A koronavírus durván átrendezte a legendás magyar borvidék pincészeteinek helyzetét

Jeki Gabriella   
  Megosztom
A koronavírus durván átrendezte a legendás magyar borvidék pincészeteinek helyzetét

A korábbi évekhez hasonló szüretet zárt tavaly a Villányi Borvidék, hektáronként átlagosan 58-65 mázsa szőlőt szüreteltek le a szakemberek. Jó hír, hogy néhány szőlőfajtánál a kategóriákat tekintve bátran számíthatnak a borkedvelők prémium, illetve szuperprémium nedűkre. Érett szőlőt szüreteltek, jó cukorfokokkal és egészséges szemekkel, ám az új koronavírus-járvány teljesen átrendezte a mindennapokat. Az éttermek, szállodák és más szolgáltatók bezártak, de a borászok már az elején kijelentették: nem terveznek elküldeni senkit a munkájából, így ideiglenesen átalakították a munkaköröket. Mutatjuk nem csak az idei villányi bortrendeket, hanem azt is, hogy hogyan tudják a vállalkozók megtartani a munkavállalóikat.

Jónak értékelik a tavalyi évet a Villányi Borvidéken, hiszen megfelelő mértékben tudtak beérni a szőlőszemek. Ennek megfelelően abszolút átlagos mennyiséget, 58-65 mázsa körüli mennyiséget tudtak szüretelni a szakemberek. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy borvidéki szinten általában 56–70 hektár között szokott alakulni az éves mennyiség. A Villányi Borvidék teljes területnagysága 2500 hektár, amely Hegyszentmártontól Palkonyáig terjed és jelenleg mintegy 2300 hektáron tudnak szőlőt termelni. Évente körülbelül 130-150 ezer mázsa termésről beszélhetünk és a regisztrált gazdák száma jelenleg 1000 és 1200 között mozog.

A kategóriákat tekintve néhány fajtánál prémium és szuperprémium borokról beszélhetünk. Ez nem meglepő, hiszen a 2006-os év óta szigorú terméskorlátozás van a borvidéken, hiszen tudjuk, hogy csak szép és egészséges szőlőből lehet jó bort készíteni. Növényvédelmi szempontból viszont nehéz dolga volt a termelőknek, komoly odafigyelést igényelt, hogy mikor és miként avatkoznak be az érési folyamat során egy növénykondicionálóval vagy növényvédővel. Ráadásul sok volt a csapadékos időszak. A merlot megsínylette a peronoszpórát, de ez a fajta amúgy is nagyon érzékenyen reagál

– mondta el a HelloVidék kérdésére Nagy Gergely, a Villányi Borvidék hegybírója.

A gazdák most leginkább a lisztharmattal küzdenek, de a szakemberek szerint ez az egész bortársadalom problémája az országban. Az éves növényvédelmi szezon milyenségét és a fertőzésveszély nagyságát, több tényező határozza meg, ebből az egyik az időjárás. Ahogy azt Nagy Gergely elárulta, a mínusz 5-10 fok még nem árt egy jó kondícióban lévő szőlőültetvénynek. Ám ha a kedvezőtlen az időjárás, az kedvez a gombabetegségeknek, ami miatt nehezebb lehet az adott esztendő. Mélynyugalmi állapotban a tőkék jól bírták a „márciusi telet” is.

Jellemzően sikerült megvédeni az ültetvényeket. És bár a tél nem volt túl hideg, mégis akadt néhány olyan hét, amikor tartósan megmaradtak a mínuszok a borvidéken, ez pedig megtette a hatását és elpusztította a kórokozókat. Az elkövetkező hetek időjárása azonban sok mindent befolyásolhat még. Fontos, hogy ne legyen túl nagy hőingadozás, mondjuk reggel -5, délután 20 fok, mert ahogy az embereket, úgy a szőlőt is megviseli ez az anomália

– mutatott rá a szakember.

A borvidéken a tavaszi munkálatok után elvégzik az első úgymond vakpermetezést egy kénes-rezes oldattal, még mielőtt a rügyek kirobbannának. Ez azért is fontos, hogy amennyiben atka vagy hasonló kártevő áttelelt, ezt ezzel gyérítik és elpusztítják.

A villányi az ország legdélebbi és legmelegebb borvidéke, ami megmutatkozik a cukorfokon is. A termelőknek inkább arra kell odafigyelnie, hogy az ne szökjön túl magasra. Az elmúlt években előre tolódott a szüret időszaka is: az újabb technológiák, a piaci elvárások és a változó időjárás miatt, de más borokra van igénye a vásárlóknak is. Október második felében már az ültetvények túlnyomó részét leszüretelték a borvidéken.

Az új koronavírus-járvány az elmúlt egy hónapban elég jól átrendezte a borvidék pincészeteinek a helyzetét. Mivel a gasztronómia országos szinten szinte megállt, csak bizonyos szegmensei működnek, az elsők között zártak be a borvidéki szállodák és éttermek is. Ma már üres a pincesor. Ez viszont magával hozta azt a nem túl kedvező állapotot, hogy a gasztronómiával foglalkozó kollégáknak nincs új feladata. A borászatok azonban már a járványügyi helyzet kezdetén kijelentették, hogy nem terveznek elküldeni egyetlen munkavállalót sem. Ezért inkább átszervezték a munkaköröket: a rendkívüli krízishelyzet idejére felajánlották a dolgozóknak, hogy egy más területen végezzenek munkát. A metszést és a kötözéseket is be kell még fejezni, a tavaszi melegben pillanatok alatt megindulhat a hajtás. Így tudnak a borászatok segíteni a munkavállalóknak abban, hogy ne maradjanak munka nélkül. Lehet, hogy ez a feladat nem vág szakmába, de bele lehet tanulni

– magyarázta Nagy Gergely a bevezetett megoldási alternatívákat a globális pandémia idejére.

Akad olyan nagyobb vállalkozás is a borvidéken, amely 50-100 hektáron gazdálkodik és a cég tulajdonosa is kint dolgozik a munkásokkal együtt az ültetvényeken. Néhányan próbálják csapatépítő programként kezelni, ami közelebb hozza egymáshoz a munkáltatókat és a munkavállalókat. Jelenleg úgy tűnik, hogy azok a borászatok tudnak a legjobban kitartani, akik aktívan építgették az elmúlt időszakban az online jelenlétüket. A már működő webshopok a tapasztalatok szerint kettő-két és félszeres forgalmat bonyolítanak, mint a korábbi időszakokban. Minden borászat látja, hogy aki szeretne egyfajta megoldást találni a kialakult, kritikus helyzetre, annak el kell indulnia a digitalizáció, illetve az online értékesítés és marketing irányába.

A borászatok azonban képtelenek lesznek a végtelenségig talpon maradni ebben a nagyon nehéz gazdasági szituációban, ezért bíznak benne, hogy már nem tart sokáig ez a kényszerállapot. Hosszú távon viszont mindenkinek el kell gondolkodnia a jövőjén.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

bor

borvidék

villány

villányi borvidék

koronavírus

koronavírus-járvány

borászat