Ezt tudnod kell, ha a Balcsira mész: egy helyen a 333 legjobb balatoni étterem!

MTI   
  Megosztom
Ezt tudnod kell, ha a Balcsira mész: egy helyen a 333 legjobb balatoni étterem!

A Balaton környékének aktuálisan legjobb gourmet éttermeit, bisztróit, kisvendéglőit, borászatait, cukrászdáit, strandbüféit és egyéb gasztrohelyeit gyűjti össze a Magyar Konyha magazin júliusi-augusztusi számával együtt megjelent Balaton 2019 gasztrokalauz.

A balatoni gasztronómia hosszú éveken át a hekkre és a sült kolbászra szikárodott, mára azonban ismét kialakult az igény az értékre, és sikk lett a kifinomult kulináris élvezetek kiszolgálása. Olyannyira, hogy már kalauzra van szükség az ízek és konyhák közti eligazodáshoz

- emlékeztetett az idén 333 hely ínyenceknek címmel megjelent kiadvány szerdai budapesti bemutatóján a Magyar Konyha szerkesztőbizottságának elnöke. Lévai Anikó felidézte: amikor 2013-ban kiadták az első balatoni gasztrokalauzt, csak 170 olyan címet találtak, amelyet nyugodt szívvel lehetett ajánlani.

Tavaly már 400 gasztrohelyet mutatott be a zsebkönyv, melynek mércéje azonban egyre szigorodik: a Balaton 2019 kalauz ezért - noha csaknem 50 új hely bekerült - 333 címet ajánl az olvasóknak

- jegyezte meg. Lévai Anikó értékelése szerint óriási a fejlődés az utóbbi években: a fine dining éttermek, bisztrók, borteraszok, kézműves cukrászdák és pékségek mellett megszaporodtak a sörfőzdék, a családi kisvendéglők, tovább tart a strandbüfék divatja, de találtak sehová nem sorolható gasztrokocsmát, mák- és csilitermesztőt is.

Vinkó József főszerkesztő felidézte, hogy a Balaton-környéki gasztroforradalmat a borászatok indították, hozzájuk zárkóztak fel az éttermek, vendéglők, megalakult a környék minőségi gasztrohelyeit tömörítő Balatoni Kör, és mára a Balaton Magyarország egyik vezető gasztronómiai régiója lett.

A kínálat soha nem volt ilyen változatos, hiszen a gourmet fogások, falusi romkocsmák, újhullámos büfék mellett megjelentek a helyi alapanyagokból dolgozó, "farm to table" (termelőtől az asztalra) típusú kisvendéglők és sok étlapra visszatért a főzelék, a császármorzsa vagy a madártej. Új, sokszínű, csak a Balatonra jellemző gasztronómia van tehát kialakulóban

- összegzett Vinkó József. A gasztrokalauz írói Siófoktól Tihanyon és a Somlón át Keszthelyig szigorúan válogatva ismét áttekintették a Balaton gasztrokínálatát, amelyet a kalauz hét alrégióra bontva mutat be. A részletes értékelések mellett a kiadvány külön Top 10-es listákon emeli ki a legjobb gourmet éttermeket, kisvendéglőket, borászatokat, strandbüféket, kikötői éttermeket, cukrászdákat, valamint "gasztrotippeket", de a régiós kedvenceket is feltüntetik.

A zsebkönyv része a Balaton legfontosabb gasztronómiai eseményeit felsoroló gasztrokalendárium, valamint egy településekre lebontott kereső is, amelyben piros szín jelzi a frissen bekerült helyeket. A Balaton 2019 gasztrokalauz szerdától kapható a Magyar Konyha nyári dupla számával együtt.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

balaton

gasztro

gasztronómia

gasztrokalauz

étterem

gourmet

fine dining

büfé

cukrászda

borászat