Ez az egyik legjobb vega étterem a Balatonnál: az adagok nagyok, de nem olcsó

Gáspár Adrienn   
  Megosztom
Ez az egyik legjobb vega étterem a Balatonnál: az adagok nagyok, de nem olcsó

Mára egyre többen választják a húsmentes étkezés bizonyos formáit. A vegetáriánus étrendnek számos fokozata és formája létezik. Van olyan ágazata is, ahol például csak bizonyos húsféléket hagynak el és van olyan is, ahol kifejezetten egy féle húst fogyasztanak – csirkét – az étrend képviselői. A legismertebb formái mégis azok, ahol semmilyen állati eredetű ételt sem tartalmazhat az étkezés, de van olyan is, ahol a tejtermékek vagy a tojás „megengedett”. A HelloVidék utánajárt, hogy egy vegetáriánus vagy egy vegán életet élő, hol és mit tud enni, ha nyaralásra indul.

Az éttermeknek egyre több igényt kell kielégíteniük, egyre több étkezési szokást kell szem előtt tartaniuk, amit szinte egyszerre képtelenség megoldani. Mára számtalan ételintoleranciával, ételérzékenységgel, különféle étrenddel rendelkező vendég kedvében kell járniuk a vendéglőknek. Mi most, pusztán kíváncsiságból úgy döntöttünk, hogy egy vacsora erejéig teljesen vegán életet fogunk élni. Utunk épp a Balaton-felvidéken vezetett, így úgy döntöttünk ezen a környéken keresünk egy éttermet, ahol húsmenetesen is jól tudunk lakni.

Korábban már a Gasztrotérkép kapcsán ismertük Árvai Anitát a balatonalmádi Veganeeta vegán bisztró tulajdonosát, így a választás egyértelmű volt. Korábban még sosem jártunk az éttermében csak munkássága és az ételekkel, italokkal kapcsolatos filozófiája volt ismert számunkra. Tehát beütöttük a navigációba a címet és elindultunk. Parkolóhelyet könnyen találtunk, azon a hétvégén, mikor ott jártunk még nem sokan voltak a Balaton parton. Miután magunk mögött hagytuk az autót gyalog indultunk tovább a cél felé, majd kis keresgélés után meg is leltük a kisfehérkerítéses eldugott éttermet. Engem első pillanatban megfogott a hely varázsa, a bejárattal szembeni FAEMA E61-es kávégépről nem is beszélve.

A teraszon foglaltunk helyet, hogy őszinte legyek kicsit félve nyúltam az étlapért, hiszen korábban sosem ettem vegán étteremben, nem ismertem a lehetőségeket. Korábban ugyan pár hónapig próbálkoztam az étkezés ezen formájával, de visszatértem a megszokott táplálkozásomhoz.

Az étlap kínálata szűkösebb volt, mint egy általunk megszokott étteremben, így eléghamar választottunk is. Végül úgy döntöttünk, hogy hamburgert fogunk enni, salátával és csónakkrumplival. Ez elég sok kérdést vetett fel bennünk, hogy milyen lehet egy hamburger a hagyományos értelemben vett hús és sajt nélkül. A kezdeti kétségbeesésen a pincérünk enyhített és minden kérdésemre válaszolt. Mint kiderült a vegán sajtot többféle zöldségből készült szósszal, a „húst” pedig szejtán pogácsával „helyettesítették”. Miután felvették a rendelést elhangzott a kérdés:

Itt nyugodtam meg teljesen. Aztán elkezdtem sorolni, hogy mik azok az összetevők, amiket kerülnöm kell. A felszolgálóhölgy azonban ismét megnyugtatott, hogy nem kell aggódnom náluk biztosan nem lesz semmilyen problémám a vacsorát követően.

Mikor kihozták a hatalmas bucit a köretekkel, szinte el sem akartuk hinni, hogy nem egy hagyományos hamburger került az asztalunkra. Első ránézésre ugyanis ugyanolyan volt, mint egy szépen összerakott kézműves hamburger. Méretétől fogva csak késsel-villával tudtunk nekilátni. Az étel mellé kísérőnek frissen készült házi, vörösgyümölcsös jegesteát választottunk, ami szintén felülmúlta a várakozásainkat.

Majd egy órát vett igénybe, hogy elfogyasszuk a korai vacsoránkat. A végén azonban maradt még étel a tányéron, nem tudtuk megenni az egészet. Természetesen nem azért, mert nem ízlett, hanem mert számunkra nagyon nagy volt az adag.

Desszertet sajnos nem tudtam választani, mivel minden egyes édességben volt valami, amit nem ehetek.

Mindent összevéve az ételek nagyon finomak voltak, azzal azonban számolni kell, hogy a vegán étrendben szereplő zöldségek, mint például a csicseriborsó – ami a hamburgerzsömle alapja is volt – megfeküdheti az ember gyomrát főleg, ha nincs hozzászokva a szervezete a rengeteg növényi alapú ételhez. A számla kézhezvétele után elmondható, hogy a hamburgerek csak kinézetre hasonlítottak a megszokotthoz, árukat tekintve azonban jóval magasabb kategóriát képviseltek. A négy italért és három ételért összesen tizenháromezer forintot fizettünk.

Fotók: Gáspár Adrienn

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

gasztro

gasztronómia

vega

vegetáriánus

vegán