Zseniális a debreceni IKON: saját kertjükben termett alapanyagokból főznek

HelloVidék   
  Megosztom
Zseniális a debreceni IKON: saját kertjükben termett alapanyagokból főznek

A hátsó udvaron létrehozott kis kert alapja a hidroponika, ami annyit jelent, hogy termőföld nélkül termesztik a növényeket. Összesen 360 ültetőhelyen, négy toronyban, egyenként 4 centiméteres kosarakban, tőzeggyapotban ültették el őket. Lévén az ökológiai termesztés hívei, nem használnak vegyszert sem.

A debreceni IKON étteremben innovatív megoldáshoz folyamodtak: a saját kertjükben megtermelt alapanyagokból főznek. Egy-két éve tervezték, a hátsó udvaron hozták létre, és rengeteg ehető virág, mizuna, vízitorma és csíra terem meg benne.

Körömvirág, bársonyrózsa, violák nőnek összesen 360 ültetőhelyen, négy toronyban, egyenként 4 centiméteres kosarakban. A növényeket tőzeggyapotba ültették. Lévén az ökológiai termesztés hívei, nem használnak vegyszert, emiatt közvetlenül, további ellenőrzések nélkül kerülhetnek be az étterem konyhájára, számol be az újításról a Dining Guide.

A kertet egy magyar start-up cég projektjével, a Green Drops Farmmal karöltve valósították meg. Maga a termesztési módszer egyáltalán nem újkeletű, még ha annak is hangzik, ugyanis

A kőzetgyapotos, termőföld nélküli termesztésből kikerült növények tápanyagokban gazdagok, teljesen átlátható, bio módszerekkel termelhetők.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne most szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

dining guide

debrecen

ikon étterem

gasztronómia

hidropónia