Covid-protokoll és új vendégigények: így indultak újra a vidéki éttermek

Bódogh Gabriella   
  Megosztom
Covid-protokoll és új vendégigények: így indultak újra a vidéki éttermek

A vendéglátóhelyek szigorú korlátozások mellett újra megnyithattak országosan. Kíváncsiak voltunk, hogy a vidéken működő éttermek milyen lépéseket tettek a vendégek bizalmának növelése és egészségük védelmének érdekében, ezért megkerestük Kopp Mártont a Veszély csárdától és Ottlakán Tibort Kardosfa Hotel és Étteremtől.

HelloVidék: A kijárási korlátozás alatt milyen módon kommunikáltak a vendégekkel? Melyik csatornán keresztül?

Kopp Márton: A kijárási korlátozás ideje alatt Facebook oldalunkon és a weblapunkon reklámoztunk, illetve tájékoztattuk Vendégeinket az aktuális újdonságokról.

Ottlakán Tibor: Minden esetben több csatornán kommunikálunk egyszerre vendégeinkkel. A klasszikus email - telefon párosítást részesítjük előnyben, illetve a weboldalunk és a facebook oldalunk nyújt még nagy segítséget a kommunikációban.

Milyen lépéseket tettek a régi dolgozók megtartása és/vagy az új dolgozók felvétele ügyében?

Kopp Márton: Az éttermünk megnyitása óta gondolkoztunk házhoz szállításban, így most a kényszer szülte helyzetben el is indítottuk, ami nagy sikernek örvend. Ennek köszönhetően minden munkavállalónkat meg tudtuk tartani.

Ottlakán Tibor: Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy minden dolgozónkat sikerült megtartani. Első lépésként a szabadságok kiadásával kezdtük, majd második lépésként lefeleztük a munkaidőt és a béreket, 4 órás bejelentést alkalmaztunk annak érdekében, hogy dolgozóinkat állományban tudjuk tartani. Ezidő alatt pedig a karbantartási és felújítási munkálatokba vontuk be a személyzetet, így a külsős vállalkozók mellett ők is hozzájárultak ahhoz, hogy 2020.05.28-án megújult, rendezett állapotban nyithattuk meg kapuinkat a megszokott munkarendben.

Milyen higiéniai intézkedéseket vezettek be, hogy a vendégek bizalma meglegyen?

Kopp Márton: Az asztalokat, székeket minden Vendég távozása után és a következő Vendég érkezése előtt fertőtlenítjük, az egyéb tárgyakat amikkel a hozzánk betérők érintkeznek, óránként tisztítjuk magas alkoholtartalmú tisztítószerekkel.

Ottlakán Tibor: Mindig is kiemelt figyelmet szenteltünk a tisztaságnak és a személyi higiéniának, így most is a legkörültekintőbben jártunk el. Tisztítószereink közül valamennyit fertőtlenítő hatású virucid készítményre cseréltünk, valamint a belépési pontokon, illetve a szálloda egyes területein (recepció, étterem, mosdók, folyosók) kézfertőtlenítőket helyeztünk ki. Meghatározott időpontokban a kijelölt kolléga a teljes házban fertőtleníti a kilincseket, telefonokat, székek karfáját, asztalokat és minden olyan felületet, mellyel vendégeink érintkezhetnek. A személyzet minden egyes tagja maszkban és kesztyűben dolgozik, melyet igény esetén vendégeink számára is biztosítunk. A recepción és az éttermi pultban leheletfogó plexi fal került felállításra, valamint Covid protokollt készítettünk az MTÜ ajánlását és a meghozott Kormányrendeleteket kiegészítve.

Történtek dolgozói oktatások/fejlesztések? Higiéniai előírások betanítása, szakmai tanítás: úgy, mint például barátságosabb vendégkommunikáció, vagy multifunkcionális működés stb.?

Kopp Márton: A barátságos vendégkommunikációt csapatunk szerencsére a kezdetek óta alkalmazza, így ezen a téren csak tovább kellett vinni az eddigi módszereket. A higiéniai előírásunk módosítását az aktuális helyzethez eleinte egy egészségügyi szakember tanácsai alapján, még a Kormány intézkedése előtt megtettük, majd amikor már konkrét iránymutatás érkezett a szakhatóságtól, akkor azokat kezdtük el alkalmazni kollégáinkkal az étteremben.

Ottlakán Tibor: Kollégáinkat folyamatosan képezzük, igyekszünk erősíteni a multifunkcionalitást is. Az új higiéniai előírásokat, melyeket meghoztunk, minden egyes kolléga megtanulta, az új tisztítószerek használatáról pedig több alkalommal tartottunk oktatást a beszállító közreműködésével. A barátságos vendégkommunikáció pedig a mindennapjaink részét képezi. Kis szálloda révén lehetőségünk nyílik arra, hogy többet kommunikáljunk vendégeinkkel, azt pedig a lehető legjobb minőségben tesszük. Szállodánkban alapkövetelmény, hogy vendégeinket lehetőség szerint nevén szólítsuk, még akkor is, ha először jár nálunk.

Vannak-e olyan evőeszköz tisztítási módszereik (érintésmentesség), amik növelik a vendég biztonságérzetét? Ez lehet a szalvétákra vonatkozó, tányérokra, evőeszközökre, poharakra vonatkozó gondolatok, módszerek. Ha vannak ilyen módszereik, azokat kommunikálják-e a vendégeik irányába?

Kopp Márton: Csapatunk összes tagja kesztyűt visel, amit gyakori időközönként cserél ezzel is lecsökkentve a kockázatot. Szintén nagy figyelmet szentelnek az asztalokon kihelyezett asztali patikák fertőtlenítésére, melyeket minden távozó vendég után elvégeznek, ez értendő az asztalokra illetve a székekre is. Az evőeszközök és szalvéták nincsenek kihelyezve az asztalokra, azokat csak a vendégek érkezésével egyidőben viszik ki. A bejáratnál kézfertőtlenítő eszközök is helyet kaptak.

Ottlakán Tibor: Személyzetünk minden tagja kesztyűt visel, elkerülve a közvetlen érintkezést, valamint minden olyan eszközt, melyet vendégeink kézzel érintenek, alaposan fertőtlenítünk, legyen az tányér, evőeszköz, étlap vagy éppen az asztali patika. A covid protokollunk egyik eleme a papír alapú bejelentőlapok elhagyása. A RESnWEB felületen elérhető Pre Arrival funkciónak köszönhetően az általános tájékoztató mellett a hozzánk érkező vendégek megkapják a szállodában alkalmazott covid protokollt, illetve a funkciónak köszönhetően a bejelentőlapokat is online tudják kitölteni, elkerülve a sorban állást, így csökkentjük a közvetlen érintkezés lehetőségét.

Csináltak-e piackutatást a vendégeik körében, hogy vannak-e olyan speciális vendégigények, amiket érdemes megfontolni, beépíteni a szolgáltatásaik közé: ilyenek lehetnek például, hogy a vendégek mely takarító és tisztítószerekben, fertőtlenítő szerekben bíznak és/vagy speciális étlap (étel) igényeik vannak.

Kopp Márton: Piackutatást nem tartottunk, de több lehetőséget is kínáltunk, amik használatából meg lehetett állapítani, hogy melyiket preferálják a Vendégek. A kihelyezett kézfertőtlenítők nagyon népszerűek és ezeket meg fogjuk tartani a vírus lecsengése után is. Étlapunkon sok újragondolt és hagyományos étel van, ezek mellett még helyet kap nálunk a reform konyha is. Mivel étlapunkat évente kétszer váltjuk, így váltásonként elővesszük az időközi jegyzeteinket, amik a Vendégektől érkeztek javaslatként-kérésként. A Vendégek tanácsainak nagyon örülünk, rengeteg jó ötlet tőlük származik.

Ottlakán Tibor: Konkrét piackutatást ilyen irányban nem végeztünk, viszont tapasztalatainkat megosztottuk egymás között a különböző szervezetekkel (MSZÉSZ, MTÜ), melyek nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy a lehető legnagyobb felkészültség mellett nyithassuk meg kapuinkat. Az általános ajánlásokat pedig facebook oldalunkon osztottuk meg.

Milyen változások prognosztizálhatóak az iparágban?

Kopp Márton: A Vendégek változása érzékelhető a krízis helyzet után. Sokkal intenzívebben élik meg az élményeket, ez érthető a helyszínre, a személyzettel való érintkezésekre, a helyi ízekre, a természet adta lehetőségekre, hiszen mindenki a szabadtéri teraszainkon szeretne helyet foglalni. Továbbá fontos szemponttá vált Vendégeink számára a biztonság, nem csak higiéniai szempontokból, hanem sok érdeklődés érkezik az elrendezés megfelelő kialakításával kapcsolatban is.

Ottlakán Tibor: A vendégigények megváltoztak, ez egyszer biztos. Két főbb irányból közelíteném meg a dolgot. Az egyik az a bezártság és a korlátozás miatt felmerülő igény a személyes kontaktusra, a barátságos egymás felé történő kommunikációra, a barátságos szállodára. Az embereknek mindig is szükségük volt a törődésre, most pedig méginkább! A másik fontos szempont pedig a biztonság. Itt nem feltétlenül a higiéniai intézkedésekre gondolok, hanem a szállodák nagyságára és elhelyezkedésére. Az utazóközönség most sokkal nagyobb előnyben részesíti a kisebb méretű vidéki, természetközeli szálláshelyeket, mint amilyen szeretett szállodánk is, a Hotel Kardosfa***, mely a Zselic szívében, egy erdő közepén helyezkedik el. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy 50%-os telítettséggel tudtunk újraindulni a korlátozások feloldása után, és ez a szám egyre csak emelkedik. Külföldön a helyzet sokkal aggasztóbb volt, mint itthon. Véleményem szerint ez egyfajta gátat képez majd a kiutazás vonatkozásában és a Magyar emberek most inkább belföldi desztinációkat fogják felkeresni.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

vendéglátás

turizmus

étterem

gasztronómia

koronavírus-járvány