Ez az édesség hamarosan hungarikummá válhat: kóstoltad már?

HelloVidék   
  Megosztom
Ez az édesség hamarosan hungarikummá válhat: kóstoltad már?

A napokban ugyanis várhatóan megkapja a HÍR-védjegyet a szolnoki habos isler, így jó úton halad, hogy a dobostortához hasonlóan hungarikummá válhasson - írja a Szoljon.

Aki járt már Szolnokon az egy egészen más fajta süteménnyel találkozhatott isler néven, mint a megszokott osztrák típusú lekváros édesség. A portál szerint a tősgyökeres szolnokiak meg vannak győződve arról, hogy az isler tölteléke a fehér hab és most a kerek cukrászsütemény jó úton halad, hogy idővel hungrikummá váljon. A napokban ugyanis várhatóan megkapja a HÍR-védjegyet.

Az eredeti, osztrák recept kicsit más, mint amit Szolnokon ismernek. Az egyszerűbb változat csokikrémmel van töltve, de létezik ünnepi, karácsonyi verziója is, ebbe ribizlilekvár kerül, és kávéízű a máz rajta. Egykor Szolnokon is az eredeti lekváros változat volt kapható, ám Hegedűs László később feltalálta a rendkívül sikeres habos islert. A történet szerint mindössze azért, hogy ne vesszen kárba a megmaradt tojásfehérje.

Szolnok, a látványosságai, fesztiváljai és természeti értékei miatt ma már turisztikai célpont és különleges gasztronómiai kínálata miatt is felkeresik a jászkunsági megye székhelyt. A Hagyományok-Ízek-Régiók, azaz a HÍR-védjegy program 2010 óta minőségi garanciát nyújt a fogyasztók számára a címmel megjelölt termékek hitelességéről. Cél, hogy a szolnoki habos islert hazai, majd pedig uniós oltalom alá helyeztessék, amely után akár – a dobostortához hasonlóan – hungarikummá is válhat.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

hungarikum

isler

hír védjegy

édesség

szolnok