Nem csak trendi, de hatalmas biznisz is vidéken a mézeskalács

Jeki Gabriella   
  Megosztom
Nem csak trendi, de hatalmas biznisz is vidéken a mézeskalács

Manapság már egyértelműen divatossá vált mézeskalácsot készíteni az ünnepvárás időszakában. Nem véletlen, hogy egyre többen vetik bele magukat ennek a hagyományos süteménynek az alkotásába már november végén és szinte teljes decemberben. Az Interneten és a női lapokban számos receptet találni, a díszítési technikákra pedig külön tanfolyamokat hirdetnek kezdőknek és haladóknak egyaránt. Ezek alapján nem túlzás kijelenteni, hogy mézeskalácsot készíteni ma már nem csak trendi, hanem egy kis üzleti érzékkel gazdaságos, haszonnal bíró tevékenység. De mitől lesz egy mézeskalács egyedi és különleges? Habár egyértelműen a karácsonyhoz kapcsolódik, mégis hogyan lehet ebből az úgynevezett „szezonális termékből” időtállót varázsolni? Mikor hobbi és mikor üzleti vállalkozás mézeskalácsot készíteni? A HelloVidék most ezekre a kérdésekre kereste a választ.

Nem csak a karácsony, hanem az ünnepi és egészében véve a téli időszak elmaradhatatlan süteménye a mézeskalács. Készíthetünk belőle gasztronómiai ihletésű ajándékokat, fenyőfa díszeket, különleges tájképeket vagy épp figurális díszeket is. A lehetőségeknek csak a képzelet szabhat határt. Ott van a nagymama jól bevált receptje, valamint az újdonságokkal megbolondított, modern verziók, de az egészségesebb és diétásabb változatok is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek.

A mézeskalács készítés ma már az Országos Képzési Jegyzékben (OKJ) is szerepel (arról, hogy miként változik meg az OKJ-rendszer ebben a cikkünkben írtunk), de számos más, a legjobb technikákat ígérő tanfolyam is megtalálható a képzési palettán, akár online is. Az alaptanfolyamok a mézeskalács készítés minden apró részletére kiterjednek a megfelelő eszközöktől kezdve az ideális tészta gyártásán át a díszítési technikákig.

A kezdő díszítő tanfolyam célja általában a terülőmáz, vonalas díszítés, szegély díszítés és alap motívum elemek, mint pötty, eltolt pötty, ívek, levélkék, szirom levelek, csigavonal begyakorlása és ezekből egyszerű motívumok összeállítása, és használata mézeskalácson, valamint a díszítő mázak előállítása, szárításának szabályai. A haladó tanfolyamokon már előtérbe kerülnek a népi motívumos, mint például kalocsai, jász, székely és domború minták készítése, a terülőmázra festés, de nem a vállalkozóvá válási ismeretek is.

Ahogy azt a tanfolyamok között böngészve láthatjuk, érdemes legalább két hónappal, a nyári időszakban pedig hat-nyolc (!) hónappal is előre tervezni, ha valaki szeretne beiratkozni egy ilyen alap- vagy díszítő képzésre, míg a haladó tanfolyamoknál ezt a legjobb, ha már a tervezettet megelőző év végén megtesszük, mert így telnek fel az időpontok. A tanfolyamok ára körülbelül 15 ezer és 80 ezer forint között változik, a napok számától és az elsajátítani kívánt technikától függően.

A Balaton-felvidéken végeztem el idén nyáron először a kezdő-, aztán a haladó-, majd a díszítés tanfolyamot. Mindig is érdekeltek a mézeskalács sütés rejtelmei és idén szántam rá magam végre arra, hogy rászánjak több napot erre. Azóta már számtalanszor vettem hasznát, például egy esküvőre készítettem egyedi mézeskalácsokat, amiket a vendégek kaptak meg, aztán a fiam iskolájában rendezett sütivásáron mutattam meg őket jelképes áron. Bár csak hobbi szinten foglalkoztat a mézeskalácsozás, már a jövő évre is kaptam kettő megrendelést, szintén esküvőkre

– mesélte a HelloVidéknek Tóth Katalin, aki főállásban a közigazgatásban dolgozik és abszolút csak a saját örömére kezdte el a tanfolyamokat.

Ebből is látszik, hogy több tanfolyam indul az év minden időszakában. Így tehát bátran kijelenthetjük, hogy mézeskalácsot készíteni már egyáltalán nem csupán a karácsony sajátossága: nőnapra, Valentin-napra, húsvétra, esküvőkre anyák napjára és családi eseményekre (például születésnap, névnap, esküvő, házassági évforduló, ballagás, keresztelő, stb.) készülnek egyedi stílusú sütemények.

A kaposvári Kolev Eszternek a kreativitás a lételeme, de ez már első ránézésre is látszik a festmény-szerű mézeskalácsokon. Eredeti szakmáját tekintve kézápoló és műköröm építő, ám néhány éve úgy döntött, hogy kreativitását nem csak a körmökön, hanem süteményeken is kipróbálja. Így születtek az első miniatűr, gondosan kimunkált tájképek és figurák, amelyekre azóta egyre többen figyeltek fel.

Mindent szeretek, ami kreatív. Már az általános iskolában is a rajz és a technika voltak a kedvenc tantárgyaim, nem véletlenül választottam a műköröm építő szakmát. Az első miniatűr mézeskalács alkotásom körülbelül öt éve készült, amikor épp keresztszemes mintákat festettem a süteményekre, de csöngettek. Annyira megijedtem, hogy beleejtettem a habzsákot abba, amit éppen csináltam. Akkor arra gondoltam, hogy inkább befedem az egészet. Felmentem az Internetre és kerestem mesefigurákat, aztán rábukkantam a téli tájakra és beleszerettem ebbe az irányzatba

– mondta Kolev Eszter, aki az évek alatt folyamatosan fejlesztette a technikáját.

Eszter miniatűr, körülbelül ötször tíz centiméteres mézeskalács vászonra fest, leginkább téli tájakat és figurákat. Ahogy mondja, talán a körömfestés miatt látja így jobban az arányokat, ráadásul az alkotásai a miniatürizálás által még inkább egyedivé válnak.

Szerintem nagyon jól mutat egy mézeskalácson egy kopár fa egy tó vagy folyó partján, a háttérben egy erdő részletével. Az ételfesték csodákra képes és a tíz rendelkezésemre álló alapszínből bármit ki tudok keverni. Az idei kedvencem az egy piros autó, ami a téli tájban száguld a tetején egy fenyőfával, de ajándékba festettem már hóembereket és francia buldogot is. Munka után nekem ez az igazi kikapcsolódás, esténként szívesen állok neki a mézeskalácsoknak. Most karácsonyra is egyedi ajándékokat adtam mindenkinek, nem csak a családtagoknak, hanem a vendégeimnek is. Azt látom, hogy ezeknek óriási a sikere, amiből arra következtek, hogy piaca is lehetne. A munkám mellett cukrásznak tanulok és nyáron teszem le a vizsgáimat. Imádok sütni és ebből szinte egyértelműnek tűnik a következő lépés: a miniatűr mézeskalács tájképek és figurák eladása

– tette hozzá Kolev Eszter.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

mézeskalács

kkv

kézműves