Ez a legfinomabb méz most Magyarországon: mutatjuk a toplistás termékeket

MTI   
  Megosztom
Ez a legfinomabb méz most Magyarországon: mutatjuk a toplistás termékeket

12. Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztiválon hirdették ki az országos verseny eredményét, ahol kiderült melyik méz bizonyult idén a legjobbnak. A nívós versenyen több mézkülönlegességet is díjaztak különböző kategóriákban.

Árgyelán János versenyigazgató MTI-n közölt tájékoztatása szerint az év kiváló magyar méze 2019 díja mellett, fajtájának kategóriájában is első helyezést ért el a nagytarcsai Jó István vegyes virágméze.

Idén a szokásosnál mintegy harminc százalékkal kevesebb akácmézet neveztek a versenyre, azonban több vegyes méz érkezett be.

-mondta Haász Ferenc, a Békés Megyei Göndöcs Benedek Méhész Egyesület elnöke.

Az akácméz kategóriában a dobozi Bánfi Lajos méze szerepelt a legjobban, a repcemézek között pedig Gál Attila tétele nyert. A különleges méz kategóriába tartoztak a diós, mentás, csokis, hibiszkuszos és más egyedi ízesítésű mézek és krémmézek. A kategóriában a hajósi Bercsényi János bodzás akácméze érdemelte ki az első díjat.

A szervezők idén két egyéb fajtaméz kategóriát állítottak fel, amiben a komlói Schneider Attila hárs méze és az igeszemcsei Szabó Tamás édesharmat méze bizonyult a legjobbnak.

Idén 272 nevezés érkezett 110 méhészetből, az ország 90 településéről. A bírálat során több tényezőt vettek figyelembe: a színt, az illatot, az íztisztaságot, a víztartalmat, a termelési tisztaságot és a csomagolást.

- mondta a versenyigazgató.

Ötfős szakmai zsűri bírálta két körben a mézeket. A második körbe 47 minta jutott be, amiknek például fruktóz-glükóz arányát és a pollentartalmát is elemezték egy laboratóriumi vizsgálat keretében.

A verseny győztesei jövő évben egy matricával láthatják el a mézüket, amely igazolja az eredményüket a vásárlók felé.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Friss gazdasági, pénzügyi hírek, időrendben a Pénzcentrumon!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

hellovidek

méz

termelők

verseny

nyertes