Elárulta a siker titkát Csapody Balázs, a Kistücsök tulaja: tényleg ennyin múlna?

Jeki Gabriella   
  Megosztom
Elárulta a siker titkát Csapody Balázs, a Kistücsök tulaja: tényleg ennyin múlna?

Egyre nő a bizalom a helyi élelmiszerek iránt és országszerte felismerték ezek turisztikai jelentőségét is. A kutatások szerint a turisták utazás előtt kiemelt figyelmet fordítanak a gasztronómiára, az úticél kiválasztásakor ezt a harmadik helyen jelölték meg. A helyi termék gyártók, a vendéglátásban dolgozó vállalkozások és több turisztikai szolgáltató számára is világossá vált ezek hagyományőrző szerepe. A legtöbben Magyarország sokszínű kínálatára építenek és az ebben rejlő egyediséget, unikális értékeket keresik. Csapody Balázs, a balatonszemesi Kistücsök Étterem tulajdonosa, a Pannon Gasztronómia Akadémia elnöke beszélt a gasztronómia jelenéről, jövőjéről, nehézségeiről és lehetőségeiről beszélt a II. Élelmiszer és Marketing Konferencián Kaposváron, ahol a HelloVidék is kérdezte.

Ha a vidéki gasztronómia helyzete egyszerű lenne, akkor talán elődeinkhez képest még mindenki halászna, vadászna és gyűjtögetne, majd ezeket elkészítené és az igényes vendég elé tenné az asztalra az éttermekben. A helyzet azonban ennél jóval komplexebb – hangzott el a II. Élelmiszer és Marketing Konferencián Kaposváron csütörtökön, ahol arra keresték a választ, hogyan kapcsolhatók össze az élelmiszerek és a települések, milyen módon segítheti egy étel a térséget, az ott élőket vagy épp fordítva: a térség az ételt, a gasztronómiát.

A magyar vendéglátás az 1800-as évek végén és az 1900-as évek elején virágzott: robbanásszerűen virágzott a gasztrokultúra, igényes szakácskönyvek jelentek meg, amelyeket egész Európában irigylésre méltónak tartották. Nem véletlen, hogy az 1920-as években ugyanannyi pezsgőt adtak el az országban, mint Németországban és ikonikussá vált a „Főúr, egy campanilét kérek” mondat. Ezután következett az az időszak, amikor megérkeztek az „egyen ízek és az egyen éttermek”, ahol a vendég gyakran azt sem tudta, hogy ki a séf vagy hogy honnan érkeznek az alapanyagok a konyhára. Mára azonban a vendéglátás már kitört ebből és megreformálta magát: először Budapesten tört ki a nagy gasztroforradalom, ami aztán szépen legyűrűzött vidékre.

Jelenleg nyolcmillió gasztroturistát számlálnak Európában, akik mind számon tartják, hogy hová érdemes elutazni a gasztronómia miatt. Magyarország nagyon jól áll, mert minden adottságunk megvan ahhoz, hogy a világ egyik legjobb gasztronómiai területe legyünk. Ma már nem tudunk úgy utazni vidéken, hogy ne tudnánk, hogy hol találunk emblematikus éttermeket, amelyek méltán képviselik a magyarországi gasztroturizmus egy-egy fellegvárát

– mondta el Csapody Balázs, a balatonszemesi Kistücsök Étterem tulajdonosa, a Pannon Gasztronómia Akadémia elnöke.

A számos elismerést és rangos díjakat kapott étterem tulajdonosa hangsúlyozta, hogy a vidéki éttermeknek egyre inkább az egyediségre kell törekednie. A siker titkaként egyértelműen megfogalmazta, hogy ki kell használni az étterem fekvését, megkeresni a legjobb beszállítókat, a helyi értékeket, miközben teret adunk a szakácsoknak, miközben őrizzük a hagyományokat, amiket érdemes beépíteni az étlapra. Szerinte a vidéki gasztronómia legnagyobb erőssége, hogy egyedit tud alkotni kreatív ételekben, amihez a szezonális alapanyagok kitűnően megadják a keretet.

Nagyon fontos, hogy mindig az egyediség kerüljön előtérbe és az étterem, a séf találja meg a saját beszállítói körét. Miután nagyon kis mennyiségekről van szó, a felvásárlás is egyszerű, miközben a személyes kapcsolattartás is adott. Próbáljunk meg minél jobban együtt élni a környezetünkkel, keressük a helyi bort, háziszörpöket, zöldségeket, tojást, gombát és húsokat. Ez egy hosszú távú kapcsolat, amiről később büszkén mondhatjuk el, hogy „ezzel a családdal már 35 éve dolgozunk együtt”

– magyarázta Csapody Balázs.

És bár a szakember szerint az oktatás modernizálásban még van mit tanulnunk, több odafigyeléssel jobban látjuk majd a trendeket és azt, hogy mi zajlik pontosan a világ gasztronómiájában, amit érdemes a magunkévá tenni Magyarországon is. Csapody Balázs kiemelte azoknak a gyarapodó magyar vendéglátóipari szakembereket, akik a kötelező iskolai képzés mellett önképzésben vesznek részt és saját pénzen, esetleg pályázati támogatással beállnak sztárséfek mellé tanulni. Fontos a hatékony együttműködés a helyi borászatokkal. Az elnök és kollégái ezért minden évben végigjárják a borvidéket és megnézik, hogy az adott évjáratból mi érdekli a legjobban őket és azok felkerülnek az itallapra. Így náluk ma már közel 700 -féle bor kapható, amelyek mind a magyarországi kínálatot reprezentálják. Sőt, félreteszik azokat az évjáratokat, amit csak akkor bontanak ki, amikor az a bor „tényleg a csúcsán van”.

Egy jó szakember tartja a kapcsolatot a termelőkkel és beszélget velük, közösen próbálnak meg kitalálni olyan ételeket vagy épp kiválasztani például azokat a zöldségfajtákat, amelyekből a legjobbat tudják kihozni. Az a legjobb, ha felelősséget érzünk a környezetünkért. Mi tíz éve még körülbelül tíz helyi termelővel, ma már hetven-nyolcvannal dolgozunk együtt. Azt látom, hogy a vendégek is egyre tudatosabbak, keresik a helyi ízeket, a helyi különlegességeket. Egyértelműen növekszik a tudatos és igényes gasztronómia iránti kereslet az országban. Minél több a hozzáadott érték, annál nagyobb ezek iránt a kereslet is

– emelte ki Csapody Balázs, aki szerint a magyar gasztronómia hatalmas mentőövet kapott az áfacsökkentéssel és bízik abban, hogy a turizmus ágazat már elindult fejlesztésével és fejlődésével talán olyan minőségi turizmus alakulhat ki, amire mindig vágytunk Magyarországon. Ez utóbbi a jelenlegi trendek szerint már olyan béreket is ígér a vendéglátásban dolgozóknak, amely megközelíti a nyugati fizetéseket, miközben minőséget és garantált élményt adnak a vendégeknek.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

gasztro

gasztronómia

csapody balázs

kistücsök

balaton

étterem

vendéglő

helyi termékek

kézműves termékek

gasztroturizmus