Így kerüld el az ételmérgezést: ezekre mindenképp figyelj nyáron a konyhában!

MTI   
  Megosztom
Így kerüld el az ételmérgezést: ezekre mindenképp figyelj nyáron a konyhában!

Nyáron fokozottan törekedni kell a higiénés konyhai alapszabályok betartására, mivel a friss táplálékokat a baktériumok is kedvelik, így az élelmiszer eredetű megbetegedések is gyakoribbak - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

A Nébih mindenekelőtt javasolja, hogy a lakosság az étkezéshez, ételkészítéshez vásárolt alapanyagokat, élelmiszereket mindig megbízható helyről, üzletben, piacon szerezze be.

Mindig ellenőrizzék a csomagolást, mivel azon fel van tüntetve - magyar nyelven - a termék neve, gyártója vagy forgalmazója, a minőség-megőrzési vagy fogyaszthatósági ideje, összetétele, tömege és a tároláshoz javasolt körülmények is. Hűtendő terméket csak akkor vásároljanak, ha azt tényleg hűtőtérben tárolják. Mélyhűtött termékek csomagolását is figyeljék, ha belül zúzmarás, a termék tömbbé fagyott benne, inkább ne vegyék meg. A hivatal tanácsolja továbbá azt is, hogy a hazavitt termékek mielőbb kerüljenek a megfelelő tárolóhelyre.

A Nébih kiemelte, hogy a legtöbb otthoni ételmérgezést a nyers húsról, csirkéről, nyers tojásból - edénnyel, eszközzel, kézzel - a fogyasztásra kész élelmiszerre átvitt láthatatlan baktériumok okozzák. Ezért javasolják, hogy a nyers darált húst még aznap készítsék el, mivel minél tovább tárolják, annál veszélyesebb lehet. A nyers húson bármikor előfordulhat egészségre ártalmas baktérium, ezért azt az összes többi élelmiszertől elkülönítve készítsék elő főzéshez vagy sütéshez, annak szeleteléséhez tartsanak külön vágódeszkát és kést, amelyeket azonnal mossanak el meleg, mosogatószeres vízben.

A hivatal szerint javasolt két percig tiszta vízben áztatni, aztán szűrőedényben erős vízsugárral átmosni a gyümölcsöket és zöldségeket, mivel azokon rovarok, földes szennyeződés, növényvédőszer maradék is előfordulhat.

Felhívják a figyelmet arra is, hogy az ételeket, főleg ha húst, tojást tartalmaznak, mindig jól süssék-főzzék át, mivel az elpusztítja a baktériumokat, vírusokat. A megmaradt ételt pedig minél hamarabb hűtsék le, mert néhány órányi szobahőmérsékleten való tárolás már veszélyes lehet. Felhasználás előtt nem elég csak megmelegíteni az ételt, azok forrósítása szükséges a biztonságos fogyasztás érdekében.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

étel

nyár

romlás

konyha

gasztro

higiénia

gyomorrontás