Ezek a legjobb torták most Magyarországon: itt a lista!

infostart.hu   
  Megosztom
Ezek a legjobb torták most Magyarországon: itt a lista!

Bemutatták a Magyarország tortája és Magyarország cukormentes tortája verseny idei döntőseit. A fináléba öt-öt cukrászda alkotása került, a győzteseket augusztus elején hirdetik ki – írja az Infostart.

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete és az Egy Csepp Figyelem Alapítvány közös keddi budapesti rendezvényén a két zsűrielnök cukrászmester, Kiss Zoltán és Bechmann György ismertette a döntősöket. Az idei slágerízek a zöldfűszerek és a málna volt. A döntős tortakülönlegességeket itt lehet megtekinteni.

A Magyarország tortája verseny döntőjébe a következő torták jutottak be:

  1. Akali meggyes mandula (Mészáros Cukrászda, Szombathely)
  2. Emile emlékére (Művész Kávéház, Budapest)
  3. Sopron hűsége (Hoffer Cukrászda, Sopron)
  4. Boldogasszony csipkéje (Tóth Cukrászda, Dunaföldvár)
  5. Kékestető (Hisztéria Cukrászda, Budapest)

A Magyarország cukormentes tortája versenyben pedig a következő finomságok jutottak a fináléba:

  1. Mandulatorta cukormentesen (Szamos Marcipán Kft, Budapest)
  2. Eredendő bűn (Álomsüti, Budapest)
  3. Körös-menti Egres (Tímár Panzió és Étterem, Gyomaendrőd)
  4. Boldogasszony csipkéje névre keresztelt torta (Reök Kézműves Cukrászda, Szeged)
  5. Cukormentes Kicsi Gesztenye (Accappella Cukrászda, Szeged)

Tizenharmadik alkalommal rendezik meg a Magyarország tortája versenyt, amely évről évre egyre népszerűbb a szakma és a fogyasztók körében is, mondta el Selmeczi László, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének társelnöke.

Hagyományosan új, magyaros ízvilágú torták kerülnek a cukrászdák kínálatába, a verseny termékfejlesztésre ösztönöz.

- emelte ki Selmeczi László.

A Magyarország tortája versenyben idén négy pályamű is a zserbó újragondolásából született, száz éve halt meg ugyanis Gerbeaud Emil (eredeti nevén Émile Gerbeaud). A beadott torták alapanyagai között rengeteg gyümölcs is volt: cseresznye, körte, ribizli, mandula, eper, málna és birs.

Kellemes volt tapasztalni a málnakompozícióval készült torták magas színvonalát és egyre többen nyúlnak hozzá jó érzékkel a gesztenyéhez.

- mondta el Kiss Zoltán, a Magyarország tortája verseny zsűrielnöke.

Először 2012-ben indult a Magyarország cukormentes tortája verseny, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete kezdeményezésére.

A cukormentes kategóriában idén tizennégy pályamunka érkezett, a zsűriben a cukrász szakemberek mellett dietetikusok és fogyasztók is helyet kaptak. A legfontosabb különbséget ebben a megmérettetésben a szénhidrát- és kalóriaértékek jelentik.

- mondta Bechmann György.

A zsűrielnök szerint a cukormentes torták között üdítő színfolt volt a cukkinipiskóta, a gyömbér eperrel, a kókusz különböző formái vagy a tökmag. Mint elhangzott, a fő vonalat a Kárpát-medencei ízek jelentik.

Az öt-öt döntős további szakmai támogatást kap a döntő előtt cukrásztechnológiai, illetve dietetikai szempontok alapján. A Magyarország tortája és a Magyarország cukormentes tortája verseny idei győztesét augusztus elején ismerheti meg a nagyközönség, és az augusztus 20-i ünnepségeken kóstolhatja meg először, de az ország számos cukrászdája árusítani fogja.

Fotó: MTI/Soós Lajos

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

torta

édesség

cukrászat

országtorta