Kiderült a nagy barack-titok: ez a különbség a nektarin és az őszi között

HelloVidék   
  Megosztom
Kiderült a nagy barack-titok: ez a különbség a nektarin és az őszi között

Tombol a nyár, ami azt jelenti, hogy ismét friss gyümölcsöket vásárolhatunk vagy szüretelhetünk a saját kertünkből. Mindenki más fajtát részesít előnyben, egyesek az őszibarackra, mások a nektarinra esküdnek. Más az ízük és a külsejük, de vajon mi a valódi különbség a kettő között? A HelloVidék utánajárt.

Idén próbára tette az időjárás a hazai termelőket: a tavasz elején az aszály nehezítette meg a dolgukat, majd az éjszakai fagyok tettek be a virágzásnak. A májusi csapadékos időjárás miatt nem csak a cseresznye repedt meg, hanem a szamóca minősége is sokat rontott. Ráadásul a kártevők is megtámadták a meggy- és cseresznyeültetvényeket, ami további nagy kihívást jelentett a gazdálkodóknak. Egyedül a baracktermesztők örülhetnek: a tavalyi országos terméskiesést követően az ültetvények sok virágot hoztak, így jó termés várható.

Egyesek azt vélik, hogy az őszibarack az „igazi”, sokkal szaftosabb és édesebb, mint a nektarin, mások fordítva gondolják. A két termés között az a legszembetűnőbb különbség, hogy míg az őszibarackot egy vékony piheréteg fedi, addig a nektarin teljesen csupasz.

A botanikusok észrevették, hogy az őszibarackfákon néha nőtt pihe nélküli nektarin is, a sima felületet pedig egy recesszív gén okozta. A külső felületet leszámítva mindkettőnek igen gazdag íze van, sőt, számos receptben fel is cserélhető a két gyümölcs. Arra azonban érdemes figyelni, hogy az őszibarack bőre megkeményedhet sütés közben, ezért lekvárok vagy sütemények készítésénél ajánlott lehámozni róla a pihés réteget. A nektarinnal ilyen probléma nincs, mivel vékonyabb a bőre.

További lényeges eltérés, hogy a nektarin általában kisebb és szilárdabb, mint az őszibarack, de a betegségekre is érzékenyebb. Az őszibarack szaftosabb, sok vizet és kevés kalóriát tartalmaz: egy megtermett gyümölcs körülbelül 70 kalóriának felel meg, emellett 3 gramm rostot és sok A- és C-vitamint tartalmaz. Mint ahogyan a neve is utal rá, a nektarin valamivel édesebb, több cukrot tartalmaz, ugyanakkor több C-vitamint, káliumot és kétszer annyi A-vitamint tartalmaz, mint egy őszibarack. Mindkét növény lehet sárga és fehér húsú.

Az viszont közös a két gyümölcsben, hogy szinte egyszerre érnek be, valamint mindkettő lédús, édes és tápláló gyümölcs. Mindkét típusnál vannak olyan fajták, amelyek köpennyel rendelkeznek (amikor a mag ragaszkodik a gyümölcshúshoz), illetve vannak olyanok, amelynek a magja szabadon elválik tőle.

Bármelyiket is választod, onnan tudod, hogy a legjobbat választod, ha megszagolod: mindkét gyümölcsnek intenzív édes illata van. Minél érettebb a gyümölcs, annál puhább. Keresd a rózsaszínes, vöröses-sárgás árnyalatú gyümölcsöket, és kerüld a teljesen kemény és a zöldes árnyalatú terméseket. Ha még keményebb állapotban vásárolsz őszibarackot, akkor utólag is tudod érlelni, csupán annyi a teendő, hogy 2-3 napra csomagold egy barna papírzacskóba. A nektarint elegendő szobahőmérsékleten tartani néhány napig a megfelelő érettség eléréséhez. A szeletelt őszibarackot úgy tudod minél tovább frissen tartani, hogy citromlevet vagy lime levet csepegtetsz rá, ez megakadályozza a barnulást.

Via GoodHouseKeeping, TheKitchn, Chatelaine

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

nektarin

őszibarack

gasztro

gyümölcs

nyár

mezőgazdaság

különbség