Főtt kukorica recept, a nyári szezon nagy kedvence: csemege kukorica főzés, hogyan készül a főtt kukorica?

HelloVidék   
  Megosztom
Főtt kukorica recept, a nyári szezon nagy kedvence: csemege kukorica főzés, hogyan készül a főtt kukorica?

Íme a főtt kukorica elkészítése: cikkünkből megtudhatod a főtt kukorica recept titkait. Hogyan készül a főtt kukorica, mikor készítsük, hány kalória a főtt kukorica?

Eljött a kukorica főzés ideje! A nyár egyik kedvenc csemegéje, a főtt kukorica egy igazán egyszerű és mégis laktató étel, amiért a kicsik és a nagyok egyaránt odáig vannak. Viszont még a főtt kukorica készítése során is felmerülhet az olvasóinkban néhány alapvető kérdés, mint: a főtt kukorica mennyi idő alatt lesz kész, mikor jó a főtt kukorica, vagy például hány kalória egy főtt kukorica?

Mikor jó a főtt kukorica, mikor készítsük?

A kukorica főzése egy tipikus nyáriközépi program: a csöves kukorica főzés azért optimális ilyenkor, mert a szemek még éretlenek és zsengék, a nyárvégi kiszáradás előtt ilyenkor a legmagasabb a cukor- és víztartalmuk. A főtt kukorica egyrészt minden nyári rendezvény elengedhetetlen kelléke, másrészt tökéletes uzsonna lehet a gyerekeknek, ha valami számukra „izgalmas” és egészséges harapnivalóval szeretnénk őket kínálni. Mi kifejezetten ajánljuk vacsorára is: a főtt kukorica kalória tartalma ugyanis sokkal kisebb, mint azt gondolnánk, emellett dúskál az emésztőrendszer számára elengedhetetlen rostokban.

Milyen kukoricát vásároljunk?

Vásárlásnál mindig a csöves kukorica csuhéját, „bajuszát” vizsgáljuk: az üde, zöld, jóillatú levelek rejtik a legfrissebb csöveket. A bajusz állagából is egyszerűen következtethetünk a kukorica frissességére: a szálak lehetőleg legyenek selymesek, ebben az esetben ugyanilyen zsenge belsőre számíthatunk. Ha kilátszanak a csuhé alól a kukoricaszemek, és azokon már fonnyadást látunk, felejtsük el azt a csövet és keresgéljünk tovább!

Még egy érdekes technika a válogatáshoz: ha kilátszanak a szemek, mélyesszük bele a körmünket az egyikbe: ha fehér, tejszerű lé kifolyását tapasztaljuk, garantáltan jó minőségű, friss kukoricával van dolgunk.

A kukorica tisztítása

A kukorica fozes előtt meg kell tisztítanunk a csöveket a csuhétól és a bajusztól, utóbbival nehezebb dolgunk van, ugyanis a szálak hajlamosak rátapadni a csőre. A kukorica főzése előtt a torzsás és a másik, éretlen, apró szemekkel borított végéből is érdemes levágnunk egy-egy centit, hogy a kész főtt kukorica gusztusosabb legyen tálalás szempontjából.

Hogyan készül a főtt kukorica? A kukorica főzés hány perc?

Egy darab főtt kukorica elkészítése körülbelül egy liter vizet igényel. Érdemes egyszerre több csövet főznünk egy nagyobb fazékban, főleg, ha azt szeretnénk, hogy az egész család jól lakjon. A főtt kukorica hány perc alatt készül el? A válasz: minél zsengébb, annál hamarabb!

  1. Helyezzük a kukoricacsöveket az edénybe, öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi, majd a megmosott, tiszta héjakkal fedjük le a tetejét.
  2. Forrástól számítva 15-20 percet igényel a kukorica főzés.
  3. A kész főtt kukoricát helyezzük papírtörlőre, hogy a felesleges víz lecsepegjen, majd néhány perc múlva tálalhatjuk.
  4. Tálalásnál szórjuk meg a főtt kukorica csöveket nagyszemű sóval!

Hány kalória egy főtt kukorica?

100g főtt kukorica 95-110 kalóriát tartalmaz, vagyis nyugodtan fogyaszthatjuk. Az étel magas rosttartalma felgyorsítja a lelassult anyagcserét, emellett vízhajtó hatással is bír, így még fogyókúránkba is beilleszthetjük.

Címlapkép: Getty Images

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

kukorica

főtt kukorica

főzés

kalória

diéta

vásárlás