájára írható, mivel ezek bontják a zsírsavakat. Wampfler így feltételezte, hogy a zene mellett érő sajtok íze is más lesz és az állaguk is megváltozik, ezért

"A legnyilvánvalóbb különbséget az ízerősségben, a szagban és az aromában észleltük" - tolmácsolták a berni kutatók a gasztronómiai zsűri vaktesztelésének eredményét.

A hip hopon érlelt korong került a lista élére, ami a gyümölcsösségét illeti, ennek volt a legerősebb illata és aromája

- tették hozzá. Benjamin Luzuy, a svájci televízió neves séfje, a zsűri tagja a Reuters brit hírügynökségnek elmondta, hogy "a különbségek igen nyilvánvalóak voltak a sajtok állagát, ízét, megjelenését illetően, valóban nagy volt a különbség". A kísérletben nem hangszórókkal, hanem mini adókészülékekkel továbbították a zene energiáját a sajtokba. "Az összes energia közvetlenül rezonált a sajtokban" - magyarázta Michael Harenberg, az egyetem kutatója.

A sajtokat a zsűri kétszer tesztelte, és mindkét alkalommal nagyjából ugyanaz az eredmény jött ki - tette hozzá Beat Wampfler, a burgdorfi K3 sajtüzem tulajdonosa, a kutatásba bevont sajtok készítője. Elmondta, hogy a további kutatásban a hip hopra fognak összpontosítani. "Az az elképzelésünk, hogy 5-10 sajtot teszünk ki különféle hip hop dallamnak, majd összehasonlítjuk őket" - közölte.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

sajt

színes

érdekes

érdekesség

gasztro

érlelés

zene