Ezek az ősz szuperegészséges csemegéi: ha ezeket eszed, biztos nem leszel beteg!

HelloVidék   
  Megosztom
Ezek az ősz szuperegészséges csemegéi: ha ezeket eszed, biztos nem leszel beteg!

Összeszedtük a 20 legegészségesebb őszi gyümölcsöt és zöldséget, melyeket bátran fogyaszthatsz - nem csak ebben az évszakban-, mivel rendkívül sok rostot, vitamint és különféle ásványi anyagokat tartalmaznak. Mutatjuk, hogyan segítik a szervezetedet ezek a finomságok!

Összegyűjtöttük a legjobb őszi szezongyümölcsöket és zöldségeket! Ezek a finomságok egytől-egyig rendelkezésre állnak ebben az évszakban, és segítenek neked abban, hogy ne döntsön le a lábadról a nátha vagy az influenza. Mutatjuk, mely növényeket fogyaszd most, melyek milyen tápanyagokat tartalmaznak, és hogyan segítenek abban, hogy egészséges maradj!

Sárgarépa

A répát tökéletesen fel tudod használni levesekhez, ragukhoz, vagy éppen rágcsálnivalónak. A gyökérzöldség rendkívül sok vitamint tartalmas, különösen A-vitamint: egy sárgarépa elfogyasztása az ajánlott napi adag kétszeresét tartalmazza. Az A-vitamin javítja a látást, a termékenységet és erősíti az immunrendszert.

Kelkáposzta

Ha egy kis újdonságra vágysz, a sült kelkáposzta chips biztosan tetszeni fog! A zöldség K-vitaminban rendkívül gazdag: ezek a leveles zöldek segítenek a véralvadásban és hozzájárulnak a csontok egészségéhez.

Málna

Ezek az ízletes kis bogyók flavonoidokat (pl. sok antocianinokat) tartalmaz, melyek a szívbetegségek, a rák, a cukorbetegség és az elhízás ellen nyújtanak védelmet.

Gomba

Nincs is jobb egy gombakrémlevesnél egy hűvös napon, de a jó hír az, hogy a gombát ezerféleképpen fel lehet használni a konyhában. A gomba tele van prebiotikummal, amely segít a bél mikrobiótájának helyreállításában, ráadásul az emésztést és a gyulladás elleni küzdelmet is elősegíti.

Ananász

A koktélok kedvenc összetevője ősszel is szép számmal kapható a boltokban, így nem kell lemondani az egészséges falatokról. Magas bromelaintartalma elősegíti az egészséges emésztést, és magas mangántartalma pedig elősegíti az anyagcserét.

Kerti saláta

Tele van az antioxidáns béta-karotinnal és a fitokémiai luteinnel, amelyek egyaránt szerepet játszanak a degeneratív betegségek megelőzésében.

Burgonya

A krumplit általában az egészségtelen ételek közé sorolják, ám rendkívül sok szívbarát rost és nagymennyiségű immunizáló antioxidáns található benne, mint például a C-vitamin és a kvercetin.

Banán

A banán rendkívül magas ásványianyag-, különsen káliumtartalommal bír, mely csökkenti a különféle szívbetegségek és az általános halálozás kockázatát.

Alma

Ez az őszi gyümölcs rendkívül gazdag antioxidánsokban, különösen C-vitaminban, amely elősegíti az immunrendszer erősítését és csökkentheti a rák kockázatát. Az alma nem véletlenül csodaszer, ugyanis ezen felül sok prebiotikumot tartalmaz. Az almában megtalálható pektin elősegíti a bél baktériumainak a táplálását és hozzájárul a koleszterinszint csökkentéséhez.

Sütőtök

A sütőtök kiváló A-vitaminforrás, amely javítja a látást, de ezen kívül tele vanfitoszterolokkal, melyek csökkenthetik a magas koleszterinszintet.

Kelbimbó

Ugye, te is gyűlölted gyerekként a kelbimbót? Nem vagy ezzel egyedül, pedig ha kiskorunkban tudtuk volna, hogy milyen egészséges, talán másképp álltunk volna hozzá. Adj egy új esélyt ennek a zöldségnek, és lásd a pozitív oldalát: a kelbimbó kitűnő vasforrás, ami segít a vörösvértestek előállításában, a magas K-vitamintartalom pedig a csontok egészségéhez járul hozzá. A kelbimbó rengeteg C-vitamint tartalmaz, ami elengedhetetlen a szervezet számára a hűvös hónapokban.

Füge

Ez az őszi gyümölcs kitűnő rostforrás, amely segíthet csökkenteni a koleszterinszintet, elősegíti a vércukorszint helyreállítását és megakadályozza a székrekedést. A füge rengeteg káliumot is tartalmaz, amely segít szabályozni a vérnyomást.

Karfiol

A karfiol nagyon tápláló, de mellette alacsony szénhidráttartalommal bír. Sok C-vitamint és K-vitamint tartalmaz, melyek segítenek a gyulladások csökkentésében. A karfiol folsavban is gazdag, mely a termékenységre van pozitív hatással.

Cékla

A céklát kevesen fogyasztják, pedig rendkívül sok jótékony hatása van. Az őszi gyökérzöldség bétalainoknak nevezett fitonutrienst tartalmaz, amely antioxidáns és gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik. A cékla jó forrása a folsavnak, a káliumnak és a mangánnak, melyek elősegítik a kalcium felszívódását és a véralvadást.

Körte

A körte bármely őszi receptet finomabbá tesz, de az íze mellett nagy előnye, hogy jó rostforrás és sok C-vitamint és rezet tartalmaz, mely segíthet megelőzni egyes rákos megbetegedéseket. A körtében található bór segít a test kalcium visszatartásában.

Gránátalma

Az ízletes gránátalma tele van antioxidánsokkal, melyek felveszik a harcokat a betegségekkel. A gyümölcsben található rengeteg rost és kálium elősegíti a szív- és érrendszeri egészséget és javítja a vérnyomást.

Vörös áfonya

Az áfonya rengeteg egészségügyi előnnyel jár, nagymértékben tartalmaz rostokat és prebiotikumokat, melyek a belek egészségét szolgálják. Az áfonya ezen kívül sok C-vitamint és antixodánst tartalmaz.

Pézsmatök

A szezon egyik legjobb tökfajtája, a pézsmatök rostokban gazdag, de ezen kívül rengeteg béta-karotint tartalmaz, mely a szemet védi. A magas C-vitamintartalmának köszönhetően remek immunerősítő.

Édesburgonya

Az édesburgonya sok rostot, A-vitamint és C-vitamint tartalmaz, ezért ajánlott néha lecserélni a sültkrumplit egy édesburgonyából készült köretre.

Szőlő

A szőlőt nem csak boralapanyagként lehet hasznosítani: a gyümölcs tele van polifenolokkal és K-vitaminnal, melyek elősegítik az erősebb csontok felépítését.

Forrás: WomensHealthMag

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

egészség

betegség

gyümölcs

zöldség

életmód

gasztro

vitamin

antioxidáns

egészséges