Ezek a virslik csúnyán megbuktak a fogyasztóvédelem tesztjén

HelloVidék   
  Megosztom
Ezek a virslik csúnyán megbuktak a fogyasztóvédelem tesztjén

A nem megfelelőnek bizonyult virslik közül az egyik zsírtartalma meghaladta, fehérjetartalma pedig nem érte el a címkén feltüntetett értéket. A másikban minimális mennyiségben ugyan, de kimutatható volt a szójafehérje jelenléte, amely azonban sem az összetevők felsorolásában, sem figyelmeztetés formájában nem szerepelt a csomagoláson.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium végzett hagyományos év végi vizsgálatával, aminek keretében 22 virslit teszteltek. Arra voltak kíváncsiak, hogy összetételükben eltérnek-e a csomagoláson olvasható tájékoztatástól. A minisztérium Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriumában lefolytatott ellenőrzés a termékek fehérje-, zsír-, nedvesség- és sótartalmára, szójamentességére terjedt ki.

Mint kiderült, két gyártó nem tartotta be a Magyar Élelmiszerkönyv előírásait: úgy találták, hogy a termékeik címkéjén szereplő tájékoztatás megtévesztő volt.

A két nem megfelelőnek bizonyult virsli közül

A szója allergén összetevő, ezért feltüntetése kötelező lett volna. A tájékoztatással kapcsolatos hiányosságok megtévesztő gyakorlatnak minősülnek, a fogyasztóvédelmi hatóság eljárást indított, a gyártókat a valósághoz hű címkék elhelyezésére kötelezi.

A vizsgált virslik adatai a tudatos vásárlói döntések elősegítése érdekében a fogyasztóvédelmi honlapon elérhetőek.

Az ITM által elrendelt rendszeres vizsgálatok célja, hogy a vásárlók az előírásoknak mindenben megfelelő termékek közül válogathassanak. Az ünnepi időszakban a fogyasztóvédelem fokozott jelenléttel, tematikus termékellenőrzésekkel védi a magyar családokat.

Címlapkép: Getty Images

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

virsli

fogyasztóvédelem

innovációs technológiai minisztérium

minőség