Kóstoltad már? Így készül a gyöngytyúkleves húsgombóccal, pirított gombákkal

HelloVidék   
  Megosztom
Kóstoltad már? Így készül a gyöngytyúkleves húsgombóccal, pirított gombákkal

A hipermarketek korában legtöbben elfeledtük a természet igazi kincseit, amelyek a régi vidéki életmód, konyhai kultúra kedvelt alapanyagainak számítottak. A Sercegés és erdőzúgás című könyv egy erdei utazáson keresztül idézi fel elfeledett ízek, hozzávalók különleges világát és többek között az is kiderül, hogyan készülhet el a téli szezon egyik kedvence a húsleves gyöngytyúkból készített húsgombóccal és pirított gombákkal tálalva.

A vadászó, halászó, gyűjtögető életmód elhagyásával lassan elfeledtük a természet kincseit: kis- és nagyvadak, bogyós gyümölcsök, zöldségfélék, valamint gombák egész sorát, amelyek régen a vidéki életmód szerves részét képezték. Többen félnek a konyhában gombafélékhez, nem a megszokott hústípusokhoz nyúlni. Valójában pedig nem nehezebb ezeket elkészíteni, mint más ételeket.

Segal Viktor és Vida József a magyarországi rengetegekben írt Sercegés és erdőzúgás című szakácskönyve, Széchenyi Zsigmond nyomában járva idézi fel a hazai természetet, a pompás vadászterületeket, az erdei ételeket és alapanyagokat. Bizonyítják azt is, hogyha valaki csak kiegészítőként használja az erdők-mezők természetes alapanyagait, már akkor is izgalmas ízélmények magaslatait tapasztalja meg. Február 14-én a FEHOVÁN dedikálják most megjelent könyvüket, amelyben 55 recepten keresztül kalandozva kalauzolnak el a hamisítatlan erdei gasztronómia világába.

A magyar parlagi gyöngytyúk őshonos állatfajtánk, azonban Afrikában is szinte mindehol megél. A gyöngytyúk éppen a vadsága miatt szokott repülni, mivel elég ijedős, így nem túl népszerű lakója a baromfiudvaroknak. Húsának jellege vadmadár- karakterének megfelelő, és mivel a fácánfélék családjába tartozik, hasonlít is a fácánra.

Rendkívül ízletes és még annál is szárazabb: levesben zamatos és kellemes. A téli szezonban egy forró húsleves a népi hagyományok szerint igazi gyógyír lehet a megfázásra, hiszen nem csak legenda: a meghűléses panaszok kezelésére generációk óta az egyik legnépszerűbb módszer. A magyar konyhából méltatlanul mellőzött, ízletes húsból készített gyöngytyúkleves pedig akár ünnepi fogásnak is tökéletes.

Hozzávalók (4 adag)

  • 1 egész gyöngytyúk
  • 1/2 csokor petrezselyem
  • 3-3 liter víz
  • 3 db sárgarépa
  • 1 db zellergumó
  • 1 db szárzeller
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 db karalábé
  • 1 db petrezselyemgyökér
  • 1 db póréhagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 10-10 dkg erdei gomba, 2-3 féle
  • 1 ek vaj

Húsgombóc

  • 25 dkg gyöngytyúk húsa
  • 1 ek keményítő
  • fél cm gyömbér meghámozva, lereszelve
  • csipet fehér bors
  • csipet só

Elkészítés

A leveshez az egész gyöngytyúkot megtisztítjuk, az egyik mellét a csontról lefejtjük, és félretesszük. A többi részét (szárnyát, combját a csontokkal együtt) közepes darabokra vágjuk és 3 liter vízben feltesszük főni. A forrástól számított 3 perc után a levét kiöntjük, a darabokat átmossuk, és újra felöntjük 3 liter vízzel. A zöldségeket nagyobb darabokra vágjuk és a többi hozzávalóval és fűszerekkel a levesbe tesszük, majd lassú tűzön, éppen gyöngyözve 60-70 percig főzzük. Mikor elkészült, a főtt húst és a zöldségeket kivesszük, majd a levet leszűrjük. A húsgombócokhoz aprítógépbe tesszük a lefejtett gyöngytyúkmellet és a keményítővel, gyömbérrel és a fehér borssal, pépesre daráljuk. Vizes kézzel gombócokat formázunk belőle. A levest szűrése után a levest visszahelyezzük a tűzre és amikor ismét gyöngyözik, öt perc alatt megfőzzük benne a húsgombócokat. Az erdei gombákat tetszőleges darabokra vágjuk és forró serpenyőben 1-2 perc alatt megpirítjuk. Fűszerezzük és betétként a forró levessel tálaljuk.

Nehézségi fok: 5/3
Elkészítési idő: 1 óra 45 perc

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

gasztro

gasztronómia

recept

receptkönyv