Őszi vitaminbomba: ez a filléres magyar étel biztosan felturbózza az immunrendszered

HelloVidék   
  Megosztom
Őszi vitaminbomba: ez a filléres magyar étel biztosan felturbózza az immunrendszered

Az hidegebb hónapok alatt sok háztartásban kerül elő a kompót, mint gyors és egészséges finomság. Ősszel rengeteg szezonális gyümölcs válik elérhetővé, így nem csoda, hogy sokan előszeretettel készítik és fogyasztják húsok mellé, vagy csak úgy, magában. Hogy készül a legegyszerűbb kompót? Milyen gyümölcsökből készíthetjük el? Ma ennek jártunk utána.

A nagymamák konyhája sok finomságot rejteget: a befőttek, savanyúságok mellett helyet kapnak olyan egyszerű desszertek is, mint a kompót. Ezt a nagyon egyszerű, mégis egészséges fogást akár fillérekből is összedobhatjuk, ráadásul évszaktól függetlenül bármikor elkészíthetjük.

Egy kis kompót-történelem

A kompót eredetéről nem sokat tudnak a kutatók, vannak források, melyek szerint a középkori Bizáncban is fogyasztották már, de talán a legközelebbi írásos emlék a a 17. századi Franciaországból maradt fent. Ekkor a kompótot különböző fűszerekkel ízesítették, cukrozták és sziruposra főzték benne a gyümölcsöket. Ugyan ekkoriban az olyan különleges fűszerek, mint például a vanília és a fahéj rettentően drágák voltak, így csak a gazdagabb réteg juthatott hozzájuk, a kompót tehát nem épp a szegények eledele volt.

Érdekesség, hogy Franciaországban és az angolszász országokban ma is hasonlóan készítik a kompótot. Az általuk készített recept négy egyszerű lépésből áll. Először kockákra vágjuk az almát, majd egy tálba helyezzük. Nem igazán kell hámozni őket, csak akkor tegyük meg, ha nem szeretjük az alma héját. Ezután adjuk hozzá a fűszereket: fahéjat, szegfűszeget, szerecsendiót és szárított kakukkfüvet. Ezt követően olvasszuk meg a vajat egy serpenyőben, és adjunk hozzá cukrot. Lassú tűzön főzzük, amíg a cukor fel nem oldódik. Végül, adjunk hozzá fűszeres almát, fedjük le és főzzük, amíg meg nem puhul. Időnként nem árt átkeverni. Ha túl száraznak, sziruposnak érezzük, önthetünk hozzá egy kis vizet is, majd így főzzük tovább.

A fordulat valamikor a 19. században jött el, ezután egyre népszerűbb lett a kompót, mivel ekkor olcsóbb és elérhetőbb lett a cukor, így a házkörüli gyümölcsökből már azok is képesek voltak kompótot főzni, akik a szegényebb réteghez tartoztak. A recepteket illetően, itthon talán a legelterjedtebb a törökök által készített kompót. Ez egy könnyű, lédús desszert (majdnem olyan, mint egy könnyű leves), amelyet a főételekkel és köretekkel együtt szolgálnak fel a török konyhában. Itthon talán azért lett ez a népszerűbb, hiszen nem kell hozzá sok dolog, és nem kerül sokba az elkészítése.

Emellett az elkészítése is eltérő az angolszász és francia receptektől. A török ​​gyümölcs kompót 3 fő összetevőből készül: víz, cukor és friss vagy szárított gyümölcs. Először vizet és cukrot kell összekeverni egy fazékban, majd ezt fel kell forralni. Tetszés szerint használhatunk ízesítéshez fahéjat vagy szegfűszeget, de ez elhagyható. Ezután felkockázott vagy szeletelt almát beledobni az edénybe. Ezután addig főzzük, amíg meg nem puhul. Végül nincs más hátra, mint hagyjuk kihűlni és lehűlni, lehetőleg egy éjszakán át.

Hasznos tanácsok a kompót elkészítéséhez

Fűszerek terén széles a paletta, hiszen sokféleképp ízesíthetjük a kompótunkat. A kompót elkészítéséhez a fahéj elengedhetetlen, mert tökéletes passzol az alma ízéhez. A fahéj mellett ajánlott fűszerek: kardamom, gyömbér, szegfűszeg, csillagánizs és szerecsendió vagy vanília. De, aki igazán különleges ízekret szeretne kóstolni, az tehet bele szárított kakukkfüvet vagy friss rozmaringot is.

Fontos lépés lehet a cukor elhagyása, hiszen vannak, akiknek ezt száműzni kell az étrendjéből. Jó hír viszont, hogy a kompótot egészséges verzióban is elkészíthetjük. Használjunk édesítőszert cukor helyett vagy juharszirupot, mézet. De a legegyszerűbb, ha édesebb almafajtát választunk, hiszen így a gyümölcs megédesíti annyira a kompót levét. Ezzel tulajdonképpen el is hagyhatjuk az édesítés fázisát.

Tárolás során arra érdemes figyelni, hogy legelőször is, hagyjuk teljesen kihűlni. Ezután légmentesen lezárt edényben tárolhatjuk a hűtőszekrényben legfeljebb 10 napig.

Mi kerülhet a kompótba?

A kompótot legtöbben almából készítik, de körtéből, vagy akár rebarbarából is készülhet. A hidegebb hónapokbam mégis a birsalmakompót az, amit sokan készítenek, hiszen a birsnek számos jótékony hatása van. Elkészítés szempontjából nem igényel sok macerát, néhány lépésből egészen gyorsan elkészül.

A legegyszerűbb recept alaján először is, a birsalmákat megmossuk, cikkekre vágjuk. Ezután feltesszük őket főni, és addig engedjük fel vízzel, ameddig az el nem lepi az almákat. A cukrot, fűszereket (tetszés szerint mehet bele szegfűszeg és fahéj) hozzáadjuk. Kóstolgatjuk, míg megfelelő ízt nem érzünk. Végül puhára főzzük az almát és kihűlve fogyaszthatjuk.

Árak szempotnjából a magro.hu legfrissebb adatai alapján azt mondhatjuk, hogy a népszerű kompót gyümölcsök a Budapesti Nagybani Piacon jelenleg a következő árakon mozognak:

  • Alma ára: a Granny Smith alma 5 százalékkal lett olcsóbb, 210 forintért kínálták a kereskedők. Az Idared fajta 177, a Jonagold 185, a Jonagored 190, a Jonathan 175, a Mutsu és a Gala 190, a Starking 215, míg a Golden 195 forintba került.
  • Körte ára: az Alexander körte 1,5 százalékos drágulás után 340 forintos áron volt kapható, míg a Vilmoskörtét 3 százalékos áremelkedést követően 330 forintért mérték a kereskedők.
  • Birsalma ára: a birsalma ára nem változott a múlt héten, továbbra is 420 forintért adták a kereskedők kilónként.
  • Birskörte ára: a birskörte árában 1 százalékos áremelkedés mutatkozott, így már 450 forintba került a gyümölcs kilója.

Vidéki tekintetben az Agrárgazdasági Kutató Intézet Piaci Árinformációs Rendszerének adatait vettük alapul. Itt az látszik, hogy a vidéki fogyasztói piacokon az alma ára 350-650 Ft/kg között mozog. A körte 500-650 Ft/kg áron kapható. A birsalma pedig 600 Ft/kg áron vásárolható.

Miért jó választás a birs?

A vitaminok közül kiemelkedően sok C vitamint tartalmaz, és P vitaminban gazdagabb, valamint nagyon magas a vas tartalma. Összehúzó tulajdonságának köszönhetően régóta alkalmazzák a gyomor és bélrendszer vérzéssel, és hasmenéssel járó betegségei esetén. A megfőzött birs és leve, illetve a megsütött termés legjobb étel a májbetegségeknél, és a hányinger ellenszere is. A belőle készült főzeteket legtöbbször köhögéskor, hörgőgyulladás esetében, a gyomor és a bél betegségeinél, és hasmenéskor ajálnják fogyasztani.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

kompót

birs

birsalma

birs kompót

kompót készítés

kompót gyümölcs

jótékony hatás

betegség

mérgező hatás

mérgezés