Csúcsbaristák lepik el a Balatont: a kávé lehet a tóparti turizmus motorja
Hamarosan kávé- és koktélillat tölti meg Gyenesdiás levegőjét, ugyanis újra összecsapnak a környék baristái és mixerei. A negyedik Balatoni Barista Bajnokságon most szombaton fogják megválasztani ez év Balaton Kávéját és Balaton Koktélját is.
Hazánkban egyre nagyobb körben kezd elterjedni a minőségi kávéfogyasztás iránti igény, ezért is fontosak az ilyen rendezvények. Itt ugyanis a kávémesterek nem csak összemérik tudásukat, hanem tanulhatnak is egymástól. Somogyi Zoltán Max ötletgazda a rendevénnyel kapcsolatban elmondta:
Szeretnénk ha a Balaton partján is helyet kapna a minőségi kávézás. Ahogy a bor, a pár-latok és a gasztronómiában is teret nyert a minőségi kínálat, azt hisszük, hogy a kávé is megérdemli. Azt szoktam mondani, hogy lehessen inni egy böcsületes kávét.
A verseny életrehívásának egyik főcélja, hogy a nyeretes kávé, ami a Balaton Kávéja cí-met kapja, megjelenjen a kávézók kínálatban, hogy lehetősége legyen a közönségnek megkóstolni. Az idei évben összesen tíz barista és nyolc koktélkeverő verseng. A résztvevők köre na-gyon vegyes, érkeznek szakemberek a fővárosból, Győrből, Hajdúszoboszlóról és Hévízről is. “Sok a visszatérő versenyző, akik minden évben különleges dolgokat hoznak. Hiszünk abban, hogy ez egyfajta rang lesz. Kevesen mondhatják el magukról, hogy ők készítették el a Balaton Kávéját vagy Koktélját" - tette hozzá az ötletgazda. A versenyzőknek több feladatot is kell teljesíteniük, nagyon nagy körültekintéssel és precizitással.
Elsőként a baristák mérkőznek meg. 15 percen belül kell elkészíteni 4 eszpresszót, 4 cappuccinót, és 4 kreatív kávékoktélt, ezek közül választja ki a zsűri a Balaton Kávéját. Utána a koktélkeverők következnek, itt pedig a Balaton Koktélja lesz kiválasztva
- sorolta a verseny fordulóit Somogyi Zoltán Max.
A Balaton Koktéljának sok kritériumnak kell megfelelnie: receptje még sehol nem jelent meg nyomtatásban, maximum hét összetevőből állhat, mennyisége 30 cl lehet, az italt pedig csak ehető, a helyszínen elkészített díszekkel lehet dekorálni. A versenyen a szakembereken kívűl műkedvelők és lelkes érdeklődők is részt vehetnek. De kik is számítanak szakembernek? Ki nevezheti magát baristának?
“Kávékészítő mesterek, akik rendelkeznek egyfajta alapképzéssel, ami nem csak a hab mintázását jelenti. Rendelkeznek tudással a kávé termesztéséről, pörköléséről és tudnak ajánlani, vagy éppen személyre szabott kávét készíteni" - szögezte le az ötletgazda. Somogyi Zoltán hozzátette, Mára már hazánkban is egyre népszerűbb ez a szakma. Azt viszont kiemelte:
Bízunk abban, hogy nem lesznek sokan, hanem inkább jók lesznek.
Mint más mesterségnél sem, így itt sem a megszerzett “papír” számít. Az igazi hivatástudat belüről kell, hogy jöjjön. Egy jó szakamber mindig tudja, hogyan nyúljon a kávéhoz. Somogyi Zoltán szerint "sok múlik a kávén, a kávéfőzőn, de a legtöbb azon, aki elkészíti a kávénkat. Ez egy bizalmi műfaj, hiszen nekünk azt el kell fogyasztani.” És jobb tisztázni, a barista nem csak a tejhab mintázását végzi! “Sokan kedvelik, ha a tejhabon különböző minták vannak, de a hangsúly az alatta lévő italon van. A latte art egy külön műfaj, komoly versenyekkel” - emelte ki az ötletgazda.
Ma Magyarországon igen változóak a kávéfogyasztási szokások. Zoltánék célja, hogy a Balaton körül is egyre több emberhez juthasson el a minőségi kávézás élménye. “Mi a fogyasztói oldalt képviseljük, szeretjük a jó kávét. Ez egyben meg is alapozza a ká-véhoz való viszonyunkat, szeretnénk minél több ízt és italt felfedezni. Bízunk abban, hogy a Balatoni Barista bajnokság segít a minőségi kávékészítésnek teret nyerni.” - mondta el a HelloVidéknek Somogyi Zoltán.
A verseny úgy látszik célt ér, ugyanis egyre több helyen jelennek meg a különböző pörkölők keverékei, lassan, de biztosan halad a minőség irányba. De nyilván bőven van még hova fejlődni, akad még tenni való. “Itt van Hévíz, ahol sok a vendég, így a szállodák és a kisebb kávézók is életképesek lehetnek” - említette jó példaként Somogyi Zoltán. Hazánkban nagyon lassan kezd elterjedni a speciality kávék fogyasztása. A Balatoni Barista Bajnokság talán újítást hozhat ezen a téren is. Ez egy igen nagy körültekintést igénylő műfaj, így a vendégeknek és a vendéglátóknak is van mit tanulniuk a minőségi italfogyasztásról.
Bízunk abban, hogy az idei italok az ország több helyén is megjelennek, ezzel erősítve a választékot
- zárta gondolatait Somogyi Zoltán Max.
Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!
A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)