Laborban készítik a jövő hústermékeit: mégis, ki fogja ezt megenni?

HelloVidék   
  Megosztom
Laborban készítik a jövő hústermékeit: mégis, ki fogja ezt megenni?

A mesterségesen előállított húsoktól sokan viszolyognak, a fogyasztókat általában az a kérdés foglalkoztatja, hogy ki szabályozza és ellenőrzi az ilyen termékeket. Múlt héten az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) és a szintén amerikai Élelmiszer- és gyógyszer-adminisztrációs iroda (FDA) megválaszolta a kérdések egy részét. Mutatjuk a műhús bevezetése körüli felmerülő érveket és ellenérveket.

A mesterségesen előállított húst állati sejtekből készítik és formákba öntik, hogy leutánozhassák a természetes hús struktúráját. Napjainkig ez a technológia csak a darált szarvasmarha húst tudja mímelni, épp ezért az első termékeket hamburgerhús formában tesztelték, írja cikkében a Modern Farmer.

Az USDA és az FDA kötött egy megállapodást, miszerint az FDA ellenőrzést vállal a műhús kialakításának korai szakaszában, azaz felügyeli a termékben a sejtek összetételét és növekedését. Az USDA Élelmiszer-biztonsági és ellenőrzési szolgálata (FSIS) átveszi a felügyeletet a termék felett, mikor a műhús már a nyers formájában van. Ez azt jelenti, hogy az USDA felelős az elkészült termék minőségéért, és címkézéséért.

A címkézés a legsarkalatosabb pontja a műhús-vitának. Az USDA és az FDA eddig még nem jelentette be, hogy milyen formában lesz látható a címkéken, hogy a termék laboratóriumban előállított húst tartalmaz. Az USA több tagállamában is létrejöttek különféle szabályozási tervezetek a műhús bevezetésére, a termék sok kérdést és vitát eredményezett eddig. Több olyan államban, ahol jelentős a szarvasmarha tenyésztés, megtiltanák, hogy a termékre ráírják a „hús” szót.

Bár az USDA pontot tehetne a vita végére, mivel egyedül az ő kezükben van a döntés, ami jogilag érvényes lesz a teljes Egyesült Államok területére, de eddig még nem foglaltak állást a kérdésben.

A laborban előállított húsoknak megvannak a támogatói és az ellenzői is. Azoknak, akik egyetértenek gyártásával, az a véleményük, hogy a műhús bevezetésével végleg abba lehetne hagyni az állattartást, és így rengeteg jószágnak nem kellene elszenvednie a folyamatot. Egy másik pozitívuma a műhúsnak az, hogy – mivel nem lenne szükség szarvasmarha tenyésztésre - nagyban lecsökkenne a metánkibocsátás, ami a klímaváltozásra nagyon pozitív hatással lenne.

Azok akik ellenzik a műhúst, azzal érvelnek, hogy a termék előállítása túlságosan drága, és rengeteg energiát felemészt, amivel egyelőre nemigen lehet vitatkozni. Az ellenzők szerint, mivel a termék nem egy része egy állatnak, ezért nem nevezhető húsnak.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne most szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

műhús

hús

laboratórium

usa