Ezek a virslik csúnyán megbuktak a fogyasztóvédelem tesztjén

HelloVidék   
  Megosztom
Ezek a virslik csúnyán megbuktak a fogyasztóvédelem tesztjén

A nem megfelelőnek bizonyult virslik közül az egyik zsírtartalma meghaladta, fehérjetartalma pedig nem érte el a címkén feltüntetett értéket. A másikban minimális mennyiségben ugyan, de kimutatható volt a szójafehérje jelenléte, amely azonban sem az összetevők felsorolásában, sem figyelmeztetés formájában nem szerepelt a csomagoláson.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium végzett hagyományos év végi vizsgálatával, aminek keretében 22 virslit teszteltek. Arra voltak kíváncsiak, hogy összetételükben eltérnek-e a csomagoláson olvasható tájékoztatástól. A minisztérium Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriumában lefolytatott ellenőrzés a termékek fehérje-, zsír-, nedvesség- és sótartalmára, szójamentességére terjedt ki.

Mint kiderült, két gyártó nem tartotta be a Magyar Élelmiszerkönyv előírásait: úgy találták, hogy a termékeik címkéjén szereplő tájékoztatás megtévesztő volt.

A két nem megfelelőnek bizonyult virsli közül

A szója allergén összetevő, ezért feltüntetése kötelező lett volna. A tájékoztatással kapcsolatos hiányosságok megtévesztő gyakorlatnak minősülnek, a fogyasztóvédelmi hatóság eljárást indított, a gyártókat a valósághoz hű címkék elhelyezésére kötelezi.

A vizsgált virslik adatai a tudatos vásárlói döntések elősegítése érdekében a fogyasztóvédelmi honlapon elérhetőek.

Az ITM által elrendelt rendszeres vizsgálatok célja, hogy a vásárlók az előírásoknak mindenben megfelelő termékek közül válogathassanak. Az ünnepi időszakban a fogyasztóvédelem fokozott jelenléttel, tematikus termékellenőrzésekkel védi a magyar családokat.

Címlapkép: Getty Images

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

A friss statisztikák szerint már több mint 500 milliárd forintnyi babaváró hitelt igényeltek a magyar családok. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2020 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt.

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

virsli

fogyasztóvédelem

innovációs technológiai minisztérium

minőség