Betett az időjárás a magyarok két kedvenc gyümölcsének: brutálisan kevés lehet a termés

MTI   
  Megosztom
Betett az időjárás a magyarok két kedvenc gyümölcsének: brutálisan kevés lehet a termés

A rendkívül kedvezőtlen időjárás miatt idén jelentősen csökken az alma és a körte termés várhatóan. Az alma esetében egy átlagos évhez képest 40-50 százalékkal, körtéből 50-60 százalékkal kevesebbet szüretelhetnek.

Várhatóan 40-50 százalékkal kevesebb alma terem idén az átlaghoz képest a tavaszi fagyok és az aszály miatt. A körtét még ennél is jobban is megviselte az időjárás, abból egy átlag évhez képest akár 50-60 százalékkal is kevesebbet szüretelhetnek a gazdák a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) termésprognózisa szerint.

A gyenge termést azzal magyarázták, hogy tavasszal nagyon sok, térségenként 15-18 fagyos éjszaka volt, március 22-étől május közepéig több hullámban jelentős fagykárok érték a gyümölcsültetvényeket, illetve az aszály is komoly károkat okozott. Ismertették, hogy az alma esetében az egyes termőtájak, illetve termesztőkörzetek között nincsenek markáns különbségek, mindenhol az átlagosnál jóval alacsonyabb a termés.

A körténél a dunántúli termőtájakon általában nagyon gyenge a termés, az ország északi, észak-keleti részein valamivel jobb a helyzet, de a termés itt is jelentősen alulmúlja még a tavalyi, gyenge szintet is. A Vilmos körte várható mennyisége a helyzethez képest elfogadható, a többi fajta általában nagyon gyengén teljesít.

Az agrárgazdasági kamara közölte azt is, hogy Magyarországon 24 ezer hektáron termesztenek almát, a legjelentősebb termesztőkörzet 17 ezer hektárral Szabolcs-Szatmár-Bereg megye. A körte belföldi termőterülete 2100 hektár, a legjelentősebb termesztőkörzet 3500 hektárral Borsod-Abaúj-Zemplén megye és 1100 hektárral Heves megye.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

termés

alma

körte