Drukkoljunk együtt a magyar borászoknak: elkezdődött a szüret!

HelloVidék   
  Megosztom
Drukkoljunk együtt a magyar borászoknak: elkezdődött a szüret!

Megkezdődött az idei szüret, mely a borászatok életében az év legfontosabb időszaka. Ilyenkor minden azon áll vagy bukik, milyen minőségű alapanyag kerül be a pincébe. A csendes boroknál is fontos a szüreti időpont kiválasztása, de a pezsgőalapboroknál ez még nagyobb jelentőséggel bír. A megfelelő sav-cukor arány, a savösszetétel és a várható alkoholtartalom mind olyan paraméterek, amik már a születése előtt eldönthetik egy pezsgő későbbi sorsát.

Az elmúlt hetek próbaszüreteit és méréseit követően Laczkó Gábor úgy döntött, augusztus harmadik hetében jött el az a pillanat, amikor el lehet kezdeni szedni a korai érésű Irsai Olivért .

Korai lenne még megmondani, milyen évjárat lesz az idén illetve, hogy milyen lesz az idei termés minősége. A kora nyári sok csapadék a mi munkánkat sem könnyítette meg, de új telepítéseink és korszerű, nem szegmentált, jó fekvésű birtokszerkezetünk, gyors reagálásra képes szakembereink és jól szervezett alvállalkozóinknak köszönhetően a kihívásokra időben reagáltunk, mindeddig tökéletes egészségi állapotban tartva szőlőültetvényeinket, mely jó alapot ad egy jó szürethez, az abból készülő borainkhoz és pezsgő alapborokhoz. A technológiai érettséget nem csak fajtánként, táblánként határozzuk meg, hanem külön-külön csendes és pezsgő alapboraink esetében.

– mondta Laczkó Gábor, a Törley Pezsgőpincészet főborásza.

Ez a fajta a szőlészeknek, mind borászoknak komoly szakmai kihívásokat támaszt. Az Irsai Olivér egyedülálló muskotályos illata és zamata okán nem csak a borászatok használják, hanem csemegeszőlőként is árusítják. A külföldön is nevet szerzett fajta azonban magas cukorfokot, a boroknál elengedhetetlen szintű savtartalom mellett nehezen ér el, így abból díjnyertes bor készítése csak akkor lehertséges, ha az ültetvény megfelelően telepített és karbantartott, és rendkívül fontos, hogy a jól határozzák meg a szüret időpontját - olvasható a Törley Pezsgőpincészet sajtóközleményében.

Ahhoz, hogy finom, minőségi termék születhessen, a szakembereknek meg kell tartaniuk a szőlő üde illatát és zamatát, valamint meg kell őrizniük az elkészült bor savtartalmát is. Ehhez a szőlészek és borászok hatékony, jól szervezett, összehangolt munkája szükséges. Az Irsai Olivér ültetvények terméséből készül majd el a Szent István Korona számos nemzetközi díjat elnyert Irsai Olivér bora, valamint a Hungaria pezsgőcsalád édes Irsai Olivér pezsgője is.

Az Irsai Olivér szüretét követően bevárják a többi fajtát; a zenitet; a muskotályt, a chardonnayt, a sauvignon blanc-t vagy a rajnai rizlinget és az olaszrizlinget, de amint ezek beértek, nincs megállás, mondja a borász. A szüret során a legnagyobb kihívást a különböző fajták összehangolása jelenti, figyelembe véve a területi és logisztikai sajátosságokat.

A szőlő szempontjából Laczkó Gábor szerint az lenne az ideális, ha mostantól kezdve három-négy héten keresztül egy picit szelesek, de alapvetően melegek lennének a napok.

Drukkoljon mindenki, hogy ne essen az eső, mert a sok csapadékot már egyik szőlőfajta sem visel el. Hiába gondolja azt az ember, hogy sokat tud borászatról, szőlészetről, ha az időjárás nem kegyes hozzánk, túl sokat nem érünk a tudásunkkal.

– mondta Laczkó Gábor.

Címlapi kép és fotók: Törley Pezsgőpincészet

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Friss gazdasági, pénzügyi hírek, időrendben a Pénzcentrumon!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

irsai olivér

szüret

pezsgő

bor

szőlő

borászat