Kiderült az igazság a fehér lisztről: ezt tudnod kell, ilyen kenyeret eszel nap mint nap

HelloVidék   
  Megosztom
Kiderült az igazság a fehér lisztről: ezt tudnod kell, ilyen kenyeret eszel nap mint nap

A kenyér az egyik legalapvetőbb élelmiszerünk: évente átlagosan 37 kilogrammot fogyaszt egy magyar. A tudomány most feltárta, hogy éppen a génmódosítások miatt lett tápanyagdúsabb az évszázadok során az alapját jelentő fehérliszt.

Magyarország búzatermelése 2019-ben kiemelkedő évet zárt; tavaly novemberben megírtuk, hogy Zalában volt a legnagyobb a búza és a kukorica termésátlaga országszerte. Az őszi búza megyei termésátlaga 6,1 tonna, míg az országos átlag 5,3 tonna volt. A Magyar Pékszövetség év végi közgyűlésén, amiről mi is beszámoltunk, többek között arról volt szó, hogy

A megfelelő kovászolási technikával válik egészségessé termék - az eredeti technikáról ebben a cikkünkben írtunk bővebben. A jó kenyérhez fontos a kovászolás: az olcsóbb termék eltarthatósága sokkal rövidebb idő, fontos az élelmiszer savfoka, ez pedig a kovászból keletkezik. Ez akadályozza meg, hogy megpenészedjen a kenyér. Miniumum 6 órás, de van, ahol 48 órás kovászt alkalmaznak a pékségekben, hogy legyen ideje az élesztőnek, az enzimeknek kifejteni a hatásukat. A friss kenyeret vászontáskában célszerű tárolni, sem zacskóban, sem hűtőben nem ajánlott!

Nemrég érdekes felfedezésre bukkantak a tudósok, akik többféle fehér lisztet tanulmányoztak az 1790 és 2012 közötti időszakból: azt találták, hogy a modern változatok jóval gazdagabbak tápanyagban és élelmi rostokban. Mindez az elmúlt évek mezőgazdasági kísérletezéseinek, keresztezéseinek köszönhető, írja a Daily Mail. A Hertfordshire-i Rothamsted kutatóintézet tudósai 39-féle különböző búzafajtát vizsgáltak meg a 230 évet felölelő kutatás keretében, azzal a céllal, hogy tanulmányozzák a tápanyagtartalmukat és egészségre gyakorolt hatásaikat. Mint megállapították,

Eredményeikkel így alaposan rácáfolnak arra a mítoszra, miszerint a fehérliszt az idők során egyre egészségtelenebbé vált és egyre kevesebb tápanyag maradt benne a fajtamódosításoknak köszönhetően.

A tanulmány vezető szerzője, Alison Lovegrove szerint míg a különféle búzafajták változatossága hanyatlott az elmúlt 200 évben, ez nem volt hatással a tápanyagértékükre. Mint mondja, növekvő trendeket tapasztaltak több komponenst illetően is, különösen az élelmi rostok terén. Emellett azt is megfigyelték, hogy

Ugyancsak jó hír, hogy az aszparagintartalomban esést tapasztaltak – ez a nem esszenciális aminosav a rákkeltő akrilamid keletkezéséhez vezethet, ha a kenyér meg van sütve. A cukrok (mint a répacukor, malátacukor vagy fruktóz) mennyisége a búzában ugyancsak megemelkedett a kutatások szerint.

A búza hozamában való nagy emelkedés az 1960-as években összefüggött a törpebúza-fajták térhódításával, ami ugyanakkor a cink és vas koncentrációjának eséséhez vezetett – ez a tény volt a kutatás egyik ösztönzője. Ami a tudósok számára a legkevésbé volt világos, az az volt, hogy mindez milyen hatást gyakorolt más tápanyagokra. Lovegrove azt is hozzátette: habár rengeteg tanulmány csak a teljes kiőrlésű lisztekkel foglalkozik, a legtöbb ember mégiscsak fehérlisztet fogyaszt, ezért is tartották fontosnak, hogy körüljárják a témát.

A 39-féle vizsgált búzát 3 csoportba osztották. 9 volt, amit a 1790 és 1916 között termett, 13 fajta 1935 és 1972 között – utóbbi már az az időszak volt, amikor elkezdték felfedezni és használni a genetikus keresztezéseket a mezőgazdaságban. Az utolsó csoportba 17 minta tartozott az 1980 és 2012 közti időszakból, amikor már modern termesztési technikákat használtak.

Miután a búzaszemeket lisztté őrölték, a kutatók azt találták, hogy az élelmi rosttartalom az elmúlt két évszázad során folyamatosan emelkedett.

A már említett betain szintjének növekedése ugyancsak hasznos lehet az egészség szempontjából. A kutatók azt is felfedezték, hogy a környezeti hatások, mint például az eső vagy a szárazság, ugyancsak hatnak a tápanyagmennyiségre. „A környezeti hatás nagyban befolyásolja a búzaszem összetételét, amit figyelembe kell venni, ha összehasonlítjuk a különböző időszakokból vagy különböző helyekről származó terméseket”, mondja Lovegrove az itt elolvasható tanulmányról.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

liszt

búza

tápanyag

élelmi rostok

kutatás

fehérliszt