Sokan tárolják így otthon a kenyeret: ne csináld, veszélyes lehet!

HelloVidék   
  Megosztom
Sokan tárolják így otthon a kenyeret: ne csináld, veszélyes lehet!

Az ételek tárolása nem nagy ördöngösség – vagy mégis? Rengeteg étel azért megy a kukába, mert nincsenek helyesen tárolva. Összeszedtük a legkritikusabb alapanyagokat, melyeket szinte mindenki rossz helyen tárol. Lássuk csak, miket kell a szekrényben és a hűtőben tárolni ahhoz, hogy sokáig frissek és ízletesek maradjanak!

Hajlamosak vagyunk mindent a hűtőszekrényben tárolni: zöldségeket, gyümölcsöket, édességeket, kenyeret, sőt néhányan még szószokat, fűszereket és konzerveket is a hűvösben tartanak, biztos ami biztos. Az a helyzet, hogy bár számos élelmiszer számára ideális a környezet van a hűtőszekrényben, nem érdemes minden alapanyagot ott tárolni. Bár a hűtőszekrény meghosszabbítja az ételek eltarthatóságát, egyes termékekre ártalmas lehet. A Bright Side összegyűjtötte, hogy a különféle ételeket hol és hogyan kellene tárolni: ha te is így teszel, tovább tarthatod frissen az ételeidet!

Szekrényben, sötét helyen kell tartani:

  • Az a legjobb, ha a kenyeret egy szorosan lezárt dobozban tartod. Ha sóval együtt tárolod, akkor nem fog olyan könnyen penészesedni. Ha zacskóba teszed a kenyeret, akkor puha marad, de sokkal hamarabb fog penészesedni: ez azért van, mert a műanyag zacskók nem hagyják, hogy a kenyér „lélegezzen”, ezáltal magas páratartalom alakul ki a zacskóban, amelyet a gombák nagyon szeretnek. A kenyér számára a hűtőszekrény sem ideális, ugyanis alacsonyabb hőmérsékleten a kenyér szikkadt és száraz lesz. Ugyanakkor a fagyasztóban simán eláll: ha nem eszed meg addig, amíg friss, érdemes elrakni, ott 4-6 hónapig friss marad.
  • Bár a csokoládét is sokan a hűtőszekrénybe rakják, nem ott van a helye. Az a legjobb, ha hűvös, sötét helyen, a szekrényben van tárolva. Ha a hűtőbe rakod, akkor a hőmérsékleti különbség miatt fehér foltok jelennek meg a csokin. Ez az ízét nem befolyásolja, de nem lesz olyan kívánatos külsőre.
  • Sokan azt gondolják, hogy a méznek nincs eltarthatósági ideje és hogy szinte örökre tárolható. Ez csak akkor igaz, ha helyesen tárolják - hűvös és sötét helyen, de nem a hűtőszekrényben. A hűtőben a méz kikristályosodik és elveszíti számos jó tulajdonságát.
  • Az olívaolajat szobahőmérsékleten, közvetlen napfénytől távol kell tárolni. Egy dologra figyelj, hogy hűtőszekrénybe soha ne kerüljön, mivel az alacsony hőmérséklet kondenzvíz kialakulásához vezethet, ami ismeretlen eredetű fehér darabok formájában jelenik meg az olajban.
  • A hagyma és a fokhagyma a hűtőszekrényben gyorsabban megromlik és penészesedik, ezért az a legjobb, ha hűvös és száraz helyen tartod őket, például a szekrényben. Az a legjobb, ha van egy dobozkád, amiben tartod őket, akár le is lógathatod őket összefonva, ha sok van belőle.

A konyhai polcon vagy asztalon tartható dolgok:

  • A narancs, és más citrusfélék közvetlenül a konyhaasztalon tárolhatóak. Ne rakd be őket hűtőszekrénybe, ugyanis az alacsony hőmérséklet miatt ezek a gyümölcsök sokat veszítenek az ízükből.
  • Az avokádó tárolása nem egyszerű. Ha a gyümölcs érett, akkor tarthatod a hűtőszekrényben, mivel az alacsony hőmérséklet miatt ott tovább eláll. Ha azonban a gyümölcs nem teljesen érett, akkor ne rakd a hűtőbe, mert a hideg lelassítja az érési folyamatot.
  • Az uborkát a legtöbben a hűtőszekrényben tárolják, azonban csak néhány napig áll el ott, mivel az alacsony hőmérséklet miatt gyors rothadásnak indul. Annak érdekében, hogy a zöldséget a lehető leghosszabb ideig frissen tartsuk, a hűtőszekrényen kívül érdemes tárolni.
  • A padlizsán nem bírja az alacsony hőmérsékletet: a hűtőben a zöldség lágy lesz és gyorsan elveszíti minden előnyös tulajdonságát. Jobban jársz, ha szobahőmérsékleten, közvetlen napfénytől távol tartod.
  • A legtöbben a paradicsomot is a hűtőszekrénybe teszik, de az a helyzet, hogy a hűtőszekrény elveszi a paradicsom természetes ízét. A hideg levegő lelassítja a paradicsom természetes érési folyamatát, és megsemmisíti a bennük lévő vékony membránokat. Ez teszi a paradicsomot kevésbé lédússá. Szobahőmérsékleten, jól szellőző kosárban vagy dobozban kell tárolni.

A hűtőszekrényben tárolható ételek:

  • Gyakran vita tárgyát képezi a házi között, hogy hol érdemes tárolni a tojásokat. Egyesek a hűtőszekrényre, míg mások a szobahőmérsékletre esküsznek, ugyanakkor mindkét csoport egyetért abban, hogy a hűtőszekrény ajtajában nem szabad tárolni, ugyanis az ingadozó hőmérsékletnek köszönhetően csökken a tojás eltarthatósága.
  • A lisztet látszólag pofon egyszerű tárolni, de valójában nem is olyan egyszerű. A magas páratartalom és hőmérséklet nagyon leronthatja a liszt minőségét, különféle penészgombák és állatok jelenhetnek meg benne. Az a legjobb, ha a lisztet a hűtőben, vagy egy zárt edényben tárolod, nagyjából 10-18 fok között.
  • Annak ellenére, hogy a magvakat a legtöbben szobahőmérsékleten tárolják, nem ez a legjobb megoldás az eltarthatóságuk növelésére. A mandula és a dió például csak 1-2 hétig tárolható szobahőmérsékleten, de ha hűtőszekrénybe rakod őket, akkor 9 hónapig eltarthatóak – csak arra ügyelj, hogy ne érintkezzen napfénnyel, magas páratartalommal és magas hőmérséklettel.
  • A zellert – a petrezselyemmel ellentétben – a hűtőben kell tárolni, de ügyelj arra, hogy ne tedd bele műanyag fóliába, mert úgy rothadni fog, de alumínium fóliát nyugodtan használhatsz.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

otthon

gasztro

tárolás

étel

hűtő

hűtőszekrény

polc

kamra