Hogyan készül az aranygaluska vaníliasodóval? Hagyományos aranygaluska recept

HelloVidék   
  Megosztom
Hogyan készül az aranygaluska vaníliasodóval? Hagyományos aranygaluska recept

Házias aranygaluska recept a Nagyi konyhájából: hogyan készül az aranygaluska vaníliasodóval, illetve a legfinomabb aranygaluska hol kapható vidéken?

A kelttészták rajongóinak itt egy igazi magyaros desszert: a cukros, diós aranygaluska vaníliasodóval, amit ráadásul nem is olyan nehéz elkészíteni. Ha még sosem volt dolgod kelttésztával, de régóta szeretnéd kipróbálni a tésztagyúrás művészetét, ez az aranygaluska recept csak rád vár!

Az aranygaluska hozzávalói

A tésztához:

500 g liszt

2 db tojássárgája

100g olvasztott vaj

2 dkg élesztő

2 dl tej

50 g porcukor

1 csipet só

A tésztagombócok beforgatásához:

1 db tojás

300g darált dió

100g kristálycukor

1 citrom reszelt héja

ízlés szerint fahéj

Vaníliasodó:

7 dl tej

4 db tojássárgája

1 db vanília (vagy vanília aroma)

6 dkg cukor

1 ek liszt

Hogyan készül az aranygaluska?

  1. Az élesztőt felfuttatjuk a tejben egy kevés cukorral, majd összekeverjük a tojással, az átszitált liszttel, porcukorral és a vajjal, végül adunk hozzá egy csipet sót. Az aranygaluska tésztáját alaposan átgyúrjuk. Ezután a tészta kelesztése következik, ez körülbelül félórát vesz igénybe. A cél, hogy az aranygaluska tésztája a duplájára keljen, ezután kezdhetjük csak kinyújtani.
  2. Az aranygaluska recept következő lépéseként a tojás kivételével keverjük össze a beforgatáshoz az alapanyagokat és vajazzuk ki a tepsit, amiben az aranygaluska sülni fog. A körülbelül 2cm vastagra nyújtott tésztából pohárral vagy akár kanállal szaggassunk darabokat, mártsuk bele a felvert tojásba (vagy ízlés szerint olvasztott vajba), majd forgassuk bele a cukros-diós keverékbe. A beforgatott arany galuska darabokat rétegezzük a tepsibe, míg az összes tésztát fel nem használtuk. A rétegeket locsoljuk meg olvasztott vajjal, végül a tetejére szórjuk rá a maradék cukros diót. Az aranygaluska keljen a tepsiben még 20-30 percig, majd előmelegített sütőben, letakarva, 180°-on 30 perc alatt süssük készre.
  3. Amíg sül az aranygaluska, készítsük el a sodót: a tejet a vaníliával felforraljuk, majd levesszük a tűzről. A tojássárgáját egy külön edényben kikeverjük a liszttel, cukorral, majd a vaníliást tejet apránként hozzáadagoljuk, kis lángon sűrűre főzzük (az eredeti vaníliasodót az arany galuska mellé helyettesíthetjük pudinggal is).
  4. Az aranygaluska vaníliasodóval leöntve tálalandó. A sodót ehetjük hozzá hidegen vagy melegen is.

Ha nem akarjuk otthon elkészíteni: hol kapható aranygaluska?

Találtunk néhány éttermet, ahol nagyon finom aranygaluskát kóstolhatunk, amit, ha arra járunk, kár lenne kihagyni. Ha édesszájúak vagyunk, mindenképpen együnk egy desszertet a következő vidéki éttermekben!

  • Aranygaluska, Pécs

    Az Aranygaluska Pécs egyik ismert magyaros étterme, ahol számos finom fogással várják a húsok és az édességek rajongóit. Az étterem alkalmas egy kiadós reggeli vagy egy gyors, tápláló ebéd elfogyasztására is, ugyanis ebédmenüvel is szolgálnak az arra járóknak. Az Aranygaluska étteremben a hely nevéhez hűen megkóstolhatjuk az igazi aranygaluskát is, természetesen vaníliasodó kíséretében.
  • Ping-Win Szeráj, Győr

    Győr környékén sem maradunk aranygaluska nélkül, ha a Ping-Win Szerájt választjuk. Itt többféle ízesítéssel megbolondított aranygaluska is kapható és házhozszállításra is van lehetőség!
  • Triffla Ivó & Konyha, Eger

    A Triffla ajánlatában is szerepel az aranygaluska, habár ők leginkább borászati rendezvényeket vállalnak. Egy dolog biztos: igazi ínyenc menüsorokat állítanak össze!
  • Sparhelt Vendéglő, Debrecen

    A Debreceni Sparhelt esetében is lehet szó aranygaluska házhozszállításáról, napi menük megrendeléséről, de a helyszínen is elfogyaszthatjuk kedvelt csemegénket.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

aranygaluska

aranygaluska recept

recept

vaníliasodó

puding

étterem

desszert

édesség

recept

gasztro