Kajszi-nagyhatalom lettünk: ennyi barackot még sosem láttunk a fákon!

HelloVidék   
  Megosztom
Kajszi-nagyhatalom lettünk: ennyi barackot még sosem láttunk a fákon!

A kajszibarack szezonjának a közepén járunk, a szegedi Mars téri piacon az amúgy nem túl erős keddi napon is óriási volt a kínálat ebből a gyümölcsből. A nagycsarnokba csak kevés kajszi jutott, itt 550 forintot kértek kilónként, míg a kinti asztaloknál 300–350 forint körüli áron adták a gyümölcsöt – írja a délmagyar.hu.

Szegeden 300 forint körüli, kicsivel az alatti áron több helyen is láttunk lekvárnak való barackot, aprót vagy kicsit túlérettet. Ennek ismeretében nem volt jó ajánlat a 200 forintos ár a külön ládában kínált, már valóban csak válogatás után felhasználható barackért, aminek azért 30–40 százalékát el kell dobni. A piac legolcsóbb, még normálnak nevezhető kajsziját 250 forintért kínálták, de az már tényleg igencsak apró volt.

A Szegedi Zöldség és Gyümölcs Nagybani Piacon kedd reggel a magyar kajszit 300–350 forintért kínálták, import már csak mutatóban volt, maximum 10 százaléka lehetett a teljes felhozatalnak. A választékbővítő portéka kilóját 450–500 forintért adták.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképe szerint az idén jó termésre számítanak a gazdák a tavalyi nagyon rossz év után. A jó ez esetben kissé visszafogott minősítés, Szegeden senki sem látott még ilyen rengeteg kajszit a fáján, nem győzik a gyümölcstől roskadozó ágakat alátámasztani, hogy le ne törjön.

Egyre népszerűbb a gazdálkodók körében a kajszi, ennek köszönhetően termőterülete növekszik az országban. Jelenleg mintegy 5,8 ezer hektáron érik, az ültetvényekről az előzetes termésbecslés alapján az idén körülbelül 32 ezer tonna gyümölcsöt szedhetnek le. Legjelentősebb termőtája Borsod-Abaúj-Zemplén megyében van, ahol csaknem 1500 hektár található. Nagyobb területek találhatók még Bács-Kiskun, Fejér, Pest és Tolna megyében. Az elmúlt években átlagosan 24 ezer tonnányi volt a termés, tavaly viszont ennél jóval kevesebbet, alig 10 ezer tonnát szedhettek. A termés 70 százalékát az ipar használja fel, csak a többit értékesítik a friss piacon.

A hazai fogyasztás növekedése mellett a magyar kajszi egyre keresettebb külföldön is, évek óta egyike a legmagasabb áron értékesíthető kertészeti exporttermékeknek. Az elmúlt években 3,5 ezer tonna körüli volt a kivitel, zömmel Ausztriába és Németországba mentek a szállítmányok.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

barack

kajszibarack

kajszi

barackpálinka

baracklekvár

lekvár

mezőgazdaság

gyümölcs