Ez a legfinomabb méz most Magyarországon: mutatjuk a toplistás termékeket

MTI   
  Megosztom
Ez a legfinomabb méz most Magyarországon: mutatjuk a toplistás termékeket

12. Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztiválon hirdették ki az országos verseny eredményét, ahol kiderült melyik méz bizonyult idén a legjobbnak. A nívós versenyen több mézkülönlegességet is díjaztak különböző kategóriákban.

Árgyelán János versenyigazgató MTI-n közölt tájékoztatása szerint az év kiváló magyar méze 2019 díja mellett, fajtájának kategóriájában is első helyezést ért el a nagytarcsai Jó István vegyes virágméze.

Idén a szokásosnál mintegy harminc százalékkal kevesebb akácmézet neveztek a versenyre, azonban több vegyes méz érkezett be.

-mondta Haász Ferenc, a Békés Megyei Göndöcs Benedek Méhész Egyesület elnöke.

Az akácméz kategóriában a dobozi Bánfi Lajos méze szerepelt a legjobban, a repcemézek között pedig Gál Attila tétele nyert. A különleges méz kategóriába tartoztak a diós, mentás, csokis, hibiszkuszos és más egyedi ízesítésű mézek és krémmézek. A kategóriában a hajósi Bercsényi János bodzás akácméze érdemelte ki az első díjat.

A szervezők idén két egyéb fajtaméz kategóriát állítottak fel, amiben a komlói Schneider Attila hárs méze és az igeszemcsei Szabó Tamás édesharmat méze bizonyult a legjobbnak.

Idén 272 nevezés érkezett 110 méhészetből, az ország 90 településéről. A bírálat során több tényezőt vettek figyelembe: a színt, az illatot, az íztisztaságot, a víztartalmat, a termelési tisztaságot és a csomagolást.

- mondta a versenyigazgató.

Ötfős szakmai zsűri bírálta két körben a mézeket. A második körbe 47 minta jutott be, amiknek például fruktóz-glükóz arányát és a pollentartalmát is elemezték egy laboratóriumi vizsgálat keretében.

A verseny győztesei jövő évben egy matricával láthatják el a mézüket, amely igazolja az eredményüket a vásárlók felé.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

hellovidek

méz

termelők

verseny

nyertes