Drukkoljunk együtt a magyar borászoknak: elkezdődött a szüret!

HelloVidék   
  Megosztom
Drukkoljunk együtt a magyar borászoknak: elkezdődött a szüret!

Megkezdődött az idei szüret, mely a borászatok életében az év legfontosabb időszaka. Ilyenkor minden azon áll vagy bukik, milyen minőségű alapanyag kerül be a pincébe. A csendes boroknál is fontos a szüreti időpont kiválasztása, de a pezsgőalapboroknál ez még nagyobb jelentőséggel bír. A megfelelő sav-cukor arány, a savösszetétel és a várható alkoholtartalom mind olyan paraméterek, amik már a születése előtt eldönthetik egy pezsgő későbbi sorsát.

Az elmúlt hetek próbaszüreteit és méréseit követően Laczkó Gábor úgy döntött, augusztus harmadik hetében jött el az a pillanat, amikor el lehet kezdeni szedni a korai érésű Irsai Olivért .

Korai lenne még megmondani, milyen évjárat lesz az idén illetve, hogy milyen lesz az idei termés minősége. A kora nyári sok csapadék a mi munkánkat sem könnyítette meg, de új telepítéseink és korszerű, nem szegmentált, jó fekvésű birtokszerkezetünk, gyors reagálásra képes szakembereink és jól szervezett alvállalkozóinknak köszönhetően a kihívásokra időben reagáltunk, mindeddig tökéletes egészségi állapotban tartva szőlőültetvényeinket, mely jó alapot ad egy jó szürethez, az abból készülő borainkhoz és pezsgő alapborokhoz. A technológiai érettséget nem csak fajtánként, táblánként határozzuk meg, hanem külön-külön csendes és pezsgő alapboraink esetében.

– mondta Laczkó Gábor, a Törley Pezsgőpincészet főborásza.

Ez a fajta a szőlészeknek, mind borászoknak komoly szakmai kihívásokat támaszt. Az Irsai Olivér egyedülálló muskotályos illata és zamata okán nem csak a borászatok használják, hanem csemegeszőlőként is árusítják. A külföldön is nevet szerzett fajta azonban magas cukorfokot, a boroknál elengedhetetlen szintű savtartalom mellett nehezen ér el, így abból díjnyertes bor készítése csak akkor lehertséges, ha az ültetvény megfelelően telepített és karbantartott, és rendkívül fontos, hogy a jól határozzák meg a szüret időpontját - olvasható a Törley Pezsgőpincészet sajtóközleményében.

Ahhoz, hogy finom, minőségi termék születhessen, a szakembereknek meg kell tartaniuk a szőlő üde illatát és zamatát, valamint meg kell őrizniük az elkészült bor savtartalmát is. Ehhez a szőlészek és borászok hatékony, jól szervezett, összehangolt munkája szükséges. Az Irsai Olivér ültetvények terméséből készül majd el a Szent István Korona számos nemzetközi díjat elnyert Irsai Olivér bora, valamint a Hungaria pezsgőcsalád édes Irsai Olivér pezsgője is.

Az Irsai Olivér szüretét követően bevárják a többi fajtát; a zenitet; a muskotályt, a chardonnayt, a sauvignon blanc-t vagy a rajnai rizlinget és az olaszrizlinget, de amint ezek beértek, nincs megállás, mondja a borász. A szüret során a legnagyobb kihívást a különböző fajták összehangolása jelenti, figyelembe véve a területi és logisztikai sajátosságokat.

A szőlő szempontjából Laczkó Gábor szerint az lenne az ideális, ha mostantól kezdve három-négy héten keresztül egy picit szelesek, de alapvetően melegek lennének a napok.

Drukkoljon mindenki, hogy ne essen az eső, mert a sok csapadékot már egyik szőlőfajta sem visel el. Hiába gondolja azt az ember, hogy sokat tud borászatról, szőlészetről, ha az időjárás nem kegyes hozzánk, túl sokat nem érünk a tudásunkkal.

– mondta Laczkó Gábor.

Címlapi kép és fotók: Törley Pezsgőpincészet

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

irsai olivér

szüret

pezsgő

bor

szőlő

borászat