Ennyit az idei befőzésről: brutális drágulás a boltokban, piacokon

HelloVidék   
  Megosztom
Ennyit az idei befőzésről: brutális drágulás a boltokban, piacokon

Az időjárás nem kedvezett a gyümölcstermesztőknek idén, de akinek a kertjében van néhány gyümölcsfa, az ősszel mégis jól jár. A hidegebb hónapokban a befőttek népszerűsége tagadhatatlan, de a lekvárok is sokkal kelendőbbek. Nem csoda, ősszel olyanok is kedvet kapnak a lekvárkészítéshez, akik még azelőtt sosem próbálták, így nekik próbálunk most segíteni. Ahogy a befőttek elkészítésében, úgy a lekvárfőzés során is fontosak az alapanyagok árai, az elkészítés menete, a buktatók, amiket érdemes elkerülni. Éppen ezért most ezeket gyűjtöttük össze, hogy mindenki számára sikeres legyen a lekvárkészítés.

A háziasszonyok nincsenek könnyű helyzetben idén, ha lekvárfőzésre adják a fejüket. Az időjárás viszontagságai, a tavaszi fagyok, majd ez ezt követő aszály tönkretette a termés nagy részét. Nem csoda, hiszen bőven voltak olyan napok, amikor vihar tépázta vagy jégeső verte a gyümölcsösöket. Ennek következménye, hogy zsebbenyúlós lehet most a lekvárkészítés annak, akiknek pénzt kell adni a befőznivalóért. Nyílván szerencsésebb helyzetben vannak azok, akiknek kertjében megterem valamilyen lekvárnak való gyümölcs. Ők olcsóbban megúszhatják a befőzést.

Mire számíthatunk gyümölcsfronton?

Mivel az időjárás betett a gyümölcstermesztésnek és szakemberek szerint ez az árakra is kihat, így érdekelt minket, hogy mennyire számít idén drága mulatságnak a lekvárkészítés. Ennek mentén megnéztük, mennyibe kerülnek a népszerű "lekvárgyümölcsök" jelenleg a piacokon. A Piaci Árinformációs Rendszer adatai alapján a következőkre számíthatunk:

  • Vidéki fogyasztói piacokon szilvát 300-400 Ft/kg, őszibarackot 600 Ft/kg áron vásárolhatunk. Elérhető továbbá importból származó szamóca és málna is. A szamócát 2800 Ft/kg, a málnát pedig 4400 Ft/kg áron kínálják.
  • Vidéki nagybani piacok tekintetébe a szilváról és a málnáról találtunk adatokat. A szilva 220- 320 Ft/kg áron mozog, míg az import málnát 2600 Ft/kg áron kínálják.

A piacok kínálata mellett az is érdekelt minket, hogy az üzletekben milyen árakon juthatunk hozzá a gyümölcsökhöz. A nagyobb üzletláncok kínálatát áttekintve, csak két hálózat online kínálatában találtunk adatokat a népszerűbb lekvárgyümölcsökre. Ennek alapján a következőket tapasztaltuk:

Tesco Auchan
szilva 499-849 Ft/kg 398-698 Ft/kg
őszibarack 879Ft/kg 899-999 Ft/kg
szamóca 1420Ft/kg 1863 Ft/kg
málna 5992Ft/kg 5592 Ft/kg

Ahogy az árak jól mutatják, azok a gyümölcsök, melyek szezonja már elmúlt, sokkal drágábbak, így érdemes talán a szezonális kínálatból választani, ha lekvárt szeretnénk készíteni. Ha szeretnénk megtudni, tételesen mennyire jön ki pontosan néhány adag lekvár elkészítése, érdemes elolvasni a Pézcentrum összesítését. Ebben a cikkben pontosan kiszámolták, mennyiből jön ki a hazái lekvár elkészítése az üveg, a cukor és a gyümölcsök árával együtt. Aki először készítene otthon lekvárt, mindenképpen olvassa el, hogy mire számíthat.

Ha mindezek után is belevágunk

Lekvárt készíteni igazán igalmas feladat. Ilyenkror a lakás megtelik édes, gyümölcsös illatokkal, mi pedig elégedettek lehetünk, hiszen nincs is jobb és minőségibb, mint a saját kezüleg élkészített étel. Arról nem is beszélve, mennyi mindenhez fogyaszthatjuk a saját készítésü dzsemünket: például sültekhez, sajtok mellé, vagy süteményekben. Ahogy a legtöbb otthon készített étel esetében, úgy a lekvárfőzés során sem szabad elfelejteni azt, hogy mennyi pozitív hatása van, az így készült terméknek. Az otthon főzött lekvár 100 százalékosan válogatott gyümölcsből készül, leggyakrabban adalékmentesen.

Éppen ezért, azoknak, akik nem túl gyakorlottak vagy most készítenek először lekvárt, összegyűjtöttünk néhány hasznos tanácsot, ami hasznukra válhat főzés közben. Sőt, mutatunk egy nagyon egyszerű receptet is, amely nagy segítségére lehet majd a kezdő lekvárkészítőknek.

Legfontosabb tanácsok a lekvár elkészítéséhez:

  • Válasszunk érett, de mégis kemény gyümölcsöt.
  • A lekvár készítésekor ne fukarkodjunk a cukorral - amellett, hogy ezzel édesítünk, a cukor fontos szerepet játszik abban, hogy a lekvárunk ne penészesedjen meg. Iránymutatásként: használjunk egy csésze cukrot minden csésze apróra vágott gyümölcshöz.
  • Azokat a gyümölcsöket, amik héjastul kerülnek megfőzésre, nagyon alaposan meg kell mosni. Az apróbbakat akár három-négy vízben is.
  • A lekvárhoz a savasságnak és a pektinek mennyiségének egyensúlyára van szüksége.
  • A magas savtartalmú gyümölcsök közé tartoznak a citrusfélék, a meggy, a zöld alma, az ananász, a málna és a szilva.
  • Ha alacsony savtartalmú gyümölcsöket, például rebarbarát, sárgabarackot, őszibarackot és epret használunk, citromlevet kell hozzáadnunk. Ez segít beállítani a lekvár savasságának egyensúlyát.
  • Spórolós tipp: Nagyban csökkennek a lekvárfőzés költségei, ha saját gyümölcsből készítjük el, illetve ha nem dobjuk el a befőttesüvegeinket, ha kiürültek, hanem megtartjuk, és abba tesszük el a friss házilekvárt. Ez esetben csak a hozzáadott cukor, ami költségként jelentkezik, így pedig már sokkal olcsóbb a házilag készített lekvár, mint a bolti.

Hogyan készítsünk lekvárt? Lépésről lépésre!

  • Alaposan válogassuk és mossuk át a gyümöcsöt.
  • A fazekat öblítsük ki vízzel, de ne töröljük meg. Tegyük bele a gyümölcsdarabokat és cukrozzuk meg. Hagyjuk így egy óráig legalább, hogy a cukor megolvadjon rajta.
  • Lassú tűzön, víz hozzáadása nélkül kezdjük el főzni; időnként kavargassuk meg.
  • Ha már szétfőtt a gyümölcs és elkezd az egyveleg forrni, akkor jöhet a pektin, amit cukorral való összekeverése után, folyamatos kevergetés mellett kell az alapanyagokhoz adni. Majd a forrástól számított 5 percig kell a lekvárt főzni. (Ennek a rövid főzési időnek köszönhetően a felhasznált alapanyagok ásványi anyag és vitamin tartalma kevésbé károsodik, valamint a lekvárok íze is gyümölcsösebb marad.)
  • A lekvár megfelelő állagának eléréséhez fontos a gyümölcs pektintartalma. Az almának és a citrusféléknek magas a pektintartalma, ezért más gyümölcsökhöz adagolják befőzéskor; pl. citromlevet adnak az eperlekvárhoz. A szilván, szőlőn és a cseresznyén kívül viszont cukorral főzzük be a gyümölcsöket lekvárnak.
  • Az első forrás után még 5 percig forraljuk, majd zárjuk el és azonnal kezdjük az üvegekbe adagolni.
  • A tiszta üvegeket forró vízzel öblítsük át; maradjon meleg, amikor beletöltjük a lekvárt.
  • A befőzőcelofánt feszítsük egy gumival az üveg tetejére és arra szorítsuk rá a fedelet.
  • Állítsuk fejre, hagyjuk így kihűlni és már mehet is a kamrapolcra.

A lekvár tárolása: A lekvárt hűvös, sötét helyen, közvetlen napfénytől távol kell tárolni, legfeljebb hat hónapig. Felbontás után legfeljebb hat hétig tarthatjuk a hűtőszekrényben.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

lekvár

lekvárkészítés

gyümölcs

gasztronómia

recept

lekvár recept