Egy kupacban a legjobb magyar vörösborok: több mint 150 csúcsbor kóstolható

HelloVidék   
  Megosztom
Egy kupacban a legjobb magyar vörösborok: több mint 150 csúcsbor kóstolható

A kékfrankos hazánk legnépszerűbb és legelterjedtebb kékszőlő-fajtája: országszerte közel 8000 hektáron termesztik, ami kb. 12-13%-át teszi a hazai szőlőskerteknek. A kékfrankosból készült borok a fogyasztókat elsősorban gyümölcsösségükkel és stílusbeli változatosságukkal nyűgözik le: a borászok pedig a fajta megbízhatóságát és sokoldalúságát hangsúlyozzák.

Április 13-án, szombaton 14 órától a budapesti Danubius Hotel Gellértben 15 borvidék több mint 60 borászatának százötvennél is több bora lesz kóstolható a Winelovers Kékfrankos Április Nagykóstolóján. Az ország minden tájáról érkező kiállító pincészeteknél rozék, fajtaborok, kékfrankos alapú házasítások, bikavérek, frissebb és korábbi évjáratokból érkezett tételek egyaránt elérhetőek lesznek.

A fajta fontosságát hangsúlyozza, hogy a magyarországi termelők egybehangzó véleménye szerint komoly lehetőség előtt áll a kékfrankos: mind hazánkban, mind pedig a nagyvilágban egyre nagyobb figyelmet kapnak a helyi szőlőfajták, különösen akkor, ha könnyen értelmezhető, kiszámíthatóan jó minőségű, kiváló ár-érték arányú borok készülnek belőlük. Önálló fajtaborként vagy házasításban is megmutatja erényeit, legyen szó akár rozékról, könnyed, gyümölcsös stílusú vörösökről vagy hordós érlelésű, komplex csúcsborokról.

Tesztgyőztes kékfrankosok

A nagykóstolót immár hagyományosan megelőző bortesztre kékfrankos fajtaborokat és kékfrankos alapú házasításokat, bikavéreket vártak a szervezők. A független szakmai zsűri több mint 70 bort vakon kóstolva, egységes és objektív szempontok szerint, a Nagy Nemzetközi Borversenyek Szövetsége (Les Grands Concours Internationaux De Vins Et Spiritueux) által ajánlott és UIOE, valamint az OIV által kialakított 100 pontos, pozitív bírálati lap alapján bírálta.

Zsűritagok voltak:

 • Bálint László (a Nemzetközi Borakadémikusok Magyarországi Egyesületének elnöke)
 • Blazsovzsky Péter (a Babel Budapest étterem head sommelier-je)
 • Kielmayer Kristian (DipWSET, nemzetközi borakadémikus, borszakértő, a Borkollégium oktatója)
 • Kollár Mariann (DipWSET, nemzetközi borakadémikus, a londoni Theatre of Wine bortanácsadója)
 • Ripka Gergely (Tokaj Guide, Tokaj Magic)

A mezőny oroszlánrészét a kékfrankos fajtaborok adták: ezekből összesen 55, 2017 és 2008 közötti tételt kóstolt a zsűri.

Top 10 kékfrankos 2019

 1. Riczu Tamás Borászata, Villányi Kékfrankos 2016
 2. Schieber Pincészet, Tabu Kékfrankos 2016
 3. Bock Borászat, Kékfrankos 2017
 4. Sümegi Ákos, Kékfrankos Válogatás 2015
 5. Garger Imre, Kékfrankos Válogatás 2015
 6. Takler Borbirtok, Szenta-hegyi Kékfrankos 2016
 7. Weinhäusel Christian & Zsanett, Blaufränkisch Sonnensteig 2017
 8. Kovács és Lánya Borászat, Kékfrankos 2017
 9. Szent Donát Birtok, Magma 2017
 10. Fekete Borpince, Kékfrankos Válogatás 2016
  Lővér Pince / Sop-Vin, Soproni Kékfrankos Válogatás Frettner FDPR 2016
  Iváncsics Zoltán, Soproni Kékfrankos 2017

A kékfrankos alapú házasításokból, bikavérekből 15 tétel érkezett a versenyre; ezek közül az öt legjobb bort nevezte meg a zsűri.

Top 5 kékfrankos alapú házasítás 2019

 1. Tűzkő Birtok, Talentum 2015
 2. Thummerer Vilmos, Egri Bikavér 2015
 3. Petrény Winery, Borgundi Egri Bikavér 2014
 4. Thummerer Vilmos, Egri Bikavér Superior 2013
 5. Iváncsics Zoltán, Soproni Quartett Cuvée 2016

A fajta kétségkívül fontos, hiszen a legtöbbet telepített fajta az országban és a világon telepített kékfrankosok fele Magyarországon található. A gyümölcsösség és diszkrét fűszeresség mellett nagyon jól hordozza a termőterület sajátosságait is a bor szerkezetében. Ugyanakkor figyelni is kell rá, hiszen a "brett" inkább kihúzza a gyümölcsösséget a borból; a több néha kevesebb, ez igaz a fahordó használatra is. A "tisztaságra" különösen oda kell figyelni, de összességében szép, izgalmas tételeket kóstolhattunk

– mondta a tesztet követően Kielmayer Kristian, nemzetközi borakadémikus (DipWSET), borszakértő, a Borkollégium oktatója.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

kékfrankos

bor

borászat

pincészet

kóstoló