Régi idők kedvenc vízimadara ínyenceknek: szárcsaleves kovászos kenyérrel sűrítve

HelloVidék   
  Megosztom
Régi idők kedvenc vízimadara ínyenceknek: szárcsaleves kovászos kenyérrel sűrítve

Segal Viktor és Vida József Sercegés és erdőzúgás című szakácskönyve rég elfeledett ízeket elevenít fel. Receptjeik bizonyítják azt is, hogy ha valaki csak kiegészítőként használja az erdők-mezők természetes alapanyagait, már akkor is az izgalmas ízvilág igazi magaslatait tapasztalja meg. Ízelítőül most megmutatjuk, hogyan készítik a séfek a szárcsalevest kovászos kenyérrel sűrítve, sült burgonyagombóccal.

Segal Viktor és Vida József Sercegés és erdőzúgás című szakácskönyve Széchenyi Zsigmond nyomában járva fedezi fel a hazai természetet, a pompás vadászterületeket, az erdei ételeket és alapanyagokat. A recepteket lapozgatva még szembetűnőbb, hogy a vadászó, halászó, gyűjtögető életmód elhagyásával szépen lassan elfeledtük a természet kincseit: kis- és nagyvadak, bogyós gyümölcsök, zöldségfélék, valamint gombák egész sorát. Mindezek régen a vidéki életmód szerves részét képezték.

A két séf igazi kreativitással állt a vadételekhez, számos – igen egyszerűen elkészíthető – remekművet alkottak. Bizonyítják azt is, hogy ha valaki csak kiegészítőként használja az erdők-mezők természetes alapanyagait, már akkor is az izgalmas ízvilág igazi magaslatait tapasztalja meg. Egy hamisítatlan erdei gasztrokalandot mesélnek el, egy olyan kalandot, aminek a végén ötvenöt érdekes és ízletes recepttel leszünk gazdagabbak. Köretként pedig a mindkettőjük által tisztelt vadász-író gróf egyedi stílusú, nagyszerű írásaiból idéznek. Február 14-én a FEHOVÁN dedikálják is a könyvet, amiből most mutatunk egy fogást: ez pedig nem más, mint a szárcsaleves kovászos kenyérrel sűrítve, sült burgonyagombóccal.

Régi idők kedvenc vízimadarát levesként készítették el, s korabeli konyhai módival kovászos kenyérrel sűrítették. A leves ettől krémes, pikáns lett, körbeöleli a szépen bezöldségelt szárcsát. Hogy fokozzák a leves különlegességét, sült krumpligombócokat rejtettek bele.

Hozzávalók (4 adag)

Leves

  • 1 egész szárcsa
  • 1/2 csokor petrezselyem
  • 3 db sárgarépa
  • 1 db zellergumó
  • 1 db szárzeller
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 db karalábé
  • 1 db petrezselyem gyökér
  • 1 db póréhagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2-3 vastag szelet kovászos kenyér
  • 4 ek petrezselyem durvára vágva
  • 10 dkg tejföl

Burgonyagombóc

  • 20 dkg héjában főtt burgonya
  • 1 ek vaj
  • 6 dkg liszt
  • 2 kisebb méretű tojássárgája
  • 2 ek olaj a gombóc sütéshez

Elkészítés

A leveshez az egész szárcsát megtisztítjuk, bőrét lehúzzuk, a szárnyát, combját a csontokkal együtt közepes darabokra vágjuk és annyi vízben amennyi ellepi, feltesszük főni. A leves habját forrás után leszedjük. A zöldségeket nagyobb darabokra vágjuk és a többi hozzávalóval és fűszerekkel a levesbe tesszük, majd lassú tűzön, éppen gyöngyözve 60-70 percig főzzük. Elkészültekor a levest leszűrjük, majd a kovászos kenyér belsejét beleturmixoljuk a levesbe - annyit amennyitől krémes sűrű állagú lesz. Végül hozzáadjuk a petrezselymet és a leveshez keverjük. A krumpligombócokhoz a sós vízben puhára főtt burgonyát áttörjük és hozzáadjuk az olvasztott vajat, a lisztet és a tojássárgáját. Alaposan összedolgozzuk. Egy serpenyőben olajat hevítünk és egyforma nagyságú, tetszőleges formájú gombócokat formázunk, és ropogósra sütjük. Tejfölösen tálaljuk.

Nehézségi fok 5/3
Elkészítési idő 1 óra 30 perc

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

recept

szárcsaleves kovászos kenyérrel sűrítve

segal viktor

vida józsef

sercegés és erdőzúgás