Nagy pácban a magyar kisüzemi főzdék: mi lesz így a kézműves sörökkel?

Pénzcentrum   
  Megosztom
Nagy pácban a magyar kisüzemi főzdék: mi lesz így a kézműves sörökkel?

A kisüzemi sörfőzdék egyik fő bevételi forrása a kocsmák, pubok, illetve egyéb vendéglátóipari egységek voltak. E sörfőzdék egytől egyig a padlóra kerültek a koronavírus-járványnak köszönhetően.

Az új koronavírus-járvány okozta korlátozások nem csak a vendéglátóhelyeket, de azok beszállítóit is csúnyán megtépázta. Így a kisüzemi magyar sörfőzdék helyzete is egyik pillanatról a másikra vált válságossá, főleg azoké, akik szinte kizárólag csak kocsmáknak, éttermeknek termeltek. A túlélés egyik zálogává a webshop vált, és bár már eltörölték a vendéglátóhelyek korlátozását, a piac lassan éledezik. A járvány okozta válságról, az év hátralevő részének alakulásáról beszélgetett a Pénzcentrum szakemberekkel, illetve olyan híres, magyar, kisüzemi sörfőzdék tulajdonosaival, mint a Monyó, HopTop, a Fóti Kézműves Sörfőzde vagy a Horizont.

A világjárvány következtében bevezetett óvintézkedések sorozata globális szinten zúzta le a nemzetállamok gazdaságait. Az így kialakult válság egyetlen iparágat sem kímélt, de azért ezek között is vannak olyanok, amiket a többinél durvábban érint.

Ezzel pedig nem csak a szektor vállalatai, de az azokhoz szervesen kapcsolódó ellátórendszer is egyik pillanatról a másikra rendült meg.

Ide tartoznak Magyarországon a kisüzemi sörfőzdék is, akiknek egyik fő bevételi forrásuk, a kocsmák, pubok, illetve egyéb vendéglátóipari egységek voltak. E sörfőzdék egytől egyig a padlóra kerültek, és bár voltak, akik jobban bírták a válság legsötétebb hónapjait, többségük még most is a fennmaradásért küzd, és sokak számára még bőven nem látni, hol a valós vége a mélybe tartó spirálnak, hiába enyhültek az elmúlt hetekben országosan az új koronavírus-járvánnyal kapcsolatos korlátozások.

Március 13-a magyar kisüzemi sörfőzdék fekete pénteke, ekkor hozta meg a kormányzat, az akkor megkerülhetetlennek látszó korlátozások a koronavírus-járvány kapcsán, aminek hatására az összes hazai vendéglátóhely bezárt

- nyilatkozta Gyenge Zsolt, a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének (KSE) elnöke. A teljes cikket itt lehet elolvasni.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Friss gazdasági, pénzügyi hírek, időrendben a Pénzcentrumon!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

sör

kézműves sör

koronavírus

koronavírus-járvány

sörfőzde

kisüzemi sörfőzde