Filléres finomság idén őszre: így készíts házi ketchupot, néhány lépésben

HelloVidék   
  Megosztom
Filléres finomság idén őszre: így készíts házi ketchupot, néhány lépésben

Ősszel sokan felbátorodnak és belevetik magukat a befőttek és savanyúságok készítésébe. Persze időnként felbukkannak újabb trendek, idén most a házi ketchup készítése tarolta le a magyar konyhákat. Ahhoz, hogy saját magunk készíthessük el kedvenc szószunkat, nem kell sok tapasztalat, csak egy kis kitartás és odafigyelés. Most annak jártunk utána, hogy készül egy egyszerű házi ketchup, amit az amatőrök is szívesen elkészítenek konyhájukban!

Ahhoz, hogy az általunk készített házi ketchup igazán minőségi legyen, érdemes hazai termesztésű paradicsomokat vásárolni. Érdemes kilátogatni a helyi, termelői piacokra, de az áruházak polcain is rendszeresen megtaláljuk a magyar termékeket.

Az Élelmiszeripari Információs Rendszer adatai szerint a paradicsom népszerűsége nőtt az elmúlt években. Míg 2014-ben 5,4 volt az egy főre jutó paradicsomfogyasztás egy évben, addig 2018-ra ez 7,6-ra ugrott. A KSH adatai szerint pedig ezzel együtt nőtt a betakarított paradicsom mennyisége is. Ez 2014-ben 153 169 tonna volt, 2018-ban pedig már 211 863 tonna.

Az étkezési (frisspiaci) paradicsom, uborka termesztése már 80-90 százalékban fóliákban történik, ezért az időjárás (főleg a csapadék) ezek termelésére nincs hatással. A helyzet alapján lényegében ez az egyetlen hír, amelynek az idén örülhetnek a vásárlók. Ugyanis így sem a paradicsomnál, sem az uborkánál nem kell áremelkedésre számítani

- mondta Ledó Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnök az idei termésről.

A KSH adatai alapján jól látszik, hogy az elmúlt évek során szép lassan emelkedett a paradicsom fogyasztói ára. Tíz éve még csak 451 Ft/kg volt, addig 2017-ben 621Ft/kg áron mozgott, 2018-ban 631Ft/kg áron, tavaly pedig már 668 Ft/kg áron volt elérhető.

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet Piaci Árinformációs Rendszerének 2020-as adatai szerint a debreceni fogyasztói piacokon 350 Ft/kg áron juthatunk gömbparadicsomhoz, a szegedi fogyasztói piacokon szintén 350 Ft/kg áron. Viszont itt kínálnak fürtös paradicsomot 450 Ft/kg-ért, valamint koktélparadicsomot is 1000 Ft/kg áron.

Hol fogy a legtöbb paradicsom?

Miközben az árakat hasonlítottuk össze, belefutottunk egy érdekes összesítésbe. A KSH 2010-ben készített egy táblázatot, melyben tételesen bemutatják az egy főre jutó éves élelmiszer-fogyasztás mennyiségét régiók és a települések típusa szerint. Az itt szereplő adatokból tehát az is kiderült, mely régióban fogyott a legtöbb paradicsom.

Régiók szerint: (kilogramm)
Budapest 5,7
Közép-Magyarország 5,8
Közép-Dunántúl 5,1
Nyugat-Dunántúl 5
Dél-Dunántúl 6,7
Észak-Magyarország 4,9
Észak-Alföld 5,2
Dél-Alföld 7,5

Régiókat tekintve a 2010-es adatok alapján az Észak-Alföldön fogyasztották a legkevesebb paradicsomot, míg a legtöbbet a Dél-Alföldön.

Érdekes volt viszont megnézni a települések típusa szerinti fogyasztást is. Az adatok alapján elmondható, hogy a legtöbb paradicsom a megyei jogú városokban és a vidéki nagyvárosokban fogyott. Ezt követik a községek, ami nem meglepő, hiszen itt nagyobb arányban élnek olyan lakosok, akik rendelkeznek saját házi kerttel, földekkel. Érdekesség, hogy a főváros fogyasztása közel megegyezett a községek számával. Ami meglepő volt viszont, hogy a kisebb városok, települések paradicsomfogyasztása jóval alacsonyabb a többi településtípushoz képest.

Települések típusa szerint: (kilogramm)
főváros 5,7
megyei jogú városok, vidéki nagyvárosok 6,5
többi város 5,3
község 5,9

Nem csak nyersen érdemes fogyasztani

Ahogy beköszönt az ősz, a háziasszonyoknál elkezdődik a befőzés időszaka. Nem csoda, hiszen a frissen betakarított zöldséget, gyümölcsöt még télen is fogyaszthatjuk, ha elég ügyesek vagyunk. Persze amellett, hogy frissen fogyasztjuk a legtöbb terméket, vagy különböző módokon eltároljuk őket, van még más opció is, hogy kihozzuk belőlük a legtöbbet!

A paradicsom esetében egyre többen próbálkoznak házi ketchup készítésével. Mivel egyre nagyobb hangsúlyt kap a hétköznapokban a tudatos táplálkozás, így sokan kerülik el a tartósítószereket és egyéb adalékanyagokat tartalmazó termékeket is. Elsőre talán furcsának hangzik, hogy otthon kezdjünk ketchupot készíteni, pedig nem is olyan nehéz, mint azt gondolnánk. Hogy miként készíthetjük el a saját szószunkat? Ennek is utána jártunk!

Lássuk, mire lesz szükségünk!

A legtöbb házi ketchup recept konzerv paradicsommal készül. Ez teljesen rendben van, de semmi nem hasonlít ahhoz, amikor friss paradicsomból csináljuk. A szószunk összeállítása kevesebb mint egy óra alatt megvan és egy üvegedényben, lezárva, legfeljebb három hétig simán eláll a hűtőszekrényben. Fontos tudnivaló: mivel a paradicsom savas, reakcióba léphet a műanyagokkal, ezért üvegedényekben tároljuk!

A házi ketchup lelke a friss és zamatos fűszernövények. Hogy tökéletes ízvilágot hozz össze, a következőkre lesz szükséged:

  • egész szegfűszeg
  • babérlevél
  • fahéj rúd
  • őrölt zellermag
  • chili pehely (csak az tegyen bele, aki kedveli a csípőset)
  • egész szegfűbors
  • paradicsom
  • almaecet
  • barnacukor
  • hagyma
  • gerezd fokhagyma

Készítsünk egy fűszerzsákot valamilyen tiszta, vékony szövésű anyagból. Ehhez használhatunk egy nagyobb gézlapot is, hiszen sokan ezen keresztül szűrik le a húslevest is. A lényeg, hogy, ha megvan az anyag, vágjunk ki belőle egy nagyobb négyzet alakot. Közepére helyezzük a következő fűszereket: a szegfűszeget, a babérlevelet, a fahéjat, a zellermagot, a chili pehelyt és a szegfűborsot. Ezután fogjuk és, mint egy zsákot, összekötjük a széleit egy vastagabb cérnával, hogy ne szóródjanak ki a fűszerek főzés közben.

Egy közel 4 literes edénybe beledobjuk a felvágott paradicsomokat vagy a konzervparadicsomot, ahogy nekünk tetszik. Mellé a sót, ecetet, cukrot, hagymát, fokhagymát és a fűszercsomagot. Ezt körülbelül 30 percig párolódni hagyjuk. Ha letelt az idő, vegyük ki a fűszercsomagot, erre már nem lesz több szükségünk.

Keverjük át a pürénket. Érdemes egy szűrőn átengedni a levünket, hogy a magokat eltávolítsuk! Ezután visszatesszük az edényünkbe és tovább főzzük, egészen addig, míg teljesen besűrűsödik. Ez még kb. 30 perc.

Amikor a kívánt állagúra sűrűsödik, a házi ketchupot üvegedénybe töltjük. Hűtőszekrényben legfeljebb 3 hétig fogyaszthatjuk!

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

paradicsom

paradicsom árak

árak

ketchup

házi ketchup