Újra divat kenyeret sütni: az eredeti kovászos kenyér készítése

HelloVidék   
  Megosztom
Újra divat kenyeret sütni: az eredeti kovászos kenyér készítése

Íme az eredeti kovászos kenyér recept: mutatjuk, mire figyelj a kovászos kenyér készítése során, miért jó a kovászos kenyér, mire figyelj a kovász etetésénél és a kenyérsütésnél!

A jó házi kovászos kenyér készítése egyszerre nagyon könnyű és bonyolult: könnyű a sütésben jártas háziasszonynak, nehéz annak, aki először próbálja. A kenyér egy olyan alap élelmiszer, ami egy háztartásból sem hiányozhat, ez az egyik legkézenfekvőbb táplálékforrásunk: könnyen elérhető, olcsó és szinte mindenhez illik.

A kenyérsütés manapság reneszánszát éli: kezdenek újra divatba jönni az otthon sült cipók és egyéb pékáruk is. Cikkünkben mutatjuk, milyen előkészületeket igényel a kovászos kenyér készítése, hogyan sütsd. Válaszolunk olyan gyakori kérdéseitekre, mint: miért nem kel meg a kovászos kenyér, miért savanyú a kovászos kenyér, és miért jó a kovászos kenyér, ha otthon csinálod?

Mi az a kovász?

A jó kenyér nem létezik kovász nélkül, amit a kovászos kenyér készítése előtt kell létrehoznunk, valamint fenn is kell tartanunk, másnéven „etetnünk kell”. Maga a kovász liszt és víz keveréke, ami egy idő után erjedésnek indul a mindenhol jelenlévő mikroorganizmusoknak, élesztőgombáknak köszönhetően. Az élesztőgombák termelik a széndioxidot, ettől válik levegőssé a kenyér tésztája, a baktériumok pedig tejsavat hoznak létre, amitől a kenyér jó ízű és állagú lesz.

A kovász készítése

Hozzávalók

  • 200g finomliszt (BL80)
  • 1 dl langyos víz
  • 1 mk méz

Elkészítése és etetése

  1. Gyúrjuk össze a hozzávalókat kézzel, majd helyezzük egy üvegtálban konyharuhával letakarva. 48 órán keresztül tároljuk szobahőmérsékleten, például a konyhapolcon.
  2. 48 óra elteltével ebből a tésztából kiveszünk 200 grammot, hozzáadunk 100 ml langyos vizet, eldolgozzuk, majd 200g liszttel összegyúrjuk. Újabb 48 órán keresztül kelesztjük.
  3. Ezt a 48 óránkénti frissítgetést addig csináljuk, míg a kovászunk 4 óra alatt a duplájára nem kel. Ekkor készült el a kovászunk, amit tesztelhetünk egy pohár víz segítségével: tegyünk vízbe egy kiskanál kovászt; ha nem süllyed el, az azt jelenti, hogy megfelelő mennyiségű gázbuborék van benne.
  4. Légmentesen lezárva, hűtőben tároljuk. Vigyázzunk, az üveg űrtartalma legyen nagyobb, mert a kovász kelni fog!
  5. Minden kovászos kenyér készítése előtt etessük meg kovászunkat, de ha nem használjuk, akkor is el kell végeznünk ezt a procedúrát hetente egyszer.

Miért jó a kovászos kenyér?

A kovászos kenyér egy glutént tartalmazó étel, mivel búzalisztből készül, viszont, ha megfelelően tenyésztett házi kovásszal készítjük, sokkal kevésbé fogja megterhelni szervezetünket, mint a bolti fehérkenyér. A kovászos kenyér recept, még ha nem is könnyű, segíthet, hogy jóminőségű pékáruhoz jussanak azok, akiknek a szervezete egy kicsit nehezebben emészti meg a glutént.

A kovászos kenyér készítése

Hozzávalók

  • 150g kovász
  • 500 g liszt (BL80)
  • 320 ml langyos víz
  • 10 g só

Kovászos kenyér recept

  1. 1 evőkanál kovászt tegyünk egy tálba 75g liszttel és 75g vízzel, majd gyúrjuk össze. Hagyjuk érni konyharuhával letakarva 12 órán keresztül, szobahőmérsékleten.
  2. Autolizálás: 500g lisztet és 320ml vizet keverjünk össze, majd hagyjuk állni 2 órán keresztül. Ettől a folyamattól lesz finom, rugalmas a kenyérbél.
  3. Ezt követően adjuk hozzá a kovászt, majd dagasszuk 4 percen keresztül. Végül adjuk hozzá a sót és dagasszuk további 2 percig.
  4. A tésztánkat olajjal kikent tálban pihentessük 3 órán át, közben 30 percenként hajtogassuk át.
  5. Formázzuk meg a kívánt kovászos kenyerünket és kelesszük kilisztezett kelesztőtálban 1-2 órán át, míg a kenyér 1,5-2-szeresére kel.
  6. Helyezzük a kenyeret sütőpapírral bélelt tepsibe, vagdossuk be a tetejét.
  7. Előmelegített, párásított sütőben, 250°-on, légkeveréssel süssük 25 percig, majd vegyük lejjebb a hőfokot 230°-ra és süssük további 20 percig. A kész kenyeret hagyjuk rácson kihűlni, mielőtt megszegjük.

Miért nem kel meg a kovászos kenyér?

A kovászos kenyér recept titka a jó kovász: ha látjuk, hogy kovászunk nem fejlődik megfelelőképpen, érdemes újrakezdenünk a folyamatot. A kovász készítése alatt figyeljünk oda a megfelelő hőmérsékletre: ha túl hideg van lakásunkban, tegyük a kovászos üveget a radiátor közelébe. Hogy megbizonyosodjunk arról, hogy kész a kovászunk, használjuk a fent említett vízpróbát.

Miért savanyú a kovászos kenyér?

Ha nem etetjük megfelelően a kovászunkat, éhes marad és megsavanyodik, ez befolyásolhatja a kész kenyér ízét is. A savanyúság másik oka lehet, hogy túl meleg van a kenyértészta készítése, kelesztése közben. A kovászos kenyér ideálisan a 26-27C°-ot szereti.

Milyen kenyér kell a kovászos uborkához?

A kovászos uborka erjedése a kenyérben lévő kovásznak köszönhető. Bármilyen kovászos kenyér megfelel hozzá a recept által előírt mennyiségtől függően.

Kovászos kenyér hol kapható?

Minden pékségben elérhető a finom kovászos kenyér, de szupermarketekben is megvásárolhatjuk; a fő, hogy kerüljük a zacskós, tartósítószereket tartalmazó árukat. Érdemes kipróbálni a kézműves pékárukat is, vagy készítsük el otthon a kovászos kenyér recept segítségével.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

gasztro

kovász

kenyér

kenyérkészítés

sütés

házi kenyér

kovász készítés

gasztronómia